Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susreo se s švicarskim predsjednikom

Milanović posjetom Centru za nuklearnu fiziku završio posjet Švicarskoj

Foto: Ured predsjednika
1/3
07.04.2022.
u 19:45

Svakog dana u CERN-u radi između 8 i 10 tisuća ljudi, a među njima je i desetak hrvatskih državljana

Obilaskom CERN-a, najvećeg svjetskog laboratorija za fiziku elementarnih čestica, predsjednik Zoran Milanović završio je u četvrtak dvodnevni posjet Švicarskoj. 

Nakon susreta sa švicarskim predsjednikom Ignaziom Cassisom i sudjelovanja na panelu o europskoj sigurnosti i švicarskoj neutralnosti, Milanović je posjetio CERN (Centar za nuklearnu fiziku), gigantski kompleks sagrađen radi istraživanja najmanjih čestica. 

Foto: Ured predsjednika

- Naš cilj je shvatiti zakone svemira - rekla je direktorica CERN-a Fabiola Gianotti koja je predsjedniku održala uvodnu prezentaciju. 

Fizici preostaje riješiti još mnogo pitanja, poput na što se odnosi preostalih 95 nepoznatih posto mase i energije svemira, zašto je svemir izgrađen samo od materije, a samo u maloj razini i od antimaterije te zašto je gravitacija toliko slaba u odnosu na druge sile, rekla je Gianotti.

Foto: Ured predsjednika

Milanović je potom obišao podzemno eksperimentalno područje, 100 metara ispod tla, koje se sastoji od 27 kilometara dugog tunela koji se prostire u dvije države, Švicarsku i Francusku. 

Svakog dana u CERN-u radi između 8 i 10 tisuća ljudi, a među njima je i desetak hrvatskih državljana. CERN je osnovan 1954. i ima 22 člana, a Hrvatska je pridružena članica, stoji na službenim stranicama.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:32 07.04.2022.

Pretpostavljam da je predsjedniku CERN-a dao nekoliko uputa kako dalje postupiti u istraživanju kvarkova i bozona i gdje je loša strana kvantne fizike kao i amaterska konstrukcija akceleratora koju je on odmah primijetio pri spuštanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije