Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18 godina bljeska

Matić: Za koga igra Šeks? Šeks: Za pobjednike!

ivo josipović,juraj jezerinac,okučani,bljesak (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/10
01.05.2013.
u 09:43

Ministar branitelja prilikom otvaranja sportskih igara našalio se s Vladimirom Šeksom

Komemoracijom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod središnjeg križa u spomen parku, u Okučanima je danas  započelo obilježavanje 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Bljesak, u kojoj je nakon četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija. Uz branitelje i mještane, na svečanosti je bilo i državno izaslanstvo na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Uz počasnu bojnu postrojeno je bilo i četrdesetak ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u akciji.

- Možda nas određene poteškoće i krize toliko zaokupljaju da gubimo osjećaj za djela na kojima počiva sve ovo što danas jesmo i imamo. Zaborav je uvijek znak zdravstvenog stanja osobe ili nacije. Osobito bi bilo jadno ako bi taj zaborav bio potenciran nemarom i prijezirom onih koji su žrtvovali svoje živote u obrani zemlje, izloživši se smrti da bi domovina bila slobodna. Iskreno se nadam da takvih u ovoj zemlji nema - rekao je vojni biskup monsinjor Juraj Jezerinac, koji je predvodio molitvu za sve poginule branitelje i civile. On je dodao kako ovakve komemoracije imaju odgojnu vrijednost, jer nas odgajaju za zahvalnost, objektivnost, poniznost i kajanje. Pozvao je na molitvu da Hrvatska više nikada ne okusi krvi nijedne ratne žrtve te na čuvanje osjećaja zahvalnosti, objektivnosti, istinoljubivosti, odgovornosti i dostojanstva ljudi.

Decentno i dostojanstveno

- Obilježavanje Bljeska prvenstveno znači poštovanje prema onima koji su stradali u toj operaciji i općenito u Domovinskom ratu. To je znak poštovanja prema velikoj i važnoj pobjedi kojom su Hrvatska vojska i policija krenule u konačno oslobađanje naše domovine – rekao je predsjednik Ivo Josipović, koji je obilježavanje ocijenio decentnim i dostojanstvenim. Uz počasnu bojnu HV-a postrojeno je bilo i četrdesetak ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u akciji. Ove su godine po prvi puta vijenac prvi položili članovi obitelji poginulih branitelja te predstavnici udruga. Održana je i pokazna vježba počasne bojne ispred crkve svetog Vida.

- Drago mi je što je ovdje bila i delegacija Srpskog demokratskog foruma, što je također znak da naše društvo ide prema pomirenju i prema pravoj europskoj zajednici svih svojih građana – istaknuo je Josipović. On je dodao kako je izgradnja najboljih mogućih međunacionalnih odnosa jedan od najvažnijih prioriteta, no kako te prioritete ne bi bilo moguće graditi bez slobodne Hrvatske i oslobodilačkih akcija poput Bljeska i Oluje.

Igre branitelja

U 3.000 četvornih metara velikoj novoizgrađenoj sportskoj dvorani s 300 sjedećih i 150 stajaćih mjesta, ministar Predrag Matić Fred otvorio je tradicionalne sportske igre branitelja, prilikom čega se našalio s Vladimirom Šeksom.

- Ovim proglašavam igre otvorenim i... Ne znam za koga igra gospodin Šeks - rekao je Matić.

- Za pobjednike igram! - odgovorio mu je Šeks iz pozadine i nasmijao okupljene.

U akciji Bljesak poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. U prva dva svibanjska dana 1995. za samo 31 sat oslobođeno je 500 četvornih kilometara do tada okupiranog hrvatskog teritorija. Ujedno je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istoku Hrvatske.

Ove godine po prvi puta su prvi vijenac polagali članovi obuitelji poginulih branitelja i predstavnici udruga. Održana je i pokazna vježba Počasne bojne HV-a ispred crkve sv. Vida u Okučanima.

>> Skandal: U protokolu za Bljesak nema branitelja?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije