Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Tečaj švicarskog franka fiksirat ćemo na 6,39 kuna na godinu dana!

Riječ je o desecima tisuća obitelji koje sada mogu ići mirno spavati, poručio je premijer i istaknuo da jamči kako dužnici neće završiti u bankrotu.
19. siječnja 2015. u 16:56 258 komentara 16921 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

– Nakon kratkog sastanka sa suradnicima i guvernerom, Vlada je odlučila da će Saboru uputiti izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim će se tečaj franka fiksirati na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija – kazao je premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je u 16.45 sati održana u Banskim dvorima i na kojoj je priopćeno rješenje za švicarski franak.

Premijer je objasnio da je odluka donesena u kratkom i intenzivnom postupku i kako je ona bez presedana. Na novinsko pitanje o mogućim tužbama bankara ili o ustavnoj tužbi, odgovorio je sljedeće: ''Vlada je jasno pokazala svoj stav. Jedina tužba koja je moguća je ustavna, ostale nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane.''

Kazao je i da će se u tih godinu dana razgovarati o konverziji kredita u kune i da će HNB u svemu voditi glavnu riječ te kako je ovo bila u prvom redu državnička i politička, a tek potom stručna odluka.

– Riječ je o desecima tisuća obitelji koje sada mogu ići mirno spavati, više neće morati gledati non-stop na tečajnu listu. To je moja državnička odluka – dodao je premijer i istaknuo da jamči kako dužnici neće završiti u bankrotu.

– Još jednom ćemo donijeti mjeru za pomoć ljudima, rješenje ćemo naći do 1. veljače – poručio je Milanović.

>>Novi tečaj 'švicaraca': Franak i dalje raste!

>>Udruga Franak objavila opću mobilizaciju: Počnite raditi transparente!

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?