Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIZIRAO PLENKOVIĆA

Milanović o Danu državnosti: 'To je praznik koji je HDZ izglasao sam sebi'

Zagreb: Zoran Milanović na obilježavanju Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske
Josip Regovic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, hina
30.05.2023.
u 18:57

Na pitanje o hrvatskim vojnicima na Kosovo i hoće li to utjecati na odnose sa Srbijom, Milanović je kazao: 'Ne znam. Srbija mora prihvatiti da je Kosovo neovisno.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je Dan državnosti iz Omišlja gdje je došao na svečanu sjednicu općine. Istaknuo je kako je to praznik koji je HDZ izglasao sebi. Zapitao se kako današnji dan može biti Dan državnosti kad je, kako je naveo, hrvatska država starija od toga.

"Ovo nije nikakav hrvatski praznik. Ovo je praznik koji je bio spomendan Sabora 20 godina. Prvih deset godina je podvaljen taj Dan državnosti, koji je promijenjen 2001. gopdine. Usvojen je novi Dan državnosti, 25.6., koji nije savršen, ali to je datum hrvatskog referenduma o izlasku iz Jugoslavije", rekao je, te se ponovo osvrnuo na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Ni Sanader koji je imao veliki ego, to nije napravio. Nije to napravila ni Jadranka Kosor. Ni Karamarku koji je imao čudnu političku putanju. Nikad nije govorio o tome. Došao je dečko iz Bruxellesa i uči hrvatsku povijest. Kako Plenković govori, pa nismo budale", kazao je Milanović.

VEZANE VIJESTI

“Po čemu je to Dan državnosti? Hrvatska država je starija od toga.”, rekao je Milanović. Napomenuo je da ni 25.6. koji se slavio 20 godina, nije baš idealan datum, ako će se govoriti o državnosti. Neovisnost, kao perfektnu fazu državnosti, ostvarili smo  8. 10. 1991. i to smo slavili kao Dan neovisnosti, a Plenković je to ukinuo da bi se dokazao kao ljuti Hrvatina. 

"To je privatna prćija. Netko mu je to prije četiri godine prišapnuo i sada zlostavlja cijelu hrvatsku javnosti i mene i vas. I nakon četiri godine pitate me zašto sam ovdje, među bodulima, gdje sam odrastao, nego nisam s pozerima i pozerima i šminkerima u HNK na koncertu. Kako originalno. To nije Dan državnosti", ponovio je Milanović.

VIDEO: Plenković opleo po Milanoviću zbog Dana državnosti: 'To je slučaj bez presedana'

Istaknuo je da će se i kao javna i kao privatna osoba zalagati da se taj datum promijeni i vrati na staro.

Na pitanje o hrvatskim vojnicima na Kosovo i hoće li to utjecati na odnose sa Srbijom, Milanović je kazao: 'Ne znam. Srbija mora prihvatiti da je Kosovo neovisno. To ne prihvaćaju ni neke europske zemlje. Neke države se nisu priznale jer se boje presedana. To je sad gotovo stanje i svaki pokušaj da se to obezvrijedi...Gotovo je s time.'

Istaknuo je kako to neće utjecati na odnos Srbije i Hrvatske.  Milanović je na samom kraju konferencije za medije kazao kako neće biti danas u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje se održati proslava Dana državnosti.

Podsjećamo,  povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković položili su vijence kod Spomenika domovini. U izjavi za medije, premijer Plenković istaknuo je kako je "sramotno" što predsjednik Zoran Milanović ne poštuje današnje obilježavanje Dana državnosti.

"Mislim da je to sramotno. Njemu bi trebalo dovesti to pitanje na dnevni red i pitati kakav to predsjednik ne poštuje Dan državnosti vlastite Republike. To je slučaj bez presedana. Imam dosta godina i iskustva i ne znam ni za jednog drugog državnika koji ne respektira Dan državnosti svoje države", navodi. Jednako, dodao je, vrijedi i za oporbu koja također danas nije sudjelovala u obilježavanju. "No, neki su bili tu, barem troje", rekao je.

 Ustvrdio je da se tu radi o poštovanju hrvatskih zakona i odluka Sabora i napomenuo da "nije bilo dobro mijenjati naše tradicije prije 23 godina nego držati ih se".

Komentara 67

DO
Domi
19:11 30.05.2023.

Za nas branitelje je uvreda da nam je takva osoba predsjednik.

Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
19:49 30.05.2023.

Ne to je hrvatski dan državnosti. I Hrvati su 30. svibnja tako doživljavali dok partija nije došla na vlast 2000. pa ukinula sve hrvatske simbole, a ovoj vladi trebalo 19 godina da to vrati. Nikad nikoga nisam čuo da je 30. svibnja povezivalo s HDZ-om. Osim partijaša.

IL
ilustrator
19:19 30.05.2023.

sprdat se držAvnim praznikom je antidržavnički! drug u njemu je pobjedio gospodina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije