Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražba u Londonu

'Mikrostan' od samo 7 četvornih metara na dražbi u Londonu prodaju za 452 tisuće kuna!

My Auction
22.02.2022.
u 19:42

Uz prihod od najma, koji se procjenjuje na 10.000 funti godišnje, investitor bi u roku od pet godina mogao nadoknaditi uloženo

Zamislite da svoj život organizirate tako da stane u samo sedam četvornih metara. Taman bi bilo mjesta za krevet, WC i tuš, umivaonik, mikrovalnu pećnicu i nešto spremišnog prostora. Ali ne bi bilo mjesta za kuhinju, ukrase, opremu za hobije ili za gosta.

Tako izgleda život u "mikrostanu" u Londonu. Nalazi se u viktorijanskom zdanju četvrti Lower Clapton u istočnom Londonu, a njegovi prodavači smatraju ga najmanjim koji se pojavio na tržištu u glavnom britanskom gradu. Minimalna cijena koju su odredili na aukciji je 50 tisuća funti (60 tisuća eura ili 452,5 tisuća kuna), ali prodavači se nadaju da će postići i višu.

Stan je primjer onoga što stručnjaci nazivaju rastućim fenomenom malih kuća, potaknutim rastućim cijenama najamnina i nekretnina. Mikrostanovi su, kažu, sve traženiji, piše Guardian.

Stan u Claptonu nedavno je renoviran i ima veliki prozor. Kako bi se povećao prostor, ima kapetanski krevet iznad skladišnog prostora i ormara. Prostor između kreveta i zida otprilike je dovoljno velik da raširite ruke, a tu su i rasklopivi stol za jelo ili rad te mikrovalna pećnica. WC i tuš su u zasebnoj prostoriji.

Vlasnik je već nadoknadio svoje ulaganje tako što je svaki mjesec naplaćivao najamninu od 800 funti (7240 kuna). Sadašnji stanar većinu vremena živi negdje drugdje i svaki tjedan provede samo noć ili dvije u stanu.

Minimum na dražbi znatno je ispod prosječnog depozita za kupce koji prvi put kupuju u Londonu, koji su u agenciji za prodaju nekretnina procijenili na 130.357 funti (1,18 milijuna kuna).

Međutim, Neal Hudson, stambeni analitičar, upozorio je da bi kupci trebali biti svjesni da nije održivo u malenom stanu živjeti dugoročno i da bi mogli "zaglaviti" ako ga ne budu mogli prodati.

Cijena je snažan simbol toga koliko je stanovanje postalo nedostupno.

Uz prihod od najma, koji se procjenjuje na oko 10.000 funti godišnje, investitori će vjerojatno moći nadoknaditi uloženih 50.000 funti u roku od pet godina, smatraju u aukcijskoj tvrtki koja prodaje stan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije