Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Masovni uzgoj životinja zagađuje 50% voda u Europi

"Zeleni ponedjeljak" - Koja će se sljedeća institucija pridružiti potezu Ministarstva zaštite okoliša?
06. ožujka 2012. u 20:12 41 komentara 15 prikaza
\'24.09.2010., Zadar - IMPACT - Europski centar za medjusektorsku suradnju. Heinrich boll Stiftung, medjunarodna konferencija putokaz prema zelenoj ekonomiji. Mirela Holy Saborska zastupnica SDP-a. Ph
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tri ponedjeljka zaredom u restoranu Ministarstva zaštite okoliša i prirode na meniju su isključivo bezmesni obroci. To je ministarstvo prvo koje se odazvalo prijedlogu udruge Prijatelji životinja i pridružilo se kampanji ‘Zeleni ponedjeljak’.

Bezmesni meni

Međutim, došlo je i do nezadovoljstva izostankom mesa na tanjurima ponedjeljkom.

– Svaki dan trebao bi postojati i mesni i bezmesni meni. Nije u redu bilo što nametati – nezadovoljan je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, koji ondje također objeduje.

Ministrica Holy kaže da nije o tome razgovarala s ministrom Vrdoljakom, no neovisno o neslaganju u vezi s jelovnikom, bezmesni ponedjeljak ostaje.

– Djelatnici su jako dobro prihvatili bezmesni meni i raste broj zainteresiranih. Prosjek je tridesetak obroka, međutim u ponedjeljak je prodano 47 obroka, a tjedan prije 50 – navodi ministrica Holy.

U raspravu se uključio i Arsen Bauk, ministar uprave, poznat po svom specifičnom smislu za humor. Na svom profilu na Facebooku komentirao je ‘zeleni dan’ u Ministarstvu zaštite okoliša.

– Nakon ovog zelenog ponedjeljka razmišljam o uvođenju bračkog petka.... – komentirao je.

Slagali se ministri oko izbora hrane ili ne, činjenica je da i liječnici savjetuju mesni obrok triput na tjedan, a osim svome zdravlju, preskakanjem mesnih obroka može se pomoći i zaštiti okoliša. Prijatelji životinja ističu kako je, prema izvješću UN-a, stočarska industrija odgovorna za čak 19% ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više od ukupnoga svjetskog prometa.

Staklenički plinovi

Osim toga, potrebe za vodom za stoku su goleme. Procjenjuje se da je potrebno 15.500 litara vode za proizvodnju jednog kilograma mesa! Oko 50% zagađenja vode u Europi uzrokovao je masovni uzgoj životinja. Nadalje, prema Institutu Worldwatch, samo ukupna količina soje i žitarica davana stoci u SAD-u mogla bi prehraniti sve ljude na planetu otprilike pet puta. Stoga je za očekivati da se Zelenom ponedjeljku pridruže i druge institucije.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • -obrisani-:

    Koje vam asocijacije pobuđuje slika? Meni pada na pamet: Evo noći, evo ludila... Fiksira vas pogledom crne mambe.

  • cavecanem:

    djelatnici su dobro prihvatili bezmesni ponedjeljak, kaže ministrica naravno jer su sada svi isprepadani, kao i svaki put kada se mijenja vlast, (vlastito iskustvo ne izmišljam), pa ne žele doći na crnu listu zato što ponedjeljkom jedu, recimo špek fileke

  • pemec:

    U vladinom kokošinjuc jedino je Komadina normalan, zato mu je i puknuo čir, ajd ti ostani zdrav među njima!