Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Likvidacija Sliška

Markoni na toplom suncu Kolumbije čeka ishod 3. suđenja

marko nikolic
Foto: Arhiva VL
1/3
28.09.2010.
u 22:00

U Vjeku Sliška u središtu Zagreba u pol bijela dana pucano je 22. ožujka 2001., a umro je u bolnici 29. ožujka.

Kada u srijedu pred vijećem zagrebačkoga Županijskog suda, kojim predsjeda Sanja Mazalin, treći put počne suđenje zbog likvidacije Vjeke Sliška, “kralja poker-automata”, u ožujku 2001., Marko Nikolić Markoni, protagonist priče, najvjerojatnije neće biti na optuženičkoj klupi.

Neće jer se, kao jedan od najtraženijih “manekena” MUP-a, uz napomenu “naoružan i opasan”, već godinama skriva u nekoj od zemalja Južne Amerike, najvjerojatnije Kolumbiji.

Pucanj u srce grada
Stoga će, kao i na dva prijašnja suđenja (na prvom je osuđen na 30 godina zatvora, a na drugom oslobođen), klupa za optuženike ostati prazna, Nikoliću će se suditi u odsutnosti.

A tko je zapravo Marko Nikolić Markoni te kakva je njegova uloga u likvidaciji koju je jedno od prijašnjih vijeća okarakteriziralo “kao pucanj u srce grada i sigurnost građana”, jer je izvedena u pol bijela dana, na jednom od najprometnijih zagrebačkih trgova, zapravo je teško reći.

Do Sliškove likvidacije Nikolić je bio totalni anonimus. Prema podacima iz sudskog spisa, nije kažnjavan. O njemu se zna samo da je nesvršeni student šumarstva, oženjen i otac dvoje djece, da je svojedobno kao zaštitar radio u brojnim zagrebačkim klubovima te da je nositelj crnog pojasa u karateu.

Čime se Nikolić zaista bavio te kako je došao do novca, teško je reći, no na koncu je otvorio nekoliko građevinskih firmi.

Sretan i nepomirljiv
Tijekom prijašnjih suđenja pojedini su svjedoci izjavljivali da je Nikolić bio suradnik tajnih službi koje su mu, prema istim izvorima, sredile lažne papire na ime Marko Antunović te mu tako omogućile da nakon Sliškove likvidacije spas od hrvatskog pravosuđa potraži u Bogoti.

Iz sigurnosti te južnoameričke zemlje Nikolić se povremeno preko posrednika znao javljati hrvatskim medijima, a zadnji od takvih njegovih istupa zabilježen je u veljači 2007., kada se javio tjedniku Globus i komentirao nepravomoćnu oslobađajuću presudu.

– Sretan sam što je sud donio oslobađajuću presudu, no poštujem i prvu sudsku odluku po kojoj sam osuđen na 30 godina zatvora, iako se s time nisam mogao pomiriti s obzirom na moje nesudjelovanje u tom djelu. Za mene je situacija i dalje nezavidna pa jedino mogu čekati pravomoćnu odluku suda – poručio je tada Nikolić.

No Nikolićeva “sreća” bila je kratka daha jer je oslobađajuću presudu ukinuo Vrhovni sud te odredio novo suđenje. Hoće li se tijekom njega objasniti Nikolićeva uloga u Sliškovoj likvidaciji te tako zaključiti ubojstvo staro 10 godina, tek će se vidjeti.

Komentara 1

PL
pluki
09:59 29.09.2010.

Brzo hrvatsko pravosuđe nema što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije