Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medved otkrio koliko ljudi je napustilo Banovinu pa poslao poruku Vučiću

Izvijestio je i da je dosad zaprimljeno više od 2.000 zahtjeva za obnovom, a građani su oslobođeni nepotrebnog administriranja
02. ožujka 2021. u 21:16 5 komentara 8081 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar hrvatskih branitelja i ravnatelj Stožera za obnovu nakon potresa Tomo Medved izjavio je u utorak kako će na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije do lokalnih izbora u svibnju pripremiti privremena glasačka mjesta -ili kontejnere ili šatore.

ŽIVOT UZ OBILAZNICU U ovom zagrebačkom kvartu kavu nikad ne piju na terasi: U dvorište nam dolijeću ratkape

"Upravo s tim ciljem jučer je održan sastanak u stožeru u Petrinji sa središnjim izbornim povjerenstvom i zavodom za statistiku gdje smo prošli sve okolnosti i uvjete", rekao je Medved gostujući u večerašnjem Dnevniku HRT-u.

Dodao je da je po njihovim evidencijama Sisačko-moslavačku županiju nakon potresa napustilo 2861 osoba.

"Do trenutka izbora ćemo pripremiti glasačka mjesta privremene naravi, vjerojatno će to biti kontejneri ili šatori", naglasio je Medved.

Izvijestio je i da je dosad zaprimljeno više od 2.000 zahtjeva za obnovom, a građani su oslobođeni nepotrebnog administriranja.

"Otvorili smo urede u Petrinji, Sisku i Glini te su uspostavljena dva mobilna ureda koji obilaze naselja", rekao je.

Istaknuo je napore inženjera koji su pregledali 35.252 objekta, od kojih je 11.825 neuseljivo zbog oštećenja u potresu, odnosno nisu sigurni, a s oznakom crveno njih je 4.193.

VIDEO Petrinja: 23 kontejnera na Sajmištu 

Medved je naglasio da je 1809 kontejnera i mobilnih kućica postavljeno u blizini kuća ili u kontejnerska naselja, a započeto je i uklanjanje objekata.

Rušenja su preduvjet za obnovu, no za sada se ruše samo državni i gradski objekti, rekao je, dodavši da se prvo  u Petrinji uklanjaju objekti u vlasništvu Republike Hrvatske koji predstavljaju opasnost.

"Prioritetno je uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi", naglasio je Medved.

Briga za hrvatske branitelje 

Ministar hrvatskih branitelja, upitan o brizi za kvalitetu života branitelja podsjetio je da je Vlada donijela Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, te da je u saborskoj proceduri Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

vrijeme NEĆE BITI VRLO TOPLO Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje

Naglasio je da će ovaj tjedan na Vladi biti izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima, kako bi dodatno stvorili pretpostavku za ubrzanje cijelog procesa za ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida. 

Na kritike da opet stižu novi ratni veterani s novim povlasticama, rekao je da to nije istina.

"Na žalost, veliki broj branitelja umre prije nego ostvari svoj status. Predvidjeli smo osnivanje vijeća Ministarstva hrvatskih branitelja koje će činiti specijalisti, to će biti četiri vijeća, umjesto dosadašnjeg jedinstvenog tijela vještačenja", kazao je.

Zna se što su postrojbe JNA radile nakon ulaska u Vukovar, ali se ne zna gdje su posmrtni ostatci 

Ministar Medved je komentirao i nedavni intervju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za jedan hrvatski medij, u kojem je poručio vlastima Republike Hrvatske da pokažu mjesta gdje misle da su posmrtni ostaci stradalih i nestalih Hrvata u Domovinskom ratu i da će to mjesto onda zajedno iskopati u roku 24 sata.

Koprivnica: Nakon sjednice Gradskog vijeća Zoran Milanović obratio se medijima reagirala naša stranka Milanovićeva izjava izazvala buru u BiH: Sve nas je uvrijedio. Treba ga proglasiti nepoželjnom osobom

Na novinarsko pitanje ima li spoznaje o određenim takvim mjestima, ministar Medved je rekao kako se zna što su postrojbe tzv. JNA radile nakon ulaska u Vukovar, ali se ne zna gdje su posmrtni ostatci ljudi.

"Činjenica je da mi znamo što su Srbi, odnosno postrojbe JNA, radile nakon ulaska u Vukovar, da znamo točne lokacije gdje su to radile, ono što ne znamo gdje su posmrtni ostatci, i moj upit je prema Vučiću: neka on kaže gdje su posmrtni ostatci koji su odveženi iz primarnih grobnica nakon ulaska JNA na područje Vukovara", rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade ministar Medved.

Istaknuo je činjenicu da je Hrvatska u proteklih pet godina od Srbije tražili više od stotinu konkretnih protokola te je pozvao vlast u Srbiji da na njih i odgovore.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • fefellerunt:

  Ministarstvo branitelja se od prvih dana trebalo nazivati ministarstvo RVI do dolaska Medveda branitelj bez statusa RVI nije imao ništa od tog ministarstva a i nakon njegovog dolaska velika većina branitelja ako nisu RVI ili socijalni lsučajevi od ministarstva branitelja ... prikaži još!a nemaju ništa , osim da kada dođe na to mjesto neka lažovčina poput Matića da objavljuje njihova imena po portalima . Ekstremno obrazovana generalčina je po novom zakonu dao mogućnost nekome tko se nije maknuo iz Zagreba, Splita ili rijeke da dobije status RVI , mirovinu i ostale beneficije, dok će netko tko je proveo 4 godine u gardijskoj brigadi i dalje biti bez lipe naknade , pogotovo ako nije ispunjavao uvjete koje je nametnuo prvi personalac Medved . Volio bih da nas ministar branitelja koliko je branitelja sa Lucićem i Marekovićem uspješno otjerao iz MORH-a i koji danas žive ugodno u povlaštenim mirovinama od 3500 kn bez ikakve mogućnosti da dobiju posaou struci, nego ako imaju sreće odrade nadnicu na nekom polju za 100 kn , a i tko im je kriv kad nisu pametni i sposobni pa si uzeli RVI ili što su se uopće i obučavali i išlipotrošiti najbolje godine života kako bi gomila smeća uživala , jer njihov ministar vi+še cijeni one koji su bili 100 dana u nekom uredu , kao što je više cjenio one koji su došli '95 u HV nego one koji su proveli više od 1000 dana u borbenom sektoru.

 • Avatar neugodan
  neugodan:

  Dajte ljudima zemlju u slavoniji i neka tamo zive!!!

 • Deleted user:

  stručna vlada .. vidi se za vas je Tito io dr nauka