Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bh. misija i planovi poraženog kandidata za američkoga predsjednika

McCain tražio: U BiH treba rušiti nacionalne stranke

15.11.2008.
u 23:00

Rušenje nacionalnih stranaka s trona vlasti u BiH i postavljanje anacionalnih-građanskih struktura okupljenih oko zajedničkog nazivnika “Alijansa za promjene” točno prije šest godina svojim je političkim autoritetom, uz pomoć američkog veleposlanstva u BiH, gurao ni manje ni više već poraženi republikanski kandidat za predsjednika SAD-a John McCain.

Američki trojac
Američki trojac predvođen tada autoritativnim veleposlanikom SAD-a u BiH Thomasom Millerom, (kasnije ga nasljeđuje Clifford Bond), američkim senatorom Fredom Thompsonom i njegovim kolegom Johnom McCainom, inzistirali su na pozicioniranju “Alijanse za promjene” u strukture vlasti BiH kojoma bi upravljala američka administracija, jer je utjecaj Europske unije u BiH kontinuirano slabio. Nakon završenog posjeta Sarajevu senator John McCain izjavio je sljedeće: “Stječe se dojam kako mi izvan BiH i o vama imamo bolju sliku nego što je vi imate o sebi.

Alijansa je uspjela ostvariti izvanredne rezultate i nemojte dopustiti da ti rezultati ostanu u sjeni vaših unutarnjih nesporazuma i potpuno nepotrebnog trvenja”. Politički pritisak američke administracije rezultirao je utemeljenjem tzv. demokratske alijanse za promjene sastavljene od bloka SDP-a, Stranke za BiH i još devet manjih stranaka.

Izborna strategija
Alijansa je na taj način ostvarila natpolovičnu većinu (71 od 140) u Zastupničkom domu federalnog parlamenta i, praktično, utemeljila vladu bez HDZ-a i SDA. Tadašnji ministar bez lisnice u vladi “Alijanse za promjene” predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak, čiji su ulazak u vlast gurali Amerikanci, Mladen Ivanković-Lijanović, tvrdi kako je bilo puno sastanaka s predstavnicima međunarodne zajednice, američke administracije, njihovim senatorima, ali se ne može sjetiti je li se John McCain susreo s tadaš portal Necezurirano.com objavio je kako je u američkom veleposlanstvu u Sarajevu dogovoren posjet dvaju američkih senatora koji će dodatno napraviti pritisak, odnosno “disciplinirati” stranke Alijanse u pravcu stvaranja, bolje reći nastavka nešto modificirane Alijanse i njezina održavanja na vlasti i nakon listopadskih izbora.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije