Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO TUMAČITI VREMENSKU PROGNOZU

Meteorolog otkrio što je najlakše prognozirati, ali i što je najteže predvidjeti

Zagreb: Konferencija Klimatske promjene,  sadašnjost i budućnost, u organizaciji Večernjeg lista
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
25.10.2023.
u 08:45

Naša mjerenja nisu dovoljno precizna, naši modeli nisu savršeni, a računala još uvijek nisu dovoljno snažna – kazao je meteorlog Vikić-Topić

Nakon panel-diskusije, predavanja su u sklopu konferencije održali meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić koji je objasnio kako pravilno tumačiti vremensku prognozu i Julija Škoro, direktorica održivosti u tvrtki Holcim Hrvatska koja je pojasnila kako Holcim već dva i pol desetljeća napreduje svojim putem čiji je krajnji cilj ugljična neutralnost.

Prognoza je ponekad pogrešna i teško da će ikada moći biti do kraja točna jer mi kad unosimo ulazne podatke, a koje dobivamo tako da ih mjerimo različitim uređajima koji također nisu savršeni, ako pogriješimo primjerice treću decimalu koja se može činiti nebitnom, izlazni podaci nam mogu biti sasvim krivi. Dakle, naša mjerenja nisu dovoljno precizna, naši modeli nisu savršeni, a računala još uvijek nisu dovoljno snažna – kazao je Vikić-Topić koji je potom pojasnio kako je najteže predvidjeti lokalne pljuskove, jake oluje poput one koja je u srpnju prošla Zagrebom te maglu. Vrstu i jačinu vjetra, temperaturu i dolazak hladnih i toplih fronti najlakše je prognozirati. Nakon Vikića pred okupljene je stala direktorica Holcima.

– Holcim je kao proizvođač građevinskih materijala u projekt dekarbonizacije krenuo daleke 1997. i do sada smo proveli velik broj projekata i raznih aktivnosti. Upravo krećemo s projektom potpune dekarbonizacije proizvodnje ugljično neutralnog cementa koji je vrijedan 237 milijuna eura, a za koji smo ove godine dobili potporu Europskog inovacijskog fonda, što Hrvatsku svrstava uz bok velikim Industrijskim zemljama. Da bismo ostvarili ciljeve zelenog plana i postali ugljično neutralan kontinent, važno je proizvode i usluge usmjeriti u tom smjeru, što znači da će cement i beton koji ćemo proizvoditi imati nula ugljičnog otiska – istaknula je Julija Škoro. 

GALERIJA Konferencija Klimatske promjene, sadašnjost i budućnost, u organizaciji Večernjeg lista

Zagreb: Konferencija Klimatske promjene,  sadašnjost i budućnost, u organizaciji Večernjeg lista
1/14

 

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije