Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE OPTUŽBE

Mektić saslušan u Tužiteljstvu BiH. Medved: Skreće pozornost s postrojavanja četnika

Mektić upozorava na Dodikove metode zastrašivanja
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
15.03.2019.
u 10:04

Ovo je veliki problem BiH, sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo, kritizirao je Mektić.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je dao iskaz u Tužiteljstvu BiH u sklopu istrage koja je otvorena zbog optužbi da su hrvatski obavještajci regrutirali državljane BiH kako bi podmetnuli oružje u islamske vjerske objekte u njihovoj zemlji, a nakon toga novinarima je kazao kako i dalje tvrdi da su takve informacije točne, a da tajna operacija nije provedena do kraja jer ju je otkrila i spriječila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

"Sve što sam rekao potvrđujem", kazao je Mektić novinarima u Sarajevu po izlasku iz kompleksa u kojemu su smješteni Tužiteljstvo i Sud BiH i gdje se zadržao nešto više od 30 minuta.

Mektić je kazao kako je zahvaljujući operativnom radu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH spriječena akcije hrvatskih obavještajaca, navodeći pri tome kako posao OSA-e nije samo prikupljati informacije i podatke nego i spriječiti svaki pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka države.

"To znači spriječiti svaki pokušaj da bilo koja inozemna obavještajna služba prodre u BiH", kazao je Mektić.

Komentirajući činjenicu da je hrvatska SOA odlučno odbacila optužbe na njen račun, koje su protekla dva dana stigle iz BiH, ministar sigurnosti kazao je kako hrvatska obavještajna služba ima pravo braniti se pa tako i postupa, no sugerirao je kako u demantiranje SOA-e ne treba vjerovati.

"Tko nije očekivao da će oni (SOA) reći  – nismo mi. Mene ne čudi što se oni brane", kazao je Mektić, a na pitanje što bi uopće bio motiv bilo koga iz Hrvatske da podmeće oružje u BiH, kazao je kako i dalje vjeruje da je sve povezano s ranijim izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorističkim prijetnjama koje dolaze iz BiH.

"Po mojemu mišljenju cilj je bio potvrditi priču Kolinde Grabar-Kitarović i da BiH klekne na koljena te bude (tretirana) kao izvor svih problema", kazao je Mektić istaknuvši kako predsjednica Grabar-Kitarović do danas nije objasnila zašto je govorila da u BiH djeluje deset tisuća osoba koje su potencijalna opasnost te kako u toj zemlji postoje teroristički kampovi, iako je te informacije još 2017. godine demantirala i SOA, odnosno njen ravnatelj Danijel Markić, kada se u Sarajevu sastao s ravnateljem OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

U zajedničkoj izjavi koju su tada objavili Markić i Mehmedagić stajalo je kako se brojka od deset tisuća opasnih osoba, koju je spomenula hrvatska predsjednica u jednom istupu, odnosi na cijelu regiju jugoistočne Europe, a ne na BiH.

Ministar sigurnosti nema povjerenja u Tužiteljstvo BiH

Na pitanje što očekuje da Tužiteljstvo BiH poduzme, u sklopu istrage otvorene u četvrtak, Mektić je novinarima odgovorio kako ne zna, ali da zapravo ništa i ne očekuje jer nema povjerenje u ovakvo tužiteljstvo niti u njegove tužitelje.

"Od njih se može svašta očekivati, no samo se ne može očekivati da se stvarno bore protiv ovih problema", kazao je Mektić dodajući kako vjeruje da je otvaranje istrage tek krinka za pokušaj "zaštite rodbinsko-prijateljskih veza i spašavanja nečijeg ugleda".

Nije želio reći na što točno misli, no mediji koji su u javnost plasirali navodnu obavještajnu aferu upućivali su na to da je problem to što je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić  rođakinja zamjenika ministra sigurnosti i dužnosnika HDZ BiH Mije Krešića, kao i novinara Mate Đakovića, ali i da je u dobrim odnosima Ivanom Bandićem, hrvatskim generalnim konzulom u Tuzli.

Mektić je kazao kako ga u Tužiteljstvu BiH za konzula Bandića nisu ništa ni pitali, nego tek za njegov automobil BMW X3, koji je imao diplomatske pločice i s njima je prodan Đakoviću. 

"Posljednjih nekoliko mjeseci Mato Đaković vozio je to vozilo, a (diplomatske) pločice je promijenio tek jučer", kazao je Mektić postavljajući pitanje kako netko tko nije diplomat smije voziti vozilo s diplomatskim oznakama "jer u njemu može prevoziti što god želi".

Mektić se potužio i kako je Tužiteljstvo kojim upravlja Gordana Tadić već počelo provoditi neku vrstu odmazde nad njegovim ministarstvom i sigurnosnim agencijama jer su odmah poslali nalog da im se dostave diplome za više od 60 zaposlenih u tom ministarstvu i agencijama.

"To je brutalna, nerazumna i glupa aktivnost. Od mene traže diplome za 60 ljudi. To je pokušaj odmazde prema sigurnosnim agencijama, jer mi radimo svoj posao, a na to nema nikakvog odgovora Tužiteljstva", kazao je Mektić poručivši tužiteljici Tadić kako "neće tako uspjeti disciplinirati sigurnosni sektor".

"Ovo je veliki problem. Sigurnosni sektor u BiH nema povjerenja u ovo tužiteljstvo i ove tužitelje. Oni rade samo kako bi zaštiti rodbinsko-prijateljske veze", zaključio je Mektić nakon ispitivanja u Tužiteljstvu BiH.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je da su navodi i optužbe Dragana Mektića neodgovorne i neutemeljene te da bi se on trebao pozabaviti pitanjima u svojoj zemlji, kao što je postrojavanje četničkog odreda u Višegradu.

Mektić upozorava na Dodikove metode zastrašivanja
1/6

Upitan bi li Hrvatska trebala poslati prosvjednu notu BiH, Medved je poručio da su se već Ministarstvo vanjskih poslova, kao i hrvatski premijer, očitovali o tom pitanju odbacujući navode.

– Moramo ponoviti da su to vrlo opasne teze, potpuno neutemeljene i neodgovorne i ni na koji način nemaju nikakvu osnovu. U konačnici i Mektić će morati elaborirati tj. obrazložiti svoje navode – kazao je Medved.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upitan jesu li optužbe iz BiH bile ciljane na trenutak kada je hrvatski premijer bio u Neumu, rekao je kako ne zna je li to bilo "targetirano baš u to vrijeme, no u svakom slučaju optužbe su neosnovane".

– Mislim da tu situaciju treba razriješiti, ovo je zapravo zaista bez argumenata, bez ičega – rekao je ministar pravosuđa.

Video: Pogledajte obuku kosovske vojske

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:27 15.03.2019.

Iza toga svega je samo cilj praviti sto moguce veci konflikt izmedju BiH i Hrvatske. Oni se sada nadaju sto zescem odgovoru Hrvata da bi se konflikt maksimalno pojacao. Izgleda iztbegovicevcima ne pada nista drugo na pamet. Unistili su svoju zemlju i treba im neki vanjski neprijatelj kojemu bi mogli ugurati po mogucnosti svu krivicu da po navici opet oni ispadnu samo jadne zrtve.

Avatar MK
MK
10:39 15.03.2019.

I BiH bi lustracija dobro stajala - ne samo Hrvatskoj i Sloveniji...

DU
Deleted user
10:53 15.03.2019.

Brzo loptu na zemlju.Nažalost naši slijepci ne vide.Oni koji u BiH "pale" tenzije između Hrvata i Bošnjaka točno znaju puteve svoje pobjede. Identičan proces vođen je 90.tih godina kada su uspjeli i pomoću naših naivaca zaratiti sa Bošnjacima. Naravno da su i Bošnjaci do zla boga naivni, ali su se snašli i našli pomoć izvana. Taktika je vrlo jednostavna i od 1918. godine od Apisa pa na dalje samo dorađivana, a u stvari je to taktika "zavadi pa vladaj". Planeri tih akcija obično se kriju u kvaziinelektualnim i vojnim strukturama na istoku, a stvaranjem Republike Srpske stvorene su operativno taktičke snage koje vrlo uspješno manipuliraju Srbima prečanima, potpomognute naivnim jugosima drugih nacionalnosti, a naročito su uspješni u angažiranju hrvatskih oslijepljenih šovinista.Te snage vrlo uspješno u zadnje vrijeme potiho i vrlo stručno zakuhaju konflikt između Hrvata i Bošnjaka, a potom zdušno prionu pomaganju Hrvatima u rješavanju tako nastalog problema. Tome često političari iz Hrvatske nasjedaju, jer ih uspiju " napaliti" uz pomoć taktike "vidi ne žele pomoći Hrvatima u BiH. Rezultat nije teško predvidjeti on izgleda ovako, Razbijen korpus Bošnjaka uz pomoć Hrvata, potom kreće razbijanje HR korpusa u BiH sa kvazijugoslavenima( neznajući da su u stvari srboslaveni), a onda se zna kako će vlast u BiH izgledati (analizirajte ju od 1918. pa na dalje. Taj proces izgleda da se polako provodi i u RH uz potrebite modifikacije prilagođene prostoru, snagama i međunarodnoj situaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije