Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Medvjedi iz Macole bit će premješteni u utočište Kuterevo

Početkom svibnja 2019. godine provest će se procjena zdravstvenog statusa medvjeda, a kad se osiguraju svi uvjeti u svrhu premještanja i daljnjeg držanja u skloništu u Kuterevu provest će se i postupak premještanja medvjeda u sklonište Udruge Velebit Kuterevo, kažu iz Državnog inspektorata
01. svibnja 2019. u 18:20 3 komentara 1855 prikaza
Medvjedi
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/4

Medvjedi koji se drže u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici bit će premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo kada se osiguraju uvjeti za sigurno premještanje i daljnje držanje životinja, a postupak je već u tijeku. 

Medvjedi Prijatelji životinja: 'Macola krši Zakon, medvjede treba hitno smjestiti u utočište'

Iz Državnog inspektorata potvrdili su nam da su u studenom prošle godine započeti postupci u svrhu provedbe premještanja medvjeda, odnosno prije stupanja na snagu navedene odredbe o zabrani držanja medvjeda u zatočeništvu.

Odgovorili su tako na naš upit prema kojim propisima i odlukama vlasnik hotela Macola u zatočeništvu drži divlje životinje, među kojima su i medvjedi, s obzirom da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkom vrtu ili utočištu? Ova odredba zabrane držanja medvjeda u zatočeništvu na snazi je od 1. siječnja 2019. godine .

– U dosadašnjem tijeku postupaka obiđene su sve poznate lokacije držanja medvjeda i objekt sklonište Udruge Velebit Kuterevo, Pod crikvom 103 u  Kuterevu, kako bi se utvrdili uvjeti koji se moraju osigurati u svrhu premještanja i daljnjeg držanja medvjeda. Posjednicima su donesene privremene mjere do konačne odluke o premještanju, uključujući i posjednika u Korenici – priopćili su iz Državnog inspektorata. 

Dodaju kako je 17. travnja 2019. u prostorijama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane održan sastanak kojem su prisustvovali stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba, predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i državnog inspektorata te predstavnici skloništa udruge Velebit Kuterevo i udruge Four paws. raspravljalo se o preduvjetnim mjerama koje se moraju ispuniti u svrhu osiguravanja dobrobit tijekom premještanja i daljnje skrbi o medvjedima u skloništu udruge Velebit Kuterevo. Na tom sastanku razgovaralo se i o koordinaciji  službi uključenih u preseljenja, osiguravanju tehničkih uvjeta za premještanja, provedbenim mjerama, financiranju držanja i daljnje skrbi o medvjedima u skloništu u Kuterevu.

– Početkom svibnja 2019. godine provest će se procjena zdravstvenog statusa medvjeda od strane veterinarskih stručnjaka ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba i veterinarskih stručnjaka udruge Four paws, kako se samim postupcima koji se moraju provesti u svrhu premještanja ne bi ugrozila dobrobit medvjeda. Riječ je o divljim životinjama te u pojedinim slučajevima i o starijim životinjama. Provedba postupaka je u tijeku i kad se osiguraju svi uvjeti u svrhu premještanja i daljnjeg držanja u skloništu u Kuterevu provest će se i postupak premještanja medvjeda u sklonište Udruge Velebit Kuterevo u Kuterevu – kažu iz Državnog inspektorata.

Prijatelji životinja u utorak su podsjetili da se Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a ta odredba na snazi je od početka ove godine.  Upozorili su da je stupanjem novog Zakona na snagu prošao rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, ali da se unatoč tome, primjerice  dva medvjeda nalaze u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici.

Medvjedi | Autor : Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja

"Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija", rekla je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja.


 

Rokovi prošli, što je s kaznama?

Priča o medvjedima, ali i drugim životinjama koji žive u zatočeništvu iza restorana Macola u Korenici, nije od jučer. Piše se i priča o tome već godinama, brojne prijave i dopisi stigli su na adrese Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

I ništa se nije promijenilo, nitko nije bio zainteresiran da spasi živa bića koja su vlasniku prostora služila jedino kao izvor zarade. Čak i kad je 2017. na snagu stupio novi Zakon o zaštiti životinja, po kojem je zabranjeno držanje divljih životinja osim u zoološkom vrtu ili utočištu, čekalo se do zadnjih dana, gotovo do roka do kojeg je sve trebalo biti riješeno. Iz odgovora Državnog inspektorata doznajemo kako su mjesec dana prije isteka roka, u studenom 2018., tek počeli postupci kojima je svrha zatvaranje svih mjesta u kojima se medvjedi drže u zatočeništvu. Pa su tako obišli sve poznate lokacije i zatočeništva, dogovarali se o načinu preseljenja i kako će se sve dalje financirati. Kažu da će medvjede premjestiti kad se osiguraju svi uvjeti u svrhu premještanja i daljnjeg držanja u skloništu u Kuterevu-

Do tada, medvjedi će čekati u uvjetima u kojima su I do sada živjeli. A do konačne odluke o premještanju medvjeda posjednicima su donesene privremene mjere. Što u njima piše nismo saznali, kao ni je li posjednik koji nakon 31. 12. 2018. drži medvjede u zatočeništvu kažnjen prema Zakonu o zaštiti životinja. I nisu samo medvjedi kod Macole u zatočeništvu, ima i drugih divljih životinja koje su tu 'u svrhu prikazivanja javnosti'. Tko će njima pomoći?

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • vorda400:

    Inače gazda Macola je međed svoje vrste pa me čudi da medvjedi imaju i ovakav smjeu ali definitivno ih treba maknuti od ljudi

  • Avatar links
    links:

    a hoće i Macolu premjestiti?