Naslovnica Vijesti Svijet

'Kapelice su vaše, maternice naše'

U Varšavi su djevojke u dobro organiziranom prosvjedu dizale uvis velike crvene kartonske ruke s natpisom STOP
23. ožujka 2018. u 22:28 43 komentara 6752 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/12

Tisuće Poljaka su u petak izašle na ulicu kako bi na "crni petak" sudjelovale u prosvjedima protiv nacrta zakona kojim bi se trebao postrožiti zakon protiv pobačaja koji je i dosad bio među najstrožima u Europi.

Nisi sama - ideš s nama: Crowdfunding kampanja za žene oboljele od raka

U Varšavi su djevojke u dobro organiziranom prosvjedu dizale uvis velike crvene kartonske ruke s natpisom STOP. Drugi su nosili transparente s različitim natpisima koji su se nerijetko rimovali, poput "Kapelice su vaše, maternice naše" i "Želimo pravo izbora, a ne strah". Nešto ranije tijekom dana povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks upozorio je Poljsku da je taj nacrt kojim se zabranjuje pobačaj kod malformacije ploda nespojiv s obvezama zemlje na polju ljudskih prava. Masovni skupovi su organizirani i u mnogim drugim gradovima u zemlji, u Poznanu, Wroclawu, Krakovu, Gdanjsku i Szczecinu.

Ako parlament prihvati tekst koji je predložio odbor Zaustavimo pobačaj, što je sasvim moguće, pobačaj će biti moguć samo u dva slučaja: kada je ugrožen život majke i ako je žena zatrudnjela nakon silovanja ili incesta. Nacrt predviđa petogodišnju zatvorsku kaznu za liječnike, sestre pa i same trudnice koji sudjeluju u pobačaju, ali ostavlja mogućnost sudcu da ne kazni potonje.

Zagreb: Konferencija za novinare Incijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije Sutra prosvjed Hrvatska protiv Istanbulske konvencije: 'Ne želimo to za svoju djecu u školama' blokirali promet Prosvjedi u Sacramentu zbog novog policijskog ubojstva nenaoružanog crnca djevojčica Oduševila Ruse Političar pokušao umiriti prosvjednike, no svi pričaju o potezu ove djevojčice
Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
 • Avatar Prskator.Vlado
  Prskator.Vlado:

  Kako je Poljska zemlja od 40mil ljudi, nekoliko stotina povampirenih feministica predstavlja snagu i relevantnost skočimiša

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Smrdljive droljetine koje ubijaju nerođenu djecu nemaju pravo glasa po pitanju ljudskih prava. :)

 • Andro:

  Pokušaj medijske manipulacije. To su marginalne skupine u poljskoj i ne mogu imati nikakav uticaj na visoko moralni zakon koji će biti svakako donesen. Čestitamo.