Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ured predsjednice ne želi komentirati 'zlonamjerne i politikantske konstrukcije'

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe, poručili su iz SOA-e
14. ožujka 2019. u 15:26 50 komentara 10103 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na izjave BiH ministra sigurnosti Dragana Mektića reagirali su iz SOA-e, Ministarstva vanjskih poslova kao i iz Ureda predsjednice. Glasnogovornica Ivana Crnić kaže da Ured Predsjednice Republike Hrvatske nema namjeru dublje komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije.

Tužiteljstvo BiH naoružavanje islamista Tužiteljstvo BiH otvorilo predmet o hrvatskim obavještajcima. Mektić ide na saslušanja

Priopćenje SOA-e prenosimo u cijelosti:

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. 

Borba protiv terorizma prioritet je rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe. 

Ranko Ostojić burne reakcije na Mektića 'Bacaju prašinu u oči! Ne mogu vjerovati da bi hrvatske službe naoružavale islamske teroriste'

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. 

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere."

Osim SOA-e oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je oštro odbacilo tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića:

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kategorično odbacuje izjave i tvrdnje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića o navodnim „tajnim operacijama hrvatskih obavještajaca s ciljem pokazivanja da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane skupine radikalnih islamista – salafista“ kao i o navodnoj umiješanosti generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića u takvo djelovanje.

Navedene, u cijelosti neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao dvije susjedne i prijateljske države.

Andrej Plenković na 29. obljetnici HDZ-a Međimurske županije OBAVJEŠTAJNI POSLOVI Premijer o optužbama iz BiH: 'To su besmislice i ne kreativna manipulacija'

Republika Hrvatska, kao članica UN, EU, NATO i VE ostaje u potpunosti opredijeljena na aktivno djelovanje na planu suzbijanja terorizma te će po ovom pitanju nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima."

Podsjetimo, optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u toj zemlji djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija treba argumentirano potvrditi ili demantirati, ustvrdili su zastupnici u Saboru. Naime, Mektić je dao ovu izjavu nakon što je portal Žurnal.info objavio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH da bi prenosili oružja i eksploziv u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Video: Pogledajte obuku kosovske vojske

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • verakruz:

  Mektic sa Pupovcem radi na destabilizaciji RH. Uz nemjerljiv doprinos Izetbegovica, ciji je clan doticbi podobni srbin Mektic.

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Hrvati naoružavaju teroriste da bi dokazali da je izjava o BiH teroristima, koju je izrekla predsjednica, točna?! Ako je i od OSA-e, previše je. I Hitlerov plan je bio da pobije svoje vojnike u poljskim uniformama koji su "ušli" u ... prikaži još! Njemačku, i opravda invaziju. Što ovi misle opravdati još nije jasno, ali nešto se "iza brda valja".

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  DOKAZE na stol, a ne laprdanja preko tiska. I ministrice Burić, šta vi radite ovih dana? Ikakvo pismo? Prosvjedna hebena nota?