Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Sud Europske unije: Hrvatska je morala registrirati migrante

izbjeglice, izbjeglička kriza, migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
26.07.2017.
u 11:27

Sud je analizirao slučaj Sirijca te dvije obitelji iz Afganistana koje su ušle u Hrvatsku iz Srbije bez valjane vize

Migranti koji su masovno prelazili granicu Hrvatske tijekom migrantskog vala 2015. i 2016. to su radili nelegalno. Hrvatska je bila odgovorna za provjeru zahtjeva za njihovom zaštitom u skladu s regulativom Dublin III, što ona nije radila. Tako glasi presuda Suda Europske unije objavljena danas.

Sud je analizirao slučaj Sirijca te dvije obitelji iz Afganistana koje su ušle u Hrvatsku iz Srbije bez valjane vize. Hrvatske su vlasti, kaže se, organizirale prijevoz do granice sa Slovenijom i tako im pomogle da dođu do druge države članice EU kako bi tamo podnijeli zahtjev za azilom.

Sirijac je zahtjev podnio u Sloveniji, dok su Afganistanci to učinili u Austriji. Međutim, i Slovenija i Austrija se slažu da su podnositelji zahtjeva u Hrvatsku ušli neglegalno i suprotno regulativi EU o migrantima (Dublin III). 

Obje države smatraju da je Hrvatske trebala primiti i obraditi zahtjeve migranata za azilom, što on nije učinila, nego ih je jednostavno prebacila do granice. Sud je podržao mišljenje Austrije i Slovenije.

Komentara 137

SO
sojko11
11:45 26.07.2017.

ovo je sad već postala farsa, odnos EU prema Hrvatskoj je sramotan, pa u sve zemlje su imigranti ulazili ilegalno??! zbog čega se spominje samo Hrvatska? što je npr. s Grčkom?

BI
bitfojc
11:40 26.07.2017.

hahaha zanimljivo kako svi crnci koji doplutaju u Italiju imaju valjane vize?!

DU
Deleted user
11:34 26.07.2017.

Podrška Sorošu ,Merklici,civilnim udugama ,medijima "dobrodošli" i nadasve poštenim sucima Europske unije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije