Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati euroizbora

Milanović riba Bernardića, HDZ-u i Bandićevi glasovi

milanović, bernardić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.05.2014.
u 21:48

No, iako je SDP opet pobijedio u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci – u samo godinu dana i tamo se dogodilo isto što i u Zagrebu – SDP je pao četiri do pet posto, a HDZ je narastao sedam posto!

– Neugodno sam iznenađen rezultatima izbora u Zagrebu, HDZ je dobio apsolutno previše glasova i nemam objašnjena za takav za SDP poražavajući rezultat – komentar je jednog od najutjecajnijih članova SDP-a na činjenicu da je HDZ nakon više od 20 godina ponovno najjača stranka u glavnom gradu.

Pad SDP-a i u Rijeci

Za HDZ ta bi pobjeda mogla biti i prekretnica kada je o Zagrebu riječ. Iako treba reći da je HDZ sada dobio i glasove svojih birača koji inače povjerenje poklanjaju gradonačelniku Milanu Bandiću jer on nije imao listu za europske izbore. U HDZ-u kažu da više nema vrludanja i kako će se odsad znati za koga glasaju članovi HDZ-a. Šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić relativizira poraz u Zagrebu, tumači da je to četvrti najbolji rezultat SDP-a u Hrvatskoj, ali i da je kampanja bila loša te kako je lista kandidata prekasno objavljena. Naš izvor tvrdi da je Bernardića u nedjelju u stožeru u kojem su se čekali rezultati izbora žestoko ukorio šef stranke Zoran Milanović. Da mu jako zamjerio težak poraz u Zagrebu.

– Znam da je Milanović napao Bernardića i to da je Bernardić nedugo poslije trčao u sobu šefa stranke. Ne znam o čemu su razgovarali, ali mogu pretpostaviti da je Bernardić bio u teškoj defenzivi – kaže naš izvor iz Predsjedništva SDP-a. Bernardić tvrdi da to nije istina i kako s Milanovićem nije razgovarao o rezultatima izbora. Poraz na izborima mnogi SDP-ovci pravdaju malom izlaznošću – ali izlaznost na lanjske euroizbore bila je još manja, a rezultati su bili puno bolji za SDP u "njihovim utvrdama" – Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Zagrebu. U tih godinu dana SDP je u Zagrebu pao za sedam posto, a HDZ narastao za šest. No, iako je SDP opet pobijedio u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci – u samo godinu dana i tamo se dogodilo isto što i u Zagrebu – SDP je pao četiri do pet posto, a HDZ je narastao sedam posto! Upravo tom činjenicom, kako doznajemo, uzvratit će Milanović "vođama pobune" Vojku Obersnelu i Zlatku Komadini budu li previše glasni na sjednici Glavnog odbora koja bi se trebala održati u subotu 7. lipnja. Naravno, sve to ne može amnestirati šefa SDP-a od odgovornosti za ukupne rezultate koji su gotovo pa katastrofalni – HDZ je s partnerima osvojio 12 posto više glasova od SDP-a i partnera.

"Lajemo, ali ne grizemo"

Na analizi izbornih rezultata, osim Riječana, inzistirat će, doznajemo, i Tonino Picula. Koliko su daleko spremni ići u napadu na šefa stranke, vidjet ćemo vrlo skoro jer je Obersnel i danas rekao da "nije zadovoljan rezultatima izbora na razini Hrvatske i kako je to žuti karton za SDP". Pa i Vladu!

– Mi SDP-ovci poznati smo po tome da puno lajemo, ali ne grizemo. Smirit će se momci – tvrdi izvor iz vrha SDP-a.

>> Ovo je 11 zastupnika koji će predstavljati Hrvatsku

>> Picula: U SDP-u moramo utvrditi tko je odgovoran za ovakav rezultat

Komentara 51

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
22:21 26.05.2014.

SDP u Zagrebu, zar to još postoji!

ST
stefj
22:21 26.05.2014.

SDP je pao, no realno bi rezultat bio još lošiji da nisu stavili Jakovčića i Pupovca na listu. Pupovac je bio 2. po broju pojedinačnih glasova. Tu je Milanović pokazao da zna razmišljati, kad se radi o njemu samome. Ti potezi su mu osigurali jedno do dva mjesta u EU parlamentu (tj. IDS-u i HNS-u) i spasili ga od katastrofe na izborima. Da je osvojio jedan mandat manje, morao bi otići iz stranke, ovako ipak ostaje... A ove, često pristrane, analize tipa tko je sve dao glas nekom drugom i zašto, samo pokazuje očaj nekih lijevih novinara koji na sve načine traže opravdanja. Do sada nisam pročitao niti jednu suvislu analizu koja je jednostavno hladno i objektivno analizirala rezultate, bez euforije HDZ-a i bez opravdanja SDP-a...

KA
kavicakaka8
22:03 26.05.2014.

SDP je pao četiri do pet posto, a HDZ je narastao sedam posto!Problem je u ribanju i ribarskom prigovaranju radi planske letvice 21 koja sve više tone prema rijeci-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije