Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslali službeni zahtjev

EU pojačava pravni pritisak na Češku, Mađarsku i Poljsku zbog migranata

26.07.2017.
u 14:18

U tzv. "razboritom mišljenju", EK je sada uputila službeni zahtjev trima zemljama da primjene pravila EU-a, na koje mogu odgovoriti u roku mjesec dana.

Europska komisija (EK) danas je potvrdila da pojačava pravni pritisak na Češku, Mađarsku i Poljsku zbog nevoljkosti glede prihvata migranata iz ostalih članica Europske unije.

"Usprkos opetovanim pozivima na djelovanje (...) te tri zemlje i dalje krše svoje zakonske obveze i pokazuju potpuno neuvažavanje obveza prema Grčkoj, Italiji i ostalim zemljama članicama", priopćila je Komisija.

U tzv. "razboritom mišljenju", EK je sada uputila službeni zahtjev trima zemljama da primjene pravila EU-a, na koje mogu odgovoriti u roku mjesec dana. Ako Komisija ne bude zadovoljna odgovorima, spomenute tri zemlje bi mogle završiti na sudu.

Isti dan, glavni zastupnik Europskog suda pravde (ECJ) izjavio je da bi sud trebao odbiti tužbu Slovačke i Mađarske protiv Europske unije (EU) zbog obveznih izbjegličkih kvota.

Te dvije zemlje tvrde da je Unija prekršila vlastita pravila kada je većina zemalja članica u rujnu 2015. donijela obvezujući odluku o uvođenju kvota za razmještaj 120.000 izbjeglica iz Italije i Grčke po zemljama EU-a.

Protiv te mjere glasale su Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Češka.

Glavni zastupnik Yves Bot, dužnosnik koji savjetuje suce najvišeg suda u EU-u, rekao je u svom mišljenju da sporazumi EU-a omogućuju usvajanje mjera "kako bi se riješile jasno utvrđene izvanredne situacije".

Istaknuo je da Unija nije prekoračila svoje ovlasti i da je mehanizam kvota "razmjerna mjera" s obzirom na priljev izbjeglica u Grčku i Italiju.

Slovačka i Mađarska podnijele su tužbu protiv EU-a u prosincu 2015.

Odluka se očekuje kasnije ove godine.

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar Observer
Observer
15:00 26.07.2017.

Vremena su se promjenila. Ne tako davno , Poljska , Madjarska , Ceska dobivale su direktive iz Moskve od drugova Staljina , Hruscova i Breznjeva. Bilo je to doba komunisticke diktature i ogranicenog suvereniteta. Danas direktive dolaze iz Bruxellessa od od liberalnih mocnika Junckera, Schulza i Merkel . Opet ograniceni suverenitet ,samo se promjenili naredbodavci!

CE
centirion
15:19 26.07.2017.

Dok su Engleska,Francuska,Španjolska,Portugal i Nizozemska imale kolonije i bogatile se na pljački tih nesretnika! Mi smo živili u bijedi! Eh sad! "Prpajte" se sa njima! Tko ima pravo,nametati bilo kome bilo kakva pravila? Češka,Mađarska i Poljska izdržite jer ste u pravu!

B2
bokida 2
15:14 26.07.2017.

To samo dokazuje da je EU jedna obična diktatura koja nameće svoja pravila drugim narodima. Koliko god oni pričali, svi su ulaskom u nju ukinuli svoju suverenost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije