Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza Uljanika

Miletić: Vlada bi trebala osnovati jamstveni fond

Pula: prosvjed radnika Uljanika
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
31.08.2018.
u 07:15

Tek kada je u četvrtak poslije podneva račun Uljanika deblokiran, radnici su se usudili povjerovati obećanju premijera Plenkovića

Radnici Uljanika koji su i jučer prosvjedovali u škveru te zajedno s Puljanima prolazili gradom s negodovanjem su i u strahu dočekali vijest da je račun Uljanika blokiran. Tek kada je u četvrtak nakon podneva račun deblokiran, usudili su se povjerovati u obećanje premijera Andreja Plenkovića da će plaću za srpanj dobiti danas.

– Pronašli smo način kako ispuniti obećanje dano radnicima Uljanika i sindikatu u ponedjeljak te smo osigurali novac za isplatu plaća za srpanj i kolovoz. Mislim da je to rješenje dobro, pravično. Učinili smo maksimalno po zakonskim mogućnostima. Važno je da u sljedećim tjednima vidimo prijedlog restrukturiranja i plan kako nastaviti s održivom brodogradnjom – kazao je premijer Plenković na sjednici Vlade.

Škverani su obećanje shvatili s rezervom jer su, podsjećaju, već nekoliko puta prevareni te su rekli da, ako plaća ne sjedne na njihove račune u petak, nastavljaju sa štrajkom, no i da će ponovno doći u Zagreb na Markov trg, ali u puno većem broju nego prvi put.

Pula: prosvjed radnika Uljanika
1/24

– Bude li plaća isplaćena danas, štrajkaški će se odbor sastati i odlučiti o mogućoj obustavi štrajka. U protivnom, nema nam druge nego ponovno u Zagreb. Podsjećam, priča Uljanika nije samo priča o ove dvije plaće, nego je riječ o sudbini i budućnosti Uljanika i 3. maja. Zahvalan sam Puljanima koji nam cijelo vrijeme daju podršku u rješavanju tog problema – kazao je Boris Cerovac, član štrajkaškog odbora iz Jadranskog sindikata. Dodao je da se boji da ćemo iduće godine, ne bude li rješenja za brodogradilišta, na isti način rješavati problem Brodosplita.

I dok je država osigurala novac za još dvije plaće, pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego razgovarali su u Bruxellesu o restrukturiranju Uljanika s potpredsjednikom Europskog parlamenta Pavelom Teličkom i s predsjednikom ALDE grupe Guyom Verhofstadtom, a jučer i s partnerima Europske komisije, odnosno s predstavnicima europske krovne Udruge za brodogradnju SEA Europe čija je glavna misija konkurentna i održiva europska brodogradnja.

– Cijela Europa svjesna je da je brodogradnja grana koja ne može sama, bez pomoći države, ali ne ovako kao dosad. Vlada bi trebala osnovati poseban jamstveni fond koji će biti podrška izvozu, a može davati i horizontalne potpore za mala i srednja poduzeća – kazao nam je Miletić.

Pozdravlja najavu isplate plaća radnicima, ali vjerovat će, naglašava, tek kad vidi da su plaće doista isplaćene.

– Postavljam pitanje: zašto su toliko čekali? Zašto su pustili radnike i njihove obitelji da prolaze kroz tu agoniju? Nakon isplate plaća pojavit će se drugi problem: što dalje? Program restrukturiranja već je četiri mjeseca u Vladi, a premijer Plenković tek je sad rekao da će u sljedećim tjednima tek vidjeti program restrukturiranja! Ili ih do te mjere nije briga da puna četiri mjeseca nisu pogledali plan restrukturiranja ili netko ne govori istinu – komentira Miletić.

Komentara 11

I1
ing-12345
07:37 31.08.2018.

Otkuda pravo Plenoviću da daje 100 miliona kuna hrvatskih poreznih obveznika za plaće u privatnom poduzeću koje posluje sa gubitkom i otići će u stečaj.? I da uz pri tome uništava jedninu preostalu hrvatsku banku Hrvatsku poštansku banku. Hrvatski građanii trebaju pod hitno pružiti otpor ovoj uhljebničkoj bandi HDZ-a, HNS-a,IDS-a, SDP-a koja pljačka hrvatske građane i uništava Hrvatsku.

Avatar nekakav
nekakav
07:40 31.08.2018.

eu odlučuje o prijedlogu programa restrukturiranja. ne plenki. kod njega može biti i dvije godine, pa neće ništa moći napraviti bez eu dozvole. ja se samo nadam da će eu odbiti taj prijedlog. nek uljanik propadne, manja šteta će biti. neka vlasnici odgovaraju solidarno, sukladno udjelima, dionicama, za svoje poduzeće. zašto radnici ne hodočaste pred kuće članova uprave, nadzornog odbora, većih dioničara? zašto nisu došli pred kuću direktora adrisa? pa on je također veći dioničar, skoro ko država preko svojih povezanih društava... zašto hodaju u zagreb? pa problem je u puli nastao i tamo ga trebaju rješavati, među sobom. pa nije država ugovarala svaki brod sa gubitkom, već oni! sad je prekrasna prilika da država napokon brodogradnju stavi ad acta i skine sa proračuna. ako nisu u stanju sagraditi brod bez državnog jamstva, onda se nek bave drugim stvarima, nek švasaju nadstrešnice za aute, nek rade metalne koševe za kukuruz i prodaju slavoncima, nek rade metalnu opremu za svinjogojske farme, nek rade ono u čemu mogu pozitivno poslovati. jer zadnjih 30 godina su dokazali da brodove ne znaju graditi. pa-pa, neće više naše novce dobivati, nek si svoju plaću zarade! ispada da su to neki javni djelatnici, jer im država daje novac za plaće, a ne radnici u privatnom poduzeću, 4 puta saniranom o trošku države.

UJ
ujo41
08:35 31.08.2018.

vlada bi trebala organizirati jamstveni fond kojim bi plaćala makinacije koje izvodi ids

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije