Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić: General Tus je imao plan kako bi se Vukovar mogao obraniti, Tuđman je odbio

Komentirajući koji su bili motivi Franje Tuđmana da odbije taj plan, rekao je da je dogovorio da se ne ide dalje s vojnim aktivnostima.
17. studenoga 2020. u 18:25 251 komentara 55134 prikaza
stjepan mesic
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je, između ostalog, govorio i o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara. Tim povodom prisjetio se događaja uoči pada Vukovara, a komentirao je i pitanja koja se tiču Vukovara danas.

Slavonski Brod: Zbog prilazne ceste trgovina Lidla već dva mjeseca čeka otvaranje NERADNI DAN Sutra se prvi put obilježava novi državni praznik, doznajte kako rade trgovine

- Imao sam informaciju kad se sastajalo krnje predsjedništvo, kako su se odvijali razgovori, netko je postavio pitanje (čini mi se Milošević) zašto nisu ostavili Vukovar po strani i nastavili napredovanje prema Zagrebu jer Zagreb im je bio najvažniji. Onda je iz vojnog dijela tih prisutnih članova netko dao obrazloženje da je to nemoguće jer, ako čelo kolone dođe do Zagreba, Hrvati su tako ojačali da bi s bokova razbili napredovanje i to bi završilo za srpsku stranu kao veliki fijasko i zato su morali osvojiti Vukovar jer su se plašili da do Zagreba ne mogu doći - kazao je Mesić pa se prisjetio razgovora s generalom Tusom i tadašnjim predsjednikom Tuđmanom.

>> VIDEO Vukovarski heroj Blago Zadro: "Za Hrvatsku ću dati život, samo da mi je doživjeti dan kad bude nezavisna i priznata."

- Moglo je biti i drukčije. Došao mi je general Tus, šef našeg glavnog stožera. Pitao sam ga možemo li obraniti Vukovar ili ne, a on je rekao samo u jednom slučaju - da preko sela Martinci uđemo u Vukovar, a prije toga treba uništiti četiri tenka... Ako to ne napravimo u dva dana, doći će 40 tenkova. Zato ih treba uništiti, s vojskom ući u Vukovar, izvući civile, ranjene i druge, i da se onda Vukovar brani kao vojna utvrda, a ne kao grad... Tus mi je to ponovio pred Franjom Tuđmanom kako možemo ući s novom vojskom, novim oružjem u Vukovar, Tuđman nije gledao mene nego Tusa i pitao ga: "Generale, tko zapovijeda u ovom ratu?" Tus mu je rekao: "Vi, predsjedniče."

Tuđman je rekao - imate samo provoditi ono što sam zapovjedio. Mi smo otišli i Tus je podnio ostavku na mjesto načelnika glavnog stožera." Komentirajući koji su bili motivi Franje Tuđmana da odbije taj plan, rekao je da je dogovorio da se ne ide dalje s vojnim aktivnostima.

(Podsjećamo da je general Tus general ostao načelnik Glavnog stožera do studenoga 1992., op.a.)

Osvrnuo se i na današnje probleme u Vukovaru.

Zagreb: Bojan Glavašević o predsjedničkim izborima u Americi 'pakao preblaga kazna' Glavašević o Merčepovoj smrti: 'Njegovim odlaskom svijet je postao malo bolje mjesto'

- Svakako je to bila najveća žrtva, razumni ljudi u svijetu i Europi ne mogu to razumjeti. Razbijati ćirilične natpise u Vukovaru nema smisla jer pripadnici JNA nisu tamo bili zločinci jer su pisali ćirilicom. JNA je imala obavezu pisati latinicom, to jedan Penava ne zna, u vojsci je bila dozvoljena samo latinica i sad razbijati ćirilične table nema smisla ni opravdanja jer niti su svi Srbi četnici niti su svi Hrvati ustaše. Ako tu činjenicu znamo, onda se treba tako vladati - smatra Mesić.

Istaknuo je da oni koji preuzmu političku odgovornost imaju i najveću odgovornost.

- Ovo što ovaj Ivan Penava radi, on pokušava sve da bi i dalje održavao ratno stanje u Vukovaru i onda se prema njemu prilazilo s nekakvom dozom obzira, dozvolilo mu se da i dalje razara društvo, i još je i dalje na tom planu aktivan - kazao je Mesić pa dodao da bi Plenković trebao ustrajati na pomirljivosti.

- Vidjet ćemo da će to imati odraza. Stranke koje u preuzele odgovornost za život u Vukovaru, moraju shvatiti da je rat prestao i da se treba okrenuti gospodarstvu, suradnji i razgovarati. Vukovar treba ujediniti, ujediniti građane da se stvara zrelo i zdravo društvo, ali zločine nitko ne zaboravlja - zaključuje.

 

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • genex:

  zar je ovaj veleizdajnik još na slobodi ?

 • Avatar Uskok
  Uskok:

  Koja je to stoka lažljiva. Vukovar je pao je ćr su Srbi bili nadmoćni. Sama činjenica da se Hrvatska obranila 91' je čudo. A obranila se zbog hrabrosti i žrtve hrvatskih vojnika i branitelja. Negdje smo morali izgubiti od te ... prikaži još! sile. Vukovar je slomio zube velikosrpskoj agresiji.

 • Brezovica:

  Pravo je pitanje Tko i zbog čega daje medijski ptostor ovakvima danas?