Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR BRANITELJA

Medved: Ove godine završavamo izgradnju četiri veteranska centra

Petrinja: Izjave nakon završene sjednice Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
20.01.2022.
u 12:18

Veteranski centri vrijedni 330 milijuna u Šibeniku su završeni u građevinskom smislu, u Sinju je pred završetkom, a potom i Daruvar pa Petrinja

Ministar branitelja Tomo Medved gostovao je na u emisiji televizije Mreža TV U mreži politike gdje se dotaknuo planova ministarstva, ali i suradnje Hrvatske i Srbije kada je u pitanju potraga za nestalim braniteljima. 

- Suradnja sa Srbijom izostaje iako smo mi ustrajni u našim zahtjevima. Na desetke konkretnih zahtjeva u proteklih 10 godina uputili smo prema Srbiji, nismo dobili niti jedan odgovor. No, mi smo ustrajni u potrazi za našim nestalima - kazao je. 

- Prije nekoliko mjeseci pronašli smo masovnu grobnicu na smetlištu u Boboti. Ovih dana očekujemo da će Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku okončati proces identifikacije i da ćemo pozvati obitelji kako bi potvrdili da se radi o njihovim članovima obitelji. U narednih nekoliko dana bit će gotovi rezultati DNA analize. Znamo da se radi o 11 posmrtnih ostataka žrtvi iz Domovinskog rada. Uvjeren sam da ćemo do kraja siječnja imati rezultate. Svakodnevno, i danas provodimo probna iskapanja. Pozivam sve koji imaju bilo kakve informacije da nam se jave. Za tu namjenu smo osuvremenili smo naš zavod za sudsku medicinu, s 5 milijuna kuna kupili najsuvremeniju laboratorijsku opremu - dodao je. 

Naveo je i koji su prioriteti ministarstva do kraja ove godine.

- Skrb i potpora braniteljima je također prioritet. Uspostavlja se centar za otvorene rane i dekubituse u KBC-u Zagreb te se u Petrinji otvara jedinstveni centar sa barokomorom koju zasad nemamo. Nakon što uspostavimo veteranske centre počinje izgradnja objekata za stalni boravak hrvatskih branitelja - kazao te pojasnio kako se radi o objektima umirovljeničkih domova za branitelje. 

- Veteranski centri vrijedni 330 milijuna u Šibeniku su završeni u građevinskom smislu, u Sinju je pred završetkom, a potom i Daruvar pa Petrinja. Osim toga Dom hrvatskih branitelja koji je već tri godine u funkciji u Lipiku pružat će potporu rehabilitacije i osnaživanja hrvatskih branitelja - dodao je. 

Dotaknuo se i procesa obnove na Banovini. 

- Nekonstrukcijska obnova ide dinamikom maksimalno koliko je moguće. Cilj nam je do sljedeće zime sve ljude koji žive u kontejnerima smjestiti u njihove nove obnovljene kuće ili stanove. To je jasna misija i izazov te zadaća svih koji paricipiraju u procesu obnove - govori.

- Obzirom da sam svakodnevno na terenu, ja razumijem frustraciju i to je prirodno. Moramo biti svjesni da čovjek koji živi u tim okolnostima je nezadovoljan. Ono što je važno da smo stvorili sve pretpostavke za intenziviranje tog procesa. Nismo stajali nijednog dana. Ne možemo provoditi anarhiju u težnji da budemo učinkoviti i brzi - kazao je ministar.

>> VIDEO Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom cjepiva

Komentara 2

DU
Deleted user
13:19 20.01.2022.

Normalno, branitelja je svakim danom sve više. Još malo pa će doći dana kada će čovjeku sa 40 godina staža reći da ono što je on uplaćivao da toga više nema, da se sam mora pobrinut za sebe, dok pogodite što braniteljske se neće dirati kao i povlaštene.

RE
realisticki
07:17 23.01.2022.

Poslje izgradnje ovakvih veteranskih centara i domova za penzionirane branitelje, glavni cilj i zadatak Tome Medveda bit će povećati broj branitelja, tako da ti objekti ne budu prazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije