Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
78. OBLJETNICA

Ispovijest žene koja je preživjela holokaust: Vidjela sam naciste kako mi ubijaju majku

Koncentracijski logor
Foto: pixabay
1/3
27.01.2023.
u 10:10

U jednom od radničkih kampova bila je i Hannah Lewis, koja je za Sky ispričala svoje iskustvo i teška sjećanja kad su joj nacisti ubili većinu obitelji. Imala je samo šest godina kada je 1943. došla u kamp u poljskom selu Adampol.

Međunarodni je dan sjećanja na holokaust. Obilježava se na današnji dan jer je baš tog dana 1945. godine ruska Crvena armija oslobodila zatvorenike iz koncentracijskog logora Auschwitz. Šest milijuna Židova ubijeno je od strane nacista za vrijeme holokausta. 

U jednom od radničkih kampova bila je i Hannah Lewis, koja je za Sky ispričala svoje iskustvo i teška sjećanja kad su joj nacisti ubili većinu obitelji. Imala je samo šest godina kada je 1943. došla u kamp u poljskom selu Adampol. Njezin otac pridružio se partizanima, a majka joj nije htjela pobjeći pa je nju, Hanninog djeda, tetka i nećaka ubila nacistička pokretna jedinica Einsatzgruppen, grupa odgovorna za masovno strijeljanje Židova. Hannah je sve to vidjela. 

U njenoj obitelji, preživjeli su samo ona i njezin otac. Njezina obitelj živjela je u malom gradu Wlodawa u Poljskoj. Hannah opisuje da je odjednom uveden policijski sat, da njezin djed više nije mogao voditi posao i da su morali nositi žutu šestokraku zvijezdu na odjeći da se zna da su Židovi.

Isprva su se skrivali s još dvije ili tri obitelji u staji. Onda su jedne noći došli nacisti. "Sjedili smo kao kipovi", prisjeća se Hannah. Ipak, taj put su izbjegli da ih nacisti uhvate, no sreća nije dugo trajala. Sa samo šest godina Hannah je pet sati hodala prema kampu. "Sjećam se da bi nacisti samo odjednom upucali nekoga", govori Hannah. U kampu nije bilo struje ni pitke vode, a ograda je imala bodljikavu žicu. Hannah je odbijala prihvatiti da joj je majka ubijena, mislila je da su je samo ozlijedili. Tek nakon oslobođenja i ponovnog susreta s ocem shvatila je da se majka neće vratiti.  "Sjećam se da me protresao jer navodno nekoliko sati nisam izgovorila niti jedan zvuk."

Hannah se 1949. godine preselila u London, sada ima 82 godine, četvero djece i osmero unučadi te dijeli svoje iskustvo holokausta u školama i sveučilištima. Kaže da ju djeca često pitaju priča li tu priču jer mrzi Nijemce. "Kažem ne, pričam svoju priču jer mi je stalo do vas", zaključuje Hannah.

VIDEO: Višegrad: Tone smeća iz tri zemlje plutaju Drinom

 

Komentara 7

VA
vadis1
15:18 28.01.2023.

Nacisticki logori smrti, ustaski logori smrti. To su teske ljudske tragedije. Pomracenje ljudskog uma, veliko zlo.

KI
kikokiko
21:42 05.02.2023.

Jedna godina ima 8760 sati. Za kremiranje ljudskog tijela iu najmodernijim krematorijima potrebno je 2-3 sata. Kad bi jedan krematorij radio 24 sata dnevno 365 dana u godini, što je nemoguć scenarij, mogli biste kremirati samo 4380 tijela u jednoj godini. Kad bi 30 krematorija radilo 24/7/365, mogli biste kremirati samo 131 400 tijela u jednoj godini. Kad bi 30 krematorija radilo 24/7/365 4 godine, mogli biste kremirati samo 530 300 tijela. Kampovi su imali između četiri i dvanaest peći, od kojih je svaka davala 17 520 do 52 560 tijela godišnje maksimalno u svakom kampu – to još uvijek ne bi bilo moguće jer ne možete pokrenuti ove peći bez prestanka bez pucanja metala. Tu je i problem goriva budući da bi svakom tijelu trebalo oko 40-50 kilograma koksa za sagorijevanje – nema podataka o ogromnoj količini koksa koja je potrebna za isporuku. Tvrdi se da je dnevno kremirano 60-70.000 ljudi. Za to bi bila potrebna ogromna količina koksa. Za kremiranje jednog leša potrebno je 40-50 kilograma koksa za što bi dnevno bilo potrebno oko 2000 tona koksa. Operativni dokumenti koncentracijskog logora Auschwitz objavljeni iz sovjetskih arhiva otkrivaju da je cjelokupna količina koksa koja je isporučena krematorijima tijekom cijelog razdoblja rata bila samo 2, 188 tona koksa što je dovoljno za kremiranje samo 60-70.000.

NO
Nostromo
11:13 28.01.2023.

Ček ček, sada ima 82 godine, a prije 82 godine bila je 1941. A 1943 dovedena u logor i imala je 6 godina znači rođena je 1937 godine, i sada bi imala 86 godina. Tu nešto brojčano ne štima, ili netko priča priču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije