Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožava tisuće žena

Gotovo 50 posto pobačaja u svijetu je nesigurno

Ilustracija
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
21.03.2018.
u 12:21

"Zabrane abortusa ne sprječavaju žene da ih naprave, ali povećavaju rizik od pribjegavanja opasnim mjerama za okončanje neželjenih trudnoća"

Gotovo 50 posto od oko 56 milijuna pobačaja koji se godišnje obave diljem svijeta nesigurni su i za posljedicu imaju smrt najmanje 22.800 žena, pokazala je studija. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira nesigurni pobačaj kao postupak koji izvodi nestručna osoba bez potrebnih vještina ili koji se obavlja u okolini koja nije u skladu s minimalnim medicinskim standardima ili oboje.

Zabrane abortusa ne sprječavaju žene da ih naprave, ali povećavaju rizik od pribjegavanja opasnim mjerama za okončanje neželjenih trudnoća, objavio je Institut Guttmacher u najsveobuhvatnijem izvješću o globalnim trendovima pobačaja u posljednjih deset godina.

Iako su stope pobačaja jako pale u razvijenim regijama u zadnjih 25 godina, nema značajnijih promjena u zemljama u razvoju, navodi Institut.

Jedan od glavnih čimbenika je nedostatak pristupa dobrim kontracepcijskim sredstvima, što rezultira visokim stopama neplanirane trudnoće, stoji u izvješću Instituta čije je sjedište u New Yorku.

"Većina žena napravi pobačaj zbog toga što nisu namjeravale ostati trudne", rekla je Susheela Singh, jedna od autora izvješća. "Pristup kontracepciji je najvažniji za daljnje smanjenje stope pobačaja", istaknula je.

Stopa pobačaja u zemljama gdje su oni većinom ili potpuno zabranjeni otprilike je ista kao u zemljama bez ograničenja, pokazuju podaci koje je objavio Institut.

Najveća godišnja stopa abortusa zabilježena je na Karibima - procjenjuje se da ih obavi 59 na 1000 žena reproduktivne dobi. Najniža je u Zapadnoj Europi, 16 na tisuću.

Između 2000. i 2017. godine 33 zemlje, među kojima Nepal, Urugvaj, Niger i Etiopija, ublažile su zakone o pobačaju, kaže se u izvješću. Nikaragva je jedina koja je pooštrila svoj zakon.

Međutim, autori su upozorili da su neke države s liberalnim zakonima dodale ograničenja koja otežavaju pristup pobačaju, uključujući SAD, Rusiju, Mađarsku i Latviju.

Dvije petine žena i dalje žive u zemljama u kojima je pobačaj zabranjen ili je jako ograničen, navodi se u izvješću. No, povećana uporaba lijeka misoprostola - pilule za pobačaj - poboljšala je sigurnost, dodaje se.

Prema projekcijama, broj smrtnih slučajeva zbog nesigurnih pobačaja pao bi za dvije trećine u zemljama u razvoju kada bi žene koristile misoprostol umjesto da pribjegavaju rizičnijim postupcima.

Autori studije sugeriraju da bi zemlje trebale slijediti primjer Urugvaja koji daje informacije o misoprostolu, ali ne i sam lijek, kako bi se smanjila zloporaba.

U izvješću se pozivaju vlade da ženama osiguraju pristup kontracepciji, ublaže zakone o pobačaju i povećaju pristup toj medicinskoj proceduri kao i njezi nakon pobačaja. 

Također se apelira na vlade da se bore protiv stigme zbog pobačaja koja, kako se navodi, tjera mnoge žene, pa čak i u zemljama gdje je abortus legalan, da u tajnosti obave pobačaj i odgađaju traženje liječničke pomoći kada nastupe komplikacije.  

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Ilustracija
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije