Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić ne želi biti premijer, no ne povlači se iz politike

mesic3_txt.gif
import
13.08.2008.
u 16:56

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić opovrgnuo je danas medijska nagađanja da će, nakon predsjedničke, pokušati izboriti premijersku funkciju, ali i istaknuo da se ne namjerava povući iz politike te da će, po isteku mandata, hrvatske interese promicati s funkcije bivšeg predsjednika.

- Ne znam zašto su objavljene takve špekulacije. Nisam nikad imao ambicije biti to. Ja sam taj dio posla davno obavio, bio sam premijer - rekao je Mesić u intervjuu koji je Hrvatskom radiju dao iz Bakarićeve vile na Hvaru, u kojoj se odmara s obitelji.

- Ja imam stalne kritičare koji me kritiziraju dok sam ovdje, a kada sam izvan Hrvatske, kriv sam i za Oktobarsku revoluciju, Francusku revoluciju, za sva zla ovog svijeta, kriv sam zato jer sam izabran na ovo mjesto jer - htjeli su nekog drugog - dodao je.

Na kritike da je prestar za politiku, Mesić uzvraća da je dobrog zdravlja te da godine osobu ne mogu isključiti iz političkog života.
- Svi ti koji mene kritiziraju, ne kritiziraju papu - dodao je. Rekao je i da se ne namjerava aktivirati u nekoj od političkih stranaka jer želi sačuvati neovisnu poziciju, a nije htio odgovoriti ni koga vidi kao nasljednika na funkciji predsjednika.

Na opasku da je s njim na Olimpijske igre u Peking putovao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, kojeg se spominje kao jednog od mogućih predsjedničkih kandidata, Mesić je kazao kako ne bi bilo korektno govoriti o konkretnim ljudima, ali da je Komadina "čovjek od profila koji zna strateški razmišljati". Mesić ne vjeruje da će se za predsjednika države kandidirati predsjednici HDZ-a i SDP-a Ivo Sanader i Zoran Milanović.

- Mislim da najmanje možemo tražiti budućeg predsjednika između predsjednika SDP-a i HDZ-a, jer odlazak šefa stranke na mjesto izvan stranke znači da on ne može tajno vladati svojom strankom, a bez sadašnjih vođa teško da te stranke mogu funkcionirati i ostvarivati strateške ciljeve - ocijenio je Mesić. Odbacio je i mogućnost da će se angažirati kao vođa ljevice. Još jednom je upozorio na neprihvatljive istupe dijela katoličkih svećenika te biskupa Jurja Jezerinca, koji "čita pjesmu koja završava stihom 'Za dom spremni', a koja je puna mržnje pod krinkom domoljublja i bogobojaznosti".

Ocijenio je da bi Sveta Stolica morala povesti računa o Jezerincu i odlučiti "je li njegovo mjesto u politici ili u vojsci koja ne priznaje politiku". Kazao je kako je o tome razgovarao s papinskim nuncijem te da će, vjerojatno, intervenirati prema Svetoj Stolici.

- Ne mogu dozvoliti da onaj tko je u vojsci krši određena pravila, a to je - politika van iz vojske. Dok je vojni ordinarij, dotle nema politike u vojsci - kazao je Mesić. Potvrdio je da postoji mogućnost da Jezerincu zabrani ulazak u vojarne, kao krajnju mjeru, ako biskup nastavi dosadašnje aktivnosti.

Naglasio je, međutim, da očekuje reakciju Crkve.
- Po meni nije dobro da predstavnici Crkve kažu da dominikanac Lasić spada pod jurisdikciju svog reda i Crkva nema ništa s tim, a Babajić koji propagira mržnju problem je svog biskupa, a ne Crkve - rekao je Mesić, ocijenivši da bi se Crkva morala jasno i glasno ograditi od takvih izjava.

Mesić se usprotivio stranačkim preslagivanjima na lokalnoj razini po uzoru na nacionalnu, uoči lokalnih izbora.
- Mislim da nije dobro da se na ovaj način preslaguju odnosi u pojedinim županijama jer je to protivno volji građana - rekao je Mesić, te dodao kako ne zna koja je cijena takvog preslagivanja, ali da "sigurno nije zbog lijepih očiju".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije