Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedok na suđenju

'Nisam čuo da je Milanković nekome zapovijedao'

milankovic
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
07.11.2013.
u 14:11

Nastavljeno je suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku za ratni zločin u Sisku na Županijskom sudu u Osijeku.

– Jesi li Hrvat ili Srbin? – dobacio je u prolazu na hodniku Đuro Brodarac, tadašnji načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Davoru Kovačeviću.

Njega je s kamiona koji je prevozio gorivo za INA trgovinu u ljeto 1991. godine "skinula" naoružana grupa civila. Po povratku u Sisak priveden je u policijsku postaju, a potom je u istražnom zatvoru zadržan gotovo dva mjeseca. Tamo ga, kako je rekao, nisu zlostavljali. Njegovim te svjedočenjem Martina Staščika, zapovjednika Policijske postaje Petrinja, a potom PP u Sisku u razdoblju od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine te predsjednika sisačkog Kriznog stožera Stjepana Marića nastavljeno je suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku za ratni zločin u Sisku na Županijskom sudu u Osijeku.

– Milankovića sam viđao na koordinacijama, ali nisam čuo da je nekome zapovijedao – odgovorio je Staščik na pitanje braniteljice te dodao kako Milanković nije sudjelovao u obrani Petrinje jer je policijskim postrojbama koje su ukupno brojile oko 800 pripadnika iz različitih hrvatskih gradova sam zapovijedao.

– Ovlasti smo sami stvarali, a one su se razlikovale od grada do grada. Bavili smo se isključivo snabdijevanjem, odnosno odrađivali čistu logistiku. Nismo imali nikakve veze s policijom i vojskom, ali ispunjavali smo neke njihove potrebe poput prihvata izbjeglica – posvjedočio je potom Stjepan Marić.

O nestanku srpskih civila u Sisku, dodao je, poznato mu je onoliko koliko se govorilo.

– Čuo sam za obitelj Vila. No, poznavao sam jednog čovjeka koji je kasnije nestao te jednoga iz Rafinerije koji je radio kao šef sigurnosti – nastavio je.

Osobno je poznavao i Nenada Tintora koji je doveden u zgradu gdje se u Sisku nalazio Krizni stožer. Upitao ga je tada što je bilo te mu je ovaj odgovorio da su ga dovezli i zamolio da mu Marić pomogne.

– S Brodarcem sam bio prijatelj godinama, pa sam ga nazvao telefonom, ali ga nisam uspio dobiti. No, Tintor je pušten. Kasnije sam se susreo s njim, kada je prošla cijela stvar te mi je rekao da je bila "jaka intervencija" pa je pušten – objasnio je. Suđenje se nastavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije