Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revija

Medicinske sestre i žene oboljele od raka dojke na modnoj pisti

'15.06.2012., Cakovec- U centru za kulturu odrzana humanitarna priredba i modna revija medicinskih sestara za borbu protiv raka. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
18.06.2012.
u 20:03

Pistom su prošetali i župan Ivan Perhoč i njegov zamjenik Matija Posavec, koji se nisu odvažili za izlazak u kupaćim gaćicama

 - Rak mi je dijagnosticiran 2008. godine. Imala sam već slučajeve bolesti u obitelji, pa sam zbog obiteljske anamneze redovito odlazila na mamografske preglede. To mi je spasilo život jer je rak otkriven u ranoj fazi. U teškoj borbi od velike mi je pomoći bila i obitelj - kaže 50-godišnjakinja koja je prošetala modnom pistom na pozornici Centra za kulturu u Čakovcu.

Humanitarnu modnu reviju, reviju kupaćih kostima i nakita domaćih dizajnera koju su, osim žena operiranih na dojci, poput 50-godišnje Čakovčanke, nosile i medicinske sestre, organizirala je Županijska liga protiv raka. Sve je bilo kao i na pravoj reviji - frizeri su užurbano mahali četkama za kosu, šminkerica je nanosila posljednje slojeve sjenila prije izlaska na pozornicu... Nagrada hrabrim ženama bio je gromoglasan pljesak publike za svaku od njih. Pistom su prošetali i župan Ivan Perhoč i njegov zamjenik Matija Posavec, koji se nisu odvažili za izlazak u kupaćim gaćicama.

- Dio modne kolekcije i nakit predstavljen na humanitarnoj akciji mogao se kupiti, a novac prikupljen prodajom odjeće, nakita i ulaznica namijenjen je rehabilitaciji i resocijalizaciji oboljelih, kao i za preventivne akcije Županijske lige protiv raka Čakovec - napominje koordinatorica humanitarne akcije “Zajedno protiv raka” Božena Kapitarić, glavna sestra Dnevne bolnice i kemoterapije Županijske bolnice Čakovec, koja je nedavno proglašena najboljom medicinskom sestrom u državi. I ona je s kolegicama nosila reviju.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke umire više od 900 žena. Podizanju svijesti o preventivnim kontrolama koje bolest otkrivaju u ranoj fazi, kad je izlječenje izglednije, u Međimurju se pridaje velika pažnja, a tome su dokaz i besplatni mamografski pregledi na koje se odaziva velik broj žena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije