Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK ODLIKOVAO GENERALE

Milanović: Ovdje smo da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo na tuđim porazima

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/11
04.08.2021.
u 20:28

Odlikovanja će dobiti umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, umirovljeni general-bojnik Ivan Kapular, umirovljeni general-bojnik Jozo Milićević i umirovljeni brigadni general Zvonko Peternel te Vojna policija HVO i Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti priredio je prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi na kojem uručuje odlikovanja generalima. 

Svečana dodjela službeno je počela oko 20 sati hrvatskom himnom, a potom minutom šutnje za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. 

Odlikovanja su tako dobili umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, umirovljeni general-bojnik Ivan Kapular, umirovljeni general-bojnik Jozo Milićević i umirovljeni brigadni general Zvonko Peternel te Vojna policija HVO i Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO.

Uvodni govor dao je ministar obrane Mario Banožić

- Danas ovdje možemo svjedočiti o tisućama godina kako se hrvatski čovjek borio za svoju čast. Kada sam postao ministar obrane, razgovarao sam s mnogima od vas i shvatio da kada uđeš u ovaj sustav, moraš se prestati baviti dnevno-političkim stvarima. Modernizacija i opremanje je nešto što je naša budućnost, cijenjeni smo po svim našim rezultatima. Nedavno smo u Americi razgovarali o partnerstvu koje traje već 25 godina i danas možemo reći da stojimo uz rame najvećoj svjetskoj vojci. Da, mi, mala Hrvatska. Uistinu vam svima zahvaljujem i u ime onih koji se nisu imali priliku boriti kao vi, časno, pošteno i hrabro. Živjeli, kazao je Banožić. 

Nakon govora i dodjela nagrada, javnosti se obratio predsjednik Zoran Milanović

- Ovdje smo večeras i sutra da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo na tuđim porazima. Puno je i krvi i teških osjećaja da bi se ovo pretvorilo u likovanje. Odlikovanja koja ću dati u ime Hrvatske nisu odlikovanja da bi bilo koga povrijedio, nego da bi naglasio ispravnost našeg puta. Ovdje je 1995. godine stavljena 'točka na i'. Da, Amerikanci su naši prijatelji, ali da nije bilo vas, ovoga svega ne bi bilo. Nitko vam nije rekao da ovo napravite, to ste osmislili i napravili sami. Ovo nije napravljeno da se ponizi ljude iz Bosne i Hercegovine, oni su naši suborci. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati. Vidimo se sutra, oni koji će dobiti najviša odlikovanja ja čestitam i nadam se da ovakva odlikovanja ratnim zapovjednicima nijedan predsjednik više neće morati dati, što znači da više neće biti rata. Ovime zatvaramo jednu epopeju, živjela naša domovina, kazao je Milanović. 

General Ivan Kapular u ime svih odlikovanih se zahvalio javnosti. 

- Gospodine predsjedniče, hrvatska vojska bila je častan i dobar boj. Hvala vam predsjedniče, kratko se zahvalio Kapular.

Ključne riječi

Komentara 71

Avatar horuk
horuk
21:00 04.08.2021.

A sto ako nasa pobjeda ima direktno veze sa tudjim porazom? A sto ako neki ne priznaju poraz i zlocine nego i dalje glasaju za one koji prizeljkuju novu agresiju?

NE
Neonacionalist
21:27 04.08.2021.

Pa ja smatram da je u ljudskoj prirodi i zapravo normalno da se i likuje nad porazom neprijatelja pogotovo nakon svega sto su nam priustili i sto smo zbog njih morali proci . Meni je jedino zao sto nismo i Vukovar oslobodili vojnim putem kao i Knin jer to bi bio zavrsni i potpuni pecat na pobjedu jer Knin je od pocetka bip u rukama neprijatelja ali u Vukovaru je na pocetku rata bila krvava bitka i on je pao u ruke agresora i trebalo ga je povratiti na isti nacin a ne onako kroz brojne bolne ustupke kroz tu mirnu reintegraciju.

KP
Karlovacko pivo
22:03 04.08.2021.

Neznam šta mu to znači kao da mu je žao što smo pobijedili agresora pa danas slavimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije