Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanka Opačić:

'Mi nećemo dizati zidove, žičane ograde ili pucati po izbjeglicama'

opačić
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/3
07.09.2015.
u 14:55

Regionalni program stambenog zbrinjavanja provodi se uz pomoć UNHCR-a, OSCE-a i Vijeća Europe, a osim Hrvatske, obuhvaća i BiH, Srbiju te Crnu Goru. Ukupno će se njime zbrinuti 74.000 osoba

Sedamdeset i pet izbjeglica, povratnika i prognanika koji su trenutačno u objektima organiziranog smještaja, a zbog težeg zdravstvenog stanja i visoke životne dobi nisu sposobni za samostalni život, smjestit će se u novi Dom za starije i nemoćne u Glini, koji će nastati preuređenjem nekadašnje glinske bolnice i stare vojarne. Radovi bi trebali biti gotovi za 14 mjeseci, a danas ih je otvorila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih.

Riječ je jednom od projekata regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojim je, u Hrvatskoj,obuhvaćeno više od 8000 povratnika, izbjeglica i raseljenih osoba iz ratnih zbivanja na području bivše SFRJ te bivših nositelja stanarskog prava. Republika Hrvatska i Razvojna banka Vijeća Europe u tu svrhu osigurali su 119,7 milijuna eura, od čega RH daje 25 posto. Jedan od većih donatora su i Sjedinjene Američke Države.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja provodi se uz pomoć UNHCR-a, OSCE-a i Vijeća Europe, a osim Hrvatske, obuhvaća i BiH, Srbiju te Crnu Goru. Ukupno  će se njime zbrinuti 74.000 osoba.

 - Hrvatski građani i sami su bili žrtve progona ili su udomili na tisuće izbjeglica stoga je Hrvatska posebno osjetljiva na pitanje prognanika i izbjeglica. Hrvatska će i u ovoj izbjegličkoj krizi udomiti potrebni broj izbjeglih, prema dogovoru s Europskom komisijom. Mi nećemo dizati zidove, žičane ograde ili pucati po izbjeglicama, koji bježe pred nasiljem, terorom i smrću – rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

>> Mimohod postrojbi: 'Glina je simbol kao i Knin'

Komentara 43

DJ
djurex
15:21 07.09.2015.

"prema dogovoru s Europskom komisijom. Mi nećemo dizati zidove, žičane ograde ili pucati po izbjeglicama, koji bježe pred nasiljem, terorom i smrću " Vrlo ocito nije po dogovoru nego bez pogovora se slusa eu..hrvatski ustav i narod su postali taocii briselskih birokrata ..nisu ovo izbjeglice nego imigrtanti ako nisu cak i isilovci..90posto osoba na brodovima su miskarci kojih bar pola uopce nisu iz sirije..zena djece starijih i nemocnih koje zovemo izbjeglicama skoro pa nema.. odkud vam pravo da ignorirate sigurnost drzave i nas kao gradjana...nije niko reko da pucate nego da se provjeri tko ulazi prolazi i ostaje u drzavi ..da se provjeri tko je izbjeglica a tko isilovac..

BR
Branko102
15:49 07.09.2015.

Mi ćemo ako treba i naše potjerati van samo da napravimo mjesta islamistima.Oni su naša budućnost i glasačko tijelo.

MS
mare_split
16:35 07.09.2015.

Ponavaljanje gradiva: mare_split04.09.2015 u 18:09h / Došla mrziteljica RH i Hrvata 'na svoje': želi nas uvesti u veliki problem! Opanko, od kada su dezerteri i prikriveni ISIL-ovci 'izbjeglice'? I znaj, djeca i žene im koriste kao 'putovnica'! Opaka si Opanako,, dovodiš nam teror i nasilje! Da Bog c...a a'la ISIL-mode! s EK'? Dodatak (od danas) / Pitanje: gdje je i kada je učinjen 'dogovor'! Nigje i nikad! Sagnuli ste guzu i to je vaš 'dogovor'!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije