Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raširena pojava

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svaka treća žena je žrtva

nasilje nad ženama
Foto: Branimir Bradarić
25.11.2014.
u 14:35

Zlostavljanja ima u svim društvima, u svim slojevima. Ono se događa svima. Žrtve obiteljskog nasilja su i naše susjede, prijateljice, majke, kćeri…, rekla je voditeljica Sigurne kuće u Vukovaru

- Svaka treća žena u EU žrtva je nekoga od oblika nasilja, istaknula je voditeljica Sigurne kuće u Vukovaru Ivana Sučić tijekom današnjeg prigodnog programa na središnjem gradskom trgu kojim je obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kojega je organizirala udruga B.a.B.e. Dodala je kako je nasilje nad ženama danas raširena pojava u društvu te da primjera nasilja ima na svakom koraku kao i da nema pravila koji je profil nasilnika. Prema njenim riječima među nasilnicima ima neobrazovanih osoba koje su vrlo često i loše situirane ali i onih obrazovanih i financijski stabilnih.

– Zlostavljanja ima u svim društvima, u svim slojevima. Ono se događa svima. Žrtve obiteljskog nasilja su i naše susjede, prijateljice, majke, kćeri…, rekla je Sučić dodajući kako je potrebno širiti svijest o nasilju kao lošem obrascu u društvu kao i da svi zajedno treba da budemo aktivniji u suzbijanju nasilja.

– U deset godina ubijeno je 300 žena od strane supruga, partnera ili nekog člana obitelji, istaknula je Sučić napominjući kako se nasilje lako prepoznaje, posebno ono fizičko, kao i da uz fizičko razlikujemo psihičko, seksualno, verbalno i ekonomsko nasilje. Ukazala je kako žene vrlo često odustaju od prijava doživljenoga nasilja radi ''lošeg sustava'' ali i jer ostaju bez podrške obitelji i okolice.

– Imamo niz čudnih primjera. Tako je jedna osoba kažnjena s 250 kuna kazne jer je šakom u glavu udarila suprugu pred kućom što je vidjelo i više svjedoka. Zamijetili smo i problem kada je riječ o ženama strankinjama koje su se udale za hrvatske državljane i žive u Hrvatskoj. Kod slučajeva obiteljskog nasilja one su nepovoljnom položaju kao strankinje s privremenim boravkom. Nemaju pravo prijave na HZZ-e kao ni na dječji doplatak. Najčešće se ne uspijevaju zaposliti pa ostaju bez djece. Mnoga prava su im uskraćena. Ako se odluče za povratak u svoju matičnu državu moraju tražiti pristanak bivšeg supruga da povedu i djecu ili bi u suprotnom bili optuženi međunarodnu otmicu djeteta, rekla je Sučić. Sigurna kuća u Vukovaru trenutno je sigurno utočište za tri žene i 11-ero djece.

>>Tatjana Jurić progovorila o svom iskustvu: Bila sam žrtva nasilja

>>Budi protiv nasilja nad ženama - To je i tvoja stvar

Komentara 2

Avatar airbizz
airbizz
15:38 25.11.2014.

postoji veliki broj radnika u privatnom sektoru(naročito zaposleni u trovačkim centrima) koji su izloženi maltretiranju i presingu van fizičkih mogućnosti djelatnika da završi zadane preobilne zadatke.najveća zastupljenost je kod ukidanja radnih mjesta i prebacivanje dužnosti na ostatak ljudstva.krešu se izdatci da bi prihodovna strana poduzeća ostala netaknuta.dalo bi se izračunati koji je postotak zaposlenih u trovačkim lancima izložen takvim pritiscima i mislim da je jako velik s obzirom da postoji silna vojska radnika na takvim pozicijama.moramo zaštiti dostojanstvo svakog živog bića,bez obzira tretiralo ga se kao ženu,muškarca,radnika,djeteta...

AU
autoritet
14:51 25.11.2014.

A što Milanović ima reći o temi nasilja nad ženama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije