Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljska

'Kapelice su vaše, maternice naše'

Foto: Reuters
1/12
23.03.2018.
u 22:28

U Varšavi su djevojke u dobro organiziranom prosvjedu dizale uvis velike crvene kartonske ruke s natpisom STOP

Tisuće Poljaka su u petak izašle na ulicu kako bi na "crni petak" sudjelovale u prosvjedima protiv nacrta zakona kojim bi se trebao postrožiti zakon protiv pobačaja koji je i dosad bio među najstrožima u Europi.

U Varšavi su djevojke u dobro organiziranom prosvjedu dizale uvis velike crvene kartonske ruke s natpisom STOP. Drugi su nosili transparente s različitim natpisima koji su se nerijetko rimovali, poput "Kapelice su vaše, maternice naše" i "Želimo pravo izbora, a ne strah". Nešto ranije tijekom dana povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks upozorio je Poljsku da je taj nacrt kojim se zabranjuje pobačaj kod malformacije ploda nespojiv s obvezama zemlje na polju ljudskih prava. Masovni skupovi su organizirani i u mnogim drugim gradovima u zemlji, u Poznanu, Wroclawu, Krakovu, Gdanjsku i Szczecinu.

Ako parlament prihvati tekst koji je predložio odbor Zaustavimo pobačaj, što je sasvim moguće, pobačaj će biti moguć samo u dva slučaja: kada je ugrožen život majke i ako je žena zatrudnjela nakon silovanja ili incesta. Nacrt predviđa petogodišnju zatvorsku kaznu za liječnike, sestre pa i same trudnice koji sudjeluju u pobačaju, ali ostavlja mogućnost sudcu da ne kazni potonje.

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
22:41 23.03.2018.

Kako je Poljska zemlja od 40mil ljudi, nekoliko stotina povampirenih feministica predstavlja snagu i relevantnost skočimiša

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
22:32 23.03.2018.

Smrdljive droljetine koje ubijaju nerođenu djecu nemaju pravo glasa po pitanju ljudskih prava. :)

DU
Deleted user
22:50 23.03.2018.

Pokušaj medijske manipulacije. To su marginalne skupine u poljskoj i ne mogu imati nikakav uticaj na visoko moralni zakon koji će biti svakako donesen. Čestitamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije