Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Skandal: U protokolu za Bljesak nema branitelja?!

'vremeplov...sla..slavonski brod...010509... bljesak (presnimka) Photo: Ivica Galovic/Vecernji list'
Foto: Ivica Galović/Večernji list
1/3
24.04.2013.
u 19:25

Pet dana do 1. svibnja MORH i općina Okučani ne mogu se dogovoriti tko je organizator

Samo pet dana uoči 18. godišnjice operacije Bljesak na pomolu je skandal vezan uz obilježavanje te braniteljskoj populaciji iznimno važne obljetnice. Državni protokol, tvrde pripadnici četiriju gardijskih brigada – Tigrova, Gromova, Kuna, Sokolova – te Specijalne policije, Hrvatskog gardijskog zdruga i 81. samostalne bojne, koji su ujedno i nositelji vojno-redarstvene operacije Bljesak, ove je godine zaobišao branitelje. Na adresu spomenutih postrojbi do jučer, naime, nije stigla ni jedna pozivnica pa ni informacija o protokolu.

Žrtva 47 suboraca

Stoga je u ime spomenutih postrojbi, pa i braniteljskih i stradalničkih udruga na državnoj razini, koje su organizatori mahom zaobišli, za javnost odlučio progovoriti Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge gardijskih brigada.

– Žalosni smo i razočarani, svi mi koji smo bili glavna snaga Bljeska. Takvim postupcima sva priča o skrbi za hrvatske branitelje pada u vodu jer vlast, kojoj će i ove godine u govorima biti puna usta branitelja koji su stupovi ovog društva, svojom ignorancijom odašilje sasvim suprotnu poruku. Branitelji koji su iznijeli operaciju Bljesak zaslužuju da ih se tamo pozove jer tamo leže naši suborci, njih 47 čija nas žrtva obavezuje da se obljetnica dostojno obilježi – ogorčen je Ilija Vučemilović dodajući kako će branitelji u Okučane u vlastitu aranžmanu. Učinit će to 2. svibnja, dan nakon državnog protokola, kako bi potom nastavili prema Borovu Selu, na još jednu njima važnu obljetnicu: 22 godine od masakra 12 hrvatskih redarstvenika. Otići će tamo možda i masovnije nego proteklih godina jer ni ondje nije, kažu nam, moglo bez skandala. Prvi put ta će obljetnica proći bez inače tradicionalnog govora Steve Culeja, umirovljenog specijalca čiji je brat Josip jedna od žrtava pokolja.

Zapelo s pozivnicama

– Nama braniteljima ne daju govoriti, što nas boli i vrijeđa. Time žele izbjeći istinu, ne dopuštaju nam da govorimo o žrtvi, pritom ne vrijeđajući nikoga na nacionalnoj osnovi. Jer, ako mi ne budemo govorili, drugi će nam pisati povijest i pritom je iskrivljavati – kaže Stevo Culej, inače dopredsjednik Udruge specijalne policije.

Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a potvrdili su nam da tijekom ovogodišnjeg protokola u Borovu Selu, osim mons. Jezerinca, "nisu predviđena obraćanja visokih uzvanika ni ostalih sudionika", ne nudeći objašnjenje zašto je Stevi Culeju uskraćeno da govori.

Pitanje smo proslijedili i Ministarstvu obrane, suorganizatoru obljetnice Bljeska, u kojem kažu da je u njihovoj ingerenciji samo sudjelovanje djelatnih vojnih osoba i potpora glavnom organizatoru – općini Okučani.

Načelnik općine Aca Vidaković, pak, vraća lopticu i kaže da je nositelj provedbe programa MORH i da će gardijske brigade i specijalci biti pozvani, nada se, tijekom današnjeg dana. Zapelo je, tvrdi, s tiskanjem pozivnica (pet dana prije događaja!) jer se čeka odluka državnog vrha, triju predsjednika, hoće li doći osobno ili poslati izaslanika.

Istodobno, među braniteljima se spekulira da će se u Okučanima državni vrh nacrtati u najjačem sastavu, ali samo zato da izbjegne prosvjede sindikata 1. svibnja u Zagrebu. Plitvice im, čini se, nisu bile dovoljno dobra škola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije