Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi, opasni i zadojeni mržnjom

Marokanci su udarna ISIL-ova snaga u Europi

Napad u Barceloni
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
20.08.2017.
u 09:54

U migrantskom valu koji dolazi s područja Afrike najviše je upravo Marokanaca i Tunižana koji ne žele integraciju u društvo

„Izgubili smo Mosul, a možda ćemo izgubiti i Raku, ali hvala dragom Alahu da nam ostaju Molenbeek, Pariz i London“, napisali su na društvenim mrežama pristalice terorističke organizacije Islamske države slaveći gnusne terorističke napade izvedene u Barceloni, koje je izvela marokanska ćelija terorističke organizacije Islamske države.

Zloglasna bruxelleska četvrt Molenbeek, koju ISIL smatra “glavnim gradom” kalifata u Europi, najveće je leglo terorista, a iz njega dolaze i opasni marokanski dečki koji su do sada izveli najkrvavije terorističke napade, od Pariza i Bruxellesa pa sve do Barcelone i Turkua. Vođa terorističke organizacije Abu Bakr Al-Baghdadi imao je najviše povjerenja upravo u Marokance, koji su osim po lojalnosti bili poznati i po velikoj okrutnosti.

Okrutni i lojalni Al-Baghdadiju

Stoga nije čudno da je mozak operacije terorističkih napada u Parizu bio njegov najbliži suradnik, 28-godišnji Abdelhamid Abaaoud, belgijski državljanin marokanskog podrijetla koji je odrastao u Molenbeeku, koji je ubijen u policijskoj raciji na pariško predgrađe St. Denis 18. studenoga. Abaaoud je bio u Siriji od 2014. i prometnuo se u jednog od prominentnih pripadnika džihadističkih terorista ISIL-a. Sumnjiči ga se za još nekoliko planiranih, ali neuspjelih napada u Francuskoj i Belgiji.

Njegov pomagač bio je također Marokanac, Salah Abdeslam, koji je tada uhićen, a njegov brat bio je jedan od samoubojica koji su izvršili samoubilačke napade u dvorani Bataclan. Samoubilački napad u Parizu izveo je i A. Lazez, Marokanac s prebivalištem u Bruxellesu, koji je naposljetku i uhićen u Belgiji po optužbi za terorizam i povezanost s napadima u Parizu, i to nakon što su u njegovu automobilu pronađena dva pištolja i tragovi krvi. S njima je bio povezan i Gelel Attar, Marokanac s beligijskim državljanstvom koji se borio u Siriji na strani Nusra fronte prije nego što se pridružio Islamskoj državi. Gotovo pri svakom terorističkom napadu, bilo da je izveden ili pak spriječen, glavni sudionici ili pomagači bili su Marokanci, koji su najbrojniji strani borci u redovima ISIL-a. Naime, prema obavještajnim podacima, od 27 tisuća stranih boraca koji su se pridružili teroristima ISIL-a u Iraku i Siriji, više od njih 8000 su Marokanci, a 6000 ih je iz Tunisa i Alžira.

Napad u Barceloni
1/20

Stručnjaci taj fenomen objašnjavaju time što Marokanci, Tunižani i Alžirci još žive konzervativno i drže do tradicije te su jako pobožni i njima je jednostavno manipulirati. Također, brojni migranti stigli su u Europu upravo iz Maroka i ostalih zemalja Magreba, ali se nisu htjeli adaptirati i integrirati u društvo. Zbog svega toga, stručnjaci za terorizam ne čude se što većinom Marokanci izvršavaju terorističke napade diljem Europe. U međuvremenu, još uvijek traje potraga za glavnim sumnjivcem za pokolj u Barceloni, 22-godišnjim Marokancem Younesom Abouyaaqoubom koji je bio za upravljačem kombija koji je u četvrtak pokosio prolaznike na Rambli.

Nastavlja se lov na vozača

Španjolska policija tvrdi da je zahvaljujući upravo tome što je manje od 24 sata prije napada došlo do eksplozije u kući u Alcanaru, na mjestu na kojem su držali plin propan-butan, pri čemu je ubijen jedan od terorista, teroristička ćelija sastavljena od 12 osoba spriječena u naumu da ubije što više ljudi u Barceloni. Naime, planirali su raznijeti jedan kombi u Rambli, a drugi pored najpoznatije katedrale Sagrada Familia, koja je inače dio UNESCO-ove svjetske kulturne baštine i jedno od najposjećenijih mjesta u Europi. Njezinu je gradnju započeo 1882. arhitekt Antonio Gaudi, a katedrala je i dalje službeno nedovršena jer je Gaudi 1926. godine umro. Godine 2010. posvetio ju je papa Benedikt XVI.

Napad u Barceloni
1/11

Policijski istražitelji smatraju da je skupina od 12 terorista planirala detonirati eksplozivni plin koristeći plastični eksploziv TATP koji je također pronađen na mjestu napada. TATP eksploziv poznat je i pod imenom „Sotonina majka” i njime se teroristi često služe jer je njegova izrada jednostavna “poput pečenja kolača”. Eksploziv je vrlo lako izraditi, teško ga je uočiti, a izrazito je nestabilan. Dovoljan je samo lakši udarac da eksplodira snagom 80 posto jačom od prosječnog TNT eksploziva, zbog čega je među teroristima koji ga izrađuju i dobio nadimak “Sotonina majka”. Sastojci potrebni za izradu eksploziva TATP mogu se kupiti u svim bolje opremljenim farmaceutskim prodavaonicama i ljekarnama. Takve vrste eksploziva teroristi su koristili u terorističkom napadau u Parizu, Bruxellesu, Istanbulu i Manchesteru.

Ključne riječi

Komentara 74

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
10:16 20.08.2017.

Zadojeni mržnjom? Antife, progresivci, sekularisti i Ivo Josipović

MK
mksdk
10:31 20.08.2017.

Postoje dvije linije odgovornosti za događaje u Europi. Jedna linija su, naravno, muslimanski doseljenici. Druga linija je ljevičarska politika koja promiče uvoz neeuropskog i muslimanskog stanovništva. Budući da ova druga linija ima veću odgovornost, jasno je da i kazna za sve počinjene zločine mora ne smije biti manja nego samim počiniteljima zlodjela. Odnosno, glava koja stoji iza zločina mora biti strože kažnjena od ruke koja taj zločin samo provodi.

DU
Deleted user
11:42 20.08.2017.

ISILOVA udarna snaga su neoliberalni politicari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije