Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO PAPU U POSJET

Milanović komentirao Banožića pa poručio Vinkovcima: Imate super ljude. Šaljete uvijek najgore u Zagreb

Foto: HRT
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.11.2021.
u 12:20

– Dok god Hrvati inzistiraju na tome da im se ne dira to simbolično pravo da izabiru svog člana Predsjedništva i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni. Neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima – kazao je Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak ujutro bio je na privatnoj audijenciji kod Svetog Oca. 

– Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim mahnitanjem ustvari, bez ikakvih argumenata. Podržavao sam to mjesecima, ali ovo više nije znanstveno pitanje. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova, i ove gluposti s mjerama. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće. Što je to? Je li to znanost? Ili su to metode koje podsjećaju na tridesete – kazao je Milanović. 

Podsjetio je da je on mjesecima pozivao ljude da se cijepe te je naveo da građani imaju pravo na samovolju. Pitao se gdje je sad Europski sud za ljudska prava. 

– Ja sam cijepljen. To je prvo što je papa rekao: ''To je čin milost prema samom sebi'' – dodao je predsjednik i ustvrdio kako više neće pitati je li se netko cijepio. 

Foto: Vatikan News

Kazao je da je jedna od tema bilo i stanje u BiH

– Dok god Hrvati inzistiraju na tome da im se ne dira to simbolično pravo da izabiru svog člana Predsjedništva i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni. Neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima – kazao je i ustvrdio da je jedna od tema bila i Crna Gora. 

– Da podsjetim, mi smo članica EU i NATO-a. Srbija i druge države to nisu. Pa ako dođe dotle da se s time moramo busati u prsa, pa i to ćemo napraviti. Ali ja to ne bih htio. Htio bih da se okupe i Vučić, ako treba, a treba, i Erdogan, tu sam kao "honest broker", kao sudionik, kao zainteresirana osoba kojoj ne moraju sve strane vjerovati, ali pretpostavljam da mi vjeruje hrvatska strana, da sjednemo i da vidimo možemo li mi, odnosno predstavnici naroda u BiH uz neku našu kreativnu i poštenu pomoć postići više od drugorazrednih, ali zaista drugorazrednih, ne po statusu, nego po karakteru, diplomata koji rade nered u BiH već godinama, koji ne odgovaraju nikome – poručio je predsjednik, prenosi HRT. 

 

Kazao je da je pozvao papu u Hrvatsku: – Papa je u Hrvatskoj i više nego dobrodošao.

Nadalje, govoreći o susretu sa Svetim Ocem predsjednik Milanović rekao je da mu je  poklonio glagoljaški misal, vrijednu i kvalitetnu, za hrvatski identitet jednu vrlo važnu knjigu. - A pričao sam mu o tome kako je glagoljica hrvatsko pismo bila stoljećima, a tek onda latinica. Ono malo Hrvata što je znalo pisati bili su glagoljaši, polupismeni popovi koji su čuvali tu tradiciju, identitet, rekao je. 
 
- On je meni poklonio svoje radove, govore i jedan umjetnički rad, rekao je predsjednik Milanović. Upitan koju mu je poruku Papa uputio, predsjednik Milanović je rekao da je neće dijeliti s javnošću, "jer je previše intimna“.

Foto: Vatikan News

Osvrnuo se i na izbor diplomata jer je održao razgovor s kardinalom Gallagherom i razgovarao o temi veleposlanika RH u Svetoj Stolici. U medijima se pojavilo ime nekadašnjeg ministra kao mogućeg kandidata za veleposlaničku poziciju u Vatikanu. 

Davor Ivo Stier uređivao je ustaške novine. Znate da je iz Argentine? Bio je politički aktivan. To je bila jedna od posljednjih stvari koje je radio tamo. Je li to prepreka za imenovanje? Više nije. To je bilo prije 20 godina. Radio sam sa Stierom. Bio sam mu šef, promaknuo sam ga i poslao u Bruxelles. Njemu se dopala politika preko Jadranke Kosor, koju je onda duboko izdao. Po kriterijima da ne mogu biti potrošeni političari, otpada bar 12 kandidata s popisa Grlić Radmana – kazao je. 

– Plenković se još uvijek nije oglasio oko pisma koje sam mu proslijedio, a u čijem je prilogu pismo admirala Hranja tom ministru. To mu nije važno. Užasno ga zanima protokol oko Macrona. Kupio je francuske avione pa će napraviti feštu. Ozbiljna je situacija, ne zbog automobila. Zadatak Ministarstva, ne ministra, jest da daje potporu predsjedniku države. Svaki sitni lopov može to zaustaviti. Ja uvijek mogu ići tražiti sponzore. Kako bi se to spriječilo, postoje institucije. To je kao da kad dođete s kruške i sve što imate jest provincijska, gorljiva osvetnička ambicija, pa imate to što imate. Doznali smo još dosta stvari, i to da je 2018. predsjedniku Republike, tada Kolindi Grabar-Kitarović oteto pravo zapovijedanja i to jednim običnim člankom zakona - kazao je i dodao da je od tada ministar obrane taj koji šalje u inozemstvo sve do razine voda, ocijenivši to nevjerojatnim.

Naglasio je da to uvijek radi predsjednik Republike, kao niska razina, a da sad mora pitati ministra Banožića.

Predsjednik je poručio kako osobno nije shvatio u čemu je problem odlaska "četiri vojnika i jedne sablje u Bugojno", ali je naknadno shvatio da je u međuvremenu promijenjena procedura i da ministar donosi odluku, što prije toga nije bilo u zakonu.

- Ta protuustavna sabotaža rezultat je nečijih grandomanskih ambicija iz 2018., te da su lagali kako je to učinio bivši ministar obrane Kotromanović", izjavio je Milanović i dodao da Hranj nije htio potpisati zapovijed dok nije dobio odluku ministra, a bez zapovijedi vojska ne može ići.

- Ministar može donijeti odluku, ali ako načelnik ne potpiše... on to nikad ne bi učinio, odnosno bi ako mu ja kažem drugačije- , naveo je.

Upitan krši li time zakon, Milanović je uzvratio protupitanjem "Kako?" i kazao kako se radi o pripadnicima Počasno zaštitne bojne koji izlaze iz države i voze kombije kojima se vozi dio izaslanstva te da sa time nema veze i uopće ne zna kakva je procedura, iako to radi njegov protokol.

Na piranje je li za dolazak u Vatikan dobio ikakvu potporu MORH-a, odgovorio je: "Ne znam, pitat ću ljude", ističući  kako to nije njegova razina (djelovanja) te je otužno da se o tome razgovara. - Došao sam avionom (u Vatikan), kako je došao ostatak ekipe, očito je došao, ne znam", rekao je Milanović i dodao kako će vidjeti jesu li ljudima plaćene dnevnice.

Banožić je mali HDZ-ovac, stručnjak za seoski turizam

- Ministar daje naređenje, kriminalac, ljudima u financijama da ne isplate dnevnice i to je to, to se može dok se može, rekao je predsjednik.

- To je interna star i tu se upliće jedan mali HDZ-ovac, stručnjak za seoski turizam, doktor znanosti, kazao je Milanović te ustvrdio da takav problem nikada nije postojao. - Teško je uopće ući u genaologiju duha i psihologiju tog čovjeka, stvarno ne znam..., dodao je Milanović.

– Znam da je Plenkoviću teško s Gabikom, ali ovo je ozbiljni nered – dodao je. Dodao je da Plenković želi u Europsku komisiju za visokog predstavnika za vanjsku politiku iz Hrvatske, što je nazvao privatizacijom hrvatske države, "privatlukom jedne stranke koja apsolutno sve želi kontrolirati", te dodao da mu se sad dogodila "Gabika". 

– Svi su cijepljeni u Vatikanu. Možda im je papa naredio, a mi smo demokratsko društvo. Oni nemaju antivaksere – objasnio je. 

Smatra da je fašistički postupak zabraniti ljudima da izađu na ulicu i osvrnuo se na Austriju u kojoj je danas strogo zabranjeno necijepljenima izaći iz kuće, osim u određenim uvjetima, te je rekao da je to europski problem. Uz bavljenje Orbanom, trebali bi se europski birokrati baviti i time. 

– Ovo je pitanje ljudskih sloboda. Ovo trpim već godinu i pol dana zbog viših razloga. Tko se cijepio, cijepio se. Tko nije, neće i to je to. Ove neartikulirane presice... nije mi jasno – objasnio je.  

Ponovo je komentirao ministra Maria Banožića nazvavši ga "lolom iz Vinkovaca" nakon čega je uputio ispriku Vinkovcima te im poručio: – Šaljite pametnije. Imate super ljude. Šaljete uvijek najgore u Zagreb. 

- Postoje vjerska i crkvena pitanja gdje nemam pravo zadiranja, to nije moj posao. Pričali smo o regiji, Europi, Bruxellesu. Papa Franjo ima interesantne stavove o Bruxellesu kao o jednom već otuđenom centru moći koji ne shvaća da su europske države povijesne, nacionalne države - odgovorio je predsjednik Milanović na pitanje da li se prilikom susreta razgovaralo o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice.

„Pričali smo o identitetu Europe, o problemima administrativnog upravljanja“, zaključio je predsjednik Milanović.

 

Ključne riječi

Komentara 118

ŠJ
ŠjoraMare
12:32 15.11.2021.

Poštovana redakcijo, koji je ovo jezik? Ako nemate lektora, zaposlite mene.

TO
tomotomo
13:14 15.11.2021.

Zoki, ti imao super ministre, Kotromanović sa 32 g. završio srednju, Mavas, Opačić, Bauk... , bez radnog iskstva osim politike

Avatar Burviles
Burviles
12:38 15.11.2021.

iz Rima se javlja jedan od največih glasnogovornika esdepeja,svaka čast esdepejovci,ni u snu niste sanjali kakvog ste glasnogovornika dobili !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije