Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković obećao: 'Radnici Uljanik grupe dobit će plaće za srpanj i kolovoz'

Osvrnuvši se na situaciju u Uljaniku, podsjetio je da je u ponedjeljak primio predstavnike radnika i sindikata.  Na tom sastanku rečeno je da će se Vlada angažirati maksimalno kako bi se osigurale dvije plaće
30. kolovoza 2018. u 11:04 12 komentara 619 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio kako je najnoviji podatak o rastu BDP-a od 2,9 posto ohrabrujući te izrazio uvjerenje da će i treći kvartal biti dobar nakon dosad najuspješnije turističke sezone, a radnicima Uljanika poručio je da je nađen model kako da im se isplate plaće za srpanj i kolovoz.

Pula: prosvjed radnika Uljanika Ivan Hrstić Kako je Uljanik vratio Istru u Hrvatsku

Ocijenivši najnoviji podatak Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a u drugom tromjesečju za 2,9 posto dobrom i pozitivnom temom, Plenković je na početku sjednice Vlade istaknuo da je taj rast u odnosu na prosječnu stopu rasta u EU ponovno snažniji.

"I s te strane možemo biti zadovoljni. To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste i to brže nego u prethodnom razdoblju, kada je gospodarstvo raslo 2,5 posto na godišnjoj razini", izjavio je Plenković.

Pula: prosvjed radnika Uljanika Ratko Bošković Privatizacija je veliku brodogradnju praktički već uništila

Posebno je izdvojio rast izvoza roba i usluga te potrošnju kućanstava.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, brže u odnosu na 2,5-postotni rast u prethodnom kvartalu i brže od prosjeka EU-a.

To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste, što se zahvaljuje nastavku rasta izvoza, osobne potrošnje i investicija. Izvoz roba i usluga porastao je u tom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 7,1, a usluga za 4,3 posto.

VIDEO Dolazak radnika Uljanika pred Banske dvore

Potrošnja kućanstva porasla je, pak, po stopi od 3,6 posto na godišnjoj razini.

"Smatramo da su ovi podaci ohrabrujući i vjerujemo da će i treći kvartal također biti dobar i da će ove projekcije rata biti u skladu s našim očekivanjima. Čini mi se da smo ovdje, kada je riječ o projekcijama, bili čak možda malo skromniji nego što su ovi rezultati pokazali. U svakom slučaju, to je dobro i, evo, nakon ove najuspješnije turističke sezone, vjerujem da ćemo biti zadovoljni i s trećim kvartalom", ocijenio je Plenković.

Osvrnuvši se na situaciju u Uljaniku, podsjetio je da je u ponedjeljak primio predstavnike radnika i sindikata.  Na tom sastanku rečeno je da će se Vlada angažirati maksimalno kako bi se osigurale dvije plaće.

Pula: prosvjed radnika Uljanika Kriza Uljanika prelijeva se i na IDS Miletić: Muku radnika huškači koriste za napad na IDS

"Našli smo model kako da to naše obećanje ispunimo i šaljemo poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz", kazao je Plenković. 

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

Djeca Afrike za pomoć Uljaniku Pružili podršku 'Djeca Afrike za brodogradilište Uljanik': Odrekli se paketa za pomoć djeci radnika

"Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna", zaključio je Plenković.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  Onaj osječaj kad je narodno veselje što će netko dobit plaču u državi koja ustavom garantira pravo svima na radi i poštenu plaču za ošten rad, pravo na život i liječenje,ustavom zagarantirana NEPOVREDIVOST JEDINOG doma, no drava sama krši ustav ... prikaži još! na svakom koraku kršeči vlastite zakon a pritom nitko ne odgovara osim nekog klinca koj popuši gram marihuane ili psa Mede koji zalaje kad nebi trebao! Imamo Hrvatsku i onakva je kako smo ju glasanjem za HDZ-SDP sami stvorili!

 • zgblabla:

  ne razumijem samo jedno STRATESKI PARTNER a nije ulozio niti kune!!!!!!!! IDS ova lopovska kominacija a placa VLADA pa ova zemlja je stvarno u kujcu......

 • Deleted user:

  Prestanite bez pitanja bacati novce poreznih obveznika u vrtaču koja se zove brodogradilišta! Dosta više! Ulažite u poljoprivredu i industriju koja ima prespektivu, a prestanite kupovati glasove, ne radnika Uljanika i 3 Maja, nego njihovih kooperanata iz drugih HDZ-u sklonijih krajeva!