Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgođen završni ispit

Milijanu Brkiću rok za diplomski 15. studenoga

milijan brkić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
25.07.2017.
u 15:42

Zbog prepisivanja opet brani zvanje kriminalista

Unatoč odluci koju je Stručno vijeće Visoke policijske škole donijelo lanjskog srpnja i po kojoj zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić mora u roku od godine dana napisati novi diplomski rad – kako mu, jer je stari plagirao, ne bi bilo oduzeto zvanje diplomiranog kriminalista – Brkić do ovog trenutka nije branio novi završni rad. Potvrđeno nam je to u MUP-u iz čije su Službe za odnose s javnošću odgovorili:

Upravna tužba

“Obavještavamo kako je u srpnju 2016. godine donesena odluka Visoke policije škole, koja je bila u žalbenom postupku do listopada 2016., nakon koje je pokrenut upravni spor u studenom 2016. godine. Također vas obavještavamo da Milijan Brkić do ovoga trenutka nije branio novi završni rad, a rok od godinu dana za ispunjavanje dodatne obaveze započeo je 15. studenog 2016. godine”.

Stručno vijeće Visoke policijske škole, u kojem je bilo 30 članova, odluku o “slučaju Brkić” bilo je donijelo na sjednici 8. srpnja. Brkić je dobio šansu za popravni jer je utvrđeno da je diplomski djelomično, a ne u cijelosti prepisao. Nakon što žalba na odluku nije uvažena, Brkićev odvjetnik Ivo Farčić podnio je upravnu tužbu. On sve vrijeme osporava legitimitet postupka jer su propisi kojima su regulirane sankcije za plagiranje doneseni tri godine nakon što je Brkićev diplomski nastao.

– Ne mogu se naknadno utvrđivati materijalno pravne pretpostavke. Svatko razuman bi cijeli ovaj “slučaj” gurnuo od sebe, osim vlasti koja je tada bila u MUP-u. To je sve zafrkancija, da nema političke pozadine, nikada i ne bi bilo dignuto na ovu razinu. Do sada nikada nisu tretirani diplomski radovi mjerilima koja vrijede za znanstvene radove. Ako je i bilo odgovornosti, onda je sva odgovornost na obrazovnoj ustanovi, mentorima, komisiji... – kaže Farčić dodajući još i kako je odluka o Brkiću bila donesena za samo tri mjeseca, a otkad je pokrenut upravni spor reakcija nema.

Proceduralna pogreška

Brkić je navodno prepisao diplomski rad načelnika Stanka Tomića, zbog čega mu je u ožujku 2014. bio oduzet stručni naziv. Ali, odluku je poništio Visoki upravni sud, i to zbog proceduralne pogreške jer se ispostavilo da prema važećim propisima odluku o oduzimanju stručnog zvanja ne može donijeti dekan, već to mora učiniti stručno vijeće pa je MUP lani u veljači (nakon Brkićeve kandidature za ministra branitelja) bio opet pokrenuo postupak oduzimanja njegove diplome.

Sporni bili i radovi Ljutića i Toplaka. Svima isti mentor

Prepisivačina diplomskih radova na Visokoj policijskoj školi razotkrivena je potkraj 2012. godine, nakon što je MUP uveo digitalni sustav nadzora, praćenja i pohrane završnih i specijalističkih radova te osnovao peteročlano povjerenstvo kojemu je zadaća bila pregledati radove iz razdoblja od 1. siječnja 2008. do 16. listopada 2012. godine.

Ustanovljeno je da se u 26 slučajeva rad u bitnom ili u cijelosti podudara s već ranije objavljenima. Osim Brkićeva, među spornima bili su i diplomski Roberta Ljutića, nekadašnjeg tjelesnog čuvara Milana Bandića, te voditelja osiguranja bivšeg predsjednika Ive Josipovića Silvija Toplaka. Sva trojica imala su istog mentora.

Komentara 36

BU
Budak
16:01 25.07.2017.

Taj akademski velikan, taj intelektualac par excellence, taj koji je jedan od najvecih mislilaca 21. stoljeca! Sta je njemu obraniti diplomski! Pa on je "one man think tank"! Dalje ga krasi da je moralna vertikala u ovom trulom drustvu, rodoljub i domoljub! Katolik nad katolicima sto svjedoci narukvica iz Medugorja koju stalno nosi. Jos mi nismo svjesni kakav je se covjek rodio u nasoj sredini i kakvog titana je hrvatski narod podario svijetu! Salu na stranu, povraca mi se ...

Avatar bezgresnica
bezgresnica
16:36 25.07.2017.

a kad će na vozački?

NE
nemanatrag
16:33 25.07.2017.

Cijela baksuzna komisija ce morati biti na kokainu ili pod anestezijom da ga gleda i sluša...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije