Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Crkva neće sudjelovati u zakonu o pobačaju'

U demokratskom društvu kod donošenja bilo kojeg zakona u javnoj raspravi mogu sudjelovati svi
27. ožujka 2018. u 09:25 90 komentara 4249 prikaza
Ministar Kujundžić tvrdi da je njegova izjava pogrešno protumačena, premijer najavljuje razgovore o toj temi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Predstavnici Crkve i crkvenih zajednica neće sudjelovati kao članovi u povjerenstvu za donošenje prvog hrvatskog zakona o pobačaju, poručio je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Njegova izjava da će u pripremu tog zakona biti uključeni svi pa tako i Katolička crkva, poručuje, netočno je protumačena.

Zagreb: Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv zabrane prava na pobačaj Ženska mreža: 'Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, to je pravo žene'

– U demokratskom društvu kod donošenja bilo kojeg zakona u javnoj raspravi može sudjelovati svaki subjekt i pojedinac pa tako i Crkva. To ne znači da će u povjerenstvu sjediti predstavnik Crkve i u ovom povjerenstvu sigurno neće – istaknuo je Kujundžić.

Ministar Kujundžić tvrdi da je njegova izjava pogrešno protumačena, premijer najavljuje razgovore o toj temi
1 / 25
Noćni marš u Zagrebu

U prvom planu struka

Premijer Andrej Plenković, pak, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima poručio je da će zakon biti izrađen u roku, a da s ministrom Kujundžićem još nije razgovarao o sastavu radne skupine.

– Obično je na nadležnim ministrima da predlažu skupine za pojedine zakone, tako da ćemo o toj temi još razgovarati – rekao je Plenković.

Tko će sjediti u povjerenstvu čije je osnivanje najavio ministar zdravstva još se ne zna, razgovori se tek obavljaju. U svakom slučaju, prioritet u sastavu povjerenstva koje će “nacrtati” prvi hrvatski zakon o pobačaju treba imati struka, stav je koji neslužbeno dominira među liječnicima i oko kojeg očito nema dvojbu ni ministar zdravstva.

Ministar Kujundžić - Hrvatska kakvu trebamo bez zabrane pobačaja Kujundžić: U pripremu Zakona o pobačaju bit će uključena i Katolička crkva

– Primarno u povjerenstvu za donošenje zakona mora biti struka, odnosno ginekolozi. I u drugim europskim državama u takvim su povjerenstvima bili predstavnici politike, zdravstva i pravne struke. A tek kada oni daju svoj konačni prijedlog, on se može predočiti predstavnicima svih zainteresiranih udruga pa eventualno i Crkvi. Samo u državama u kojima je temelj islamski zakon vjerska zajednica donosi ovakvu odluku – objašnjava ginekologinja prim. dr. sc. Vesna Stepanić, inače članica ekspertne grupe za pitanja pobačaja Europskog društva za kontracepciju i reprodukcijsko zdravlje, stručnog europskog tijela za nadzor ovakvih pitanja.

Odluka Ustavnog suda

Zakonska regulacija pobačaja, podsjetimo, slijedi nakon odluke Ustavnog suda lanjske veljače prema kojem je Sabor obvezan u roku dvije godine donijeti Zakon o pravu na prekid trudnoće. Stoga je manje od godinu dana pred ministrom zdravstva za donošenje zakona kojemu je, kako su nam ranije odgovorili iz Ministarstva, cilj odrediti edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Ministar Kujundžić mora formirati tim medicinskih, pravnih, bioetičkih stručnjaka koji će kao prvi korak, kako je ranije najavljeno, prikupiti zakonodavna rješenja i praksu iz drugih zemalja članica Europske unije. A ta je praksa bitno različita u europskim zemljama pa tako i u članicama Unije. Švedska i Nizozemska imaju liberalne zakone, dok je primjer iz Poljske drastičan i restriktivan zakon koji nisu spriječili ni masovni prosvjedi i koji praktički ženama zabranjuje pobačaj.

Ministar Kujundžić - Hrvatska kakvu trebamo 'Hrvatska kakvu trebamo' Kujundžić: Liste čekanja problem su hrvatske, ali i svjetske medicine Poljska 'Kapelice su vaše, maternice naše' Ilustracija Ugrožava tisuće žena Gotovo 50 posto pobačaja u svijetu je nesigurno

Broj abortusa u bolnicama kontinuirano pada

Ukupan broj pobačaja u bolnicama u Hrvatskoj kontinuirano pada; u 2016. godini bilo je gotovo dvostruko manje pobačaja u usporedbi s podacima iz 2000. godine. U ukupnim brojkama od 6904 pobačaja u 2016. njih 2520 su oni legalno inducirani. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tako kažu da je na 100 poroda spomenute godine bilo sedam pobačaja, dok je, primjerice, 2000. bilo 17 pobačaja na sto poroda. Gotovo polovicu od ukupnog broja legalno induciranih pobačaja napravile su žene u dobi između 30 i 39 godina bez djece, s jednim djetetom ili dvoje djece. Posljednji podaci pokazuju i da je broj pobačaja u Hrvatskoj višestruko manji nego u drugim zemljama poput Slovenije, Njemačke, Češke ili pak Mađarske, u kojoj je na tisuću živorođenih 356 pobačaja, dok je u Hrvatskoj taj omjer 76.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Deleted user:

  Milane daj odstupi više sa mjesta ministra.Ni sam neznaš šta hoćeš.Nemožeš u manje od 24 sata davati dvije oprečne izjave. Nesposobnjalović na tako važnom mjestu kao i većina njegovih kolega.

 • Deleted user:

  u sekularnoj državi Crkva i bilo koja druga udruga može biti jedino promatrač onoga što radi Vlada...

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  jučer je rekel kak bu i crkva sudjelovala!!😂😂😂😂