Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Tečaj švicarskog franka fiksirat ćemo na 6,39 kuna na godinu dana!

Riječ je o desecima tisuća obitelji koje sada mogu ići mirno spavati, poručio je premijer i istaknuo da jamči kako dužnici neće završiti u bankrotu.
19. siječnja 2015. u 16:56 258 komentara 16913 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

– Nakon kratkog sastanka sa suradnicima i guvernerom, Vlada je odlučila da će Saboru uputiti izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim će se tečaj franka fiksirati na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija – kazao je premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je u 16.45 sati održana u Banskim dvorima i na kojoj je priopćeno rješenje za švicarski franak.

Premijer je objasnio da je odluka donesena u kratkom i intenzivnom postupku i kako je ona bez presedana. Na novinsko pitanje o mogućim tužbama bankara ili o ustavnoj tužbi, odgovorio je sljedeće: ''Vlada je jasno pokazala svoj stav. Jedina tužba koja je moguća je ustavna, ostale nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane.''

Kazao je i da će se u tih godinu dana razgovarati o konverziji kredita u kune i da će HNB u svemu voditi glavnu riječ te kako je ovo bila u prvom redu državnička i politička, a tek potom stručna odluka.

– Riječ je o desecima tisuća obitelji koje sada mogu ići mirno spavati, više neće morati gledati non-stop na tečajnu listu. To je moja državnička odluka – dodao je premijer i istaknuo da jamči kako dužnici neće završiti u bankrotu.

– Još jednom ćemo donijeti mjeru za pomoć ljudima, rješenje ćemo naći do 1. veljače – poručio je Milanović.

>>Novi tečaj 'švicaraca': Franak i dalje raste!

>>Udruga Franak objavila opću mobilizaciju: Počnite raditi transparente!

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj