Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud Europske unije: Hrvatska je morala registrirati migrante

Sud je analizirao slučaj Sirijca te dvije obitelji iz Afganistana koje su ušle u Hrvatsku iz Srbije bez valjane vize
26. srpnja 2017. u 11:27 137 komentara 17696 prikaza
izbjeglice, izbjeglička kriza, migranti
Foto: Reuters/PIXSELL

Migranti koji su masovno prelazili granicu Hrvatske tijekom migrantskog vala 2015. i 2016. to su radili nelegalno. Hrvatska je bila odgovorna za provjeru zahtjeva za njihovom zaštitom u skladu s regulativom Dublin III, što ona nije radila. Tako glasi presuda Suda Europske unije objavljena danas.

Talijansko strpljenje pri kraju Pomozite ili ćemo pustiti 200.000 migranata u EU

Sud je analizirao slučaj Sirijca te dvije obitelji iz Afganistana koje su ušle u Hrvatsku iz Srbije bez valjane vize. Hrvatske su vlasti, kaže se, organizirale prijevoz do granice sa Slovenijom i tako im pomogle da dođu do druge države članice EU kako bi tamo podnijeli zahtjev za azilom.

Sirijac je zahtjev podnio u Sloveniji, dok su Afganistanci to učinili u Austriji. Međutim, i Slovenija i Austrija se slažu da su podnositelji zahtjeva u Hrvatsku ušli neglegalno i suprotno regulativi EU o migrantima (Dublin III). 

Obje države smatraju da je Hrvatske trebala primiti i obraditi zahtjeve migranata za azilom, što on nije učinila, nego ih je jednostavno prebacila do granice. Sud je podržao mišljenje Austrije i Slovenije.

Izbjeglička kriza Austrija: Zatvorit ćemo granicu s Italijom ako se broj migranata poveća izbjeglice FELJTON: HOMO DEUS Zašto riskirati naš mir i dobrobit kako bismo pomogli strancima? venezuela, prosvjed Marina Šerić Započeo je novi izbjeglički val! Milijuni gladnih napuštaju Venezuelu
GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • sojko11:

    ovo je sad već postala farsa, odnos EU prema Hrvatskoj je sramotan, pa u sve zemlje su imigranti ulazili ilegalno??! zbog čega se spominje samo Hrvatska? što je npr. s Grčkom?

  • bitfojc:

    hahaha zanimljivo kako svi crnci koji doplutaju u Italiju imaju valjane vize?!

  • Deleted user:

    Podrška Sorošu ,Merklici,civilnim udugama ,medijima "dobrodošli" i nadasve poštenim sucima Europske unije