Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Kujundžić:

'Crkva neće sudjelovati u zakonu o pobačaju'

Ministar Kujundžić tvrdi da je njegova izjava pogrešno protumačena, premijer najavljuje razgovore o toj temi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
27.03.2018.
u 09:25

U demokratskom društvu kod donošenja bilo kojeg zakona u javnoj raspravi mogu sudjelovati svi

Predstavnici Crkve i crkvenih zajednica neće sudjelovati kao članovi u povjerenstvu za donošenje prvog hrvatskog zakona o pobačaju, poručio je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Njegova izjava da će u pripremu tog zakona biti uključeni svi pa tako i Katolička crkva, poručuje, netočno je protumačena.

– U demokratskom društvu kod donošenja bilo kojeg zakona u javnoj raspravi može sudjelovati svaki subjekt i pojedinac pa tako i Crkva. To ne znači da će u povjerenstvu sjediti predstavnik Crkve i u ovom povjerenstvu sigurno neće – istaknuo je Kujundžić.

Ministar Kujundžić tvrdi da je njegova izjava pogrešno protumačena, premijer najavljuje razgovore o toj temi
1/25

U prvom planu struka

Premijer Andrej Plenković, pak, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima poručio je da će zakon biti izrađen u roku, a da s ministrom Kujundžićem još nije razgovarao o sastavu radne skupine.

– Obično je na nadležnim ministrima da predlažu skupine za pojedine zakone, tako da ćemo o toj temi još razgovarati – rekao je Plenković.

Tko će sjediti u povjerenstvu čije je osnivanje najavio ministar zdravstva još se ne zna, razgovori se tek obavljaju. U svakom slučaju, prioritet u sastavu povjerenstva koje će “nacrtati” prvi hrvatski zakon o pobačaju treba imati struka, stav je koji neslužbeno dominira među liječnicima i oko kojeg očito nema dvojbu ni ministar zdravstva.

– Primarno u povjerenstvu za donošenje zakona mora biti struka, odnosno ginekolozi. I u drugim europskim državama u takvim su povjerenstvima bili predstavnici politike, zdravstva i pravne struke. A tek kada oni daju svoj konačni prijedlog, on se može predočiti predstavnicima svih zainteresiranih udruga pa eventualno i Crkvi. Samo u državama u kojima je temelj islamski zakon vjerska zajednica donosi ovakvu odluku – objašnjava ginekologinja prim. dr. sc. Vesna Stepanić, inače članica ekspertne grupe za pitanja pobačaja Europskog društva za kontracepciju i reprodukcijsko zdravlje, stručnog europskog tijela za nadzor ovakvih pitanja.

Odluka Ustavnog suda

Zakonska regulacija pobačaja, podsjetimo, slijedi nakon odluke Ustavnog suda lanjske veljače prema kojem je Sabor obvezan u roku dvije godine donijeti Zakon o pravu na prekid trudnoće. Stoga je manje od godinu dana pred ministrom zdravstva za donošenje zakona kojemu je, kako su nam ranije odgovorili iz Ministarstva, cilj odrediti edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Ministar Kujundžić mora formirati tim medicinskih, pravnih, bioetičkih stručnjaka koji će kao prvi korak, kako je ranije najavljeno, prikupiti zakonodavna rješenja i praksu iz drugih zemalja članica Europske unije. A ta je praksa bitno različita u europskim zemljama pa tako i u članicama Unije. Švedska i Nizozemska imaju liberalne zakone, dok je primjer iz Poljske drastičan i restriktivan zakon koji nisu spriječili ni masovni prosvjedi i koji praktički ženama zabranjuje pobačaj.

Komentara 90

DU
Deleted user
09:54 27.03.2018.

Milane daj odstupi više sa mjesta ministra.Ni sam neznaš šta hoćeš.Nemožeš u manje od 24 sata davati dvije oprečne izjave. Nesposobnjalović na tako važnom mjestu kao i većina njegovih kolega.

DU
Deleted user
09:59 27.03.2018.

u sekularnoj državi Crkva i bilo koja druga udruga može biti jedino promatrač onoga što radi Vlada...

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
10:47 27.03.2018.

jučer je rekel kak bu i crkva sudjelovala!!😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije