Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VILA U ŽIVOGOŠĆU

Marić: Zanimljivo je da se nakon sedam godina netko bavi vrijednošću moje vikendice

Goran Marić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
24.04.2019.
u 21:25

Kuću u Živogošću ministar državne imovine Goran Marić kupio je od Zvonka Šarića, čija je tvrtka Sjajna svjetlost na natječaju Marićeva ministarstva kupila vilu u Grškovićevoj u Zagrebu koju je koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmotrit će idućeg tjedna slučaj ministra državne imovine Gorana Marića na temelju teksta u tjedniku Globus koji ga proziva da je u imovinskim karticama prijavio višestruko nižu vrijednost kuće u Živogošću od tržišne vrijednosti koju ona ima danas i koju je imala 2012. godine, kada ju je Marić kupio. Tjednik problematizira i različitu površinu te nekretnine u imovinskim karticama koje je podnio 2013. i 2016. godine, a podcrtava i činjenicu da je i ovu kuću i druge nekretnine Marić kupio od Zvonka Šarića, čija je tvrtka Sjajna svjetlost na natječaju njegova ministarstva kupila vilu u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, koju je do izmjena zakona koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Bez uporabne dozvole

Marić potvrđuje da je od Šarića kupovao nekretnine te da su u prijateljskim odnosima, no opovrgava da je radio bilo što protuzakonito ili da je na bilo koji način pogodovao prijatelju. Marić objašnjava da je Šarić na ponovljenom natječaju na kojem je bilo više ponuđača vilu u Grškovićevoj kupio zato što je imao najbolju ponudu.

– Postoje natječajna povjerenstva koja niti biram niti imam ikakve kontakte s njihovim članovima, a da se nikom ne pogoduje, svjedoči i činjenica da je 46 natječaja s 2300 ponuda provedeno, ne samo bez prigovora nego bez ijedne primjedbe – tvrdi Marić.

Kuću u Živogošću kupio je, kaže, za 800.000 kuna, kako je i prijavio Povjerenstvu, a njezinu vrijednost naknadno nije mijenjao jer smatra da mu to i nije dužnost. Njegovo tumačenje potvrđuju i u Povjerenstvu za sukob interesa, gdje objašnjavaju kako dužnosnici moraju prijaviti bitne promjene u imovini, primjerice, ako su na kupljenom zemljištu izgradili kuću i sl., ne i rast vrijednosti uslijed tržišnih kretanja.

No, u ovoj priči u oči bode cijena po kojoj je nekretnina kupljena, budući da se trgovci nekretninama uglavnom slažu kako je riječ o prodaji ispod cijene te da se za takvu nekretninu u Živogošću moglo dobiti znatno više novca. U agencijama u Makarskoj ograđuju se, doduše, kako Živogošće ipak nije atraktivno kao druga mjesta na Rivijeri te kako cijena uvijek ovisi i o tome koliko se prodavatelju žuri i jesu li čisti papiri, a ova kuća, po Marićevu svjedočenju, u vrijeme kada ju je kupio još nije imala uporabnu dozvolu. Marić, međutim, kaže kako nije točno da je na kući dogradio kat, nego je samo obojio fasadu i uredio interijer, što također nije morao prijaviti u imovinskoj kartici. Prizemlje kuće on i supruga koriste kao vikendicu, a dva apartmana na katu prepustio je sinu, koji ih ljeti iznajmljuje.

– Kuću sam dobio po cijeni po kojoj sam je dobio. Da je bila skuplja, ne bih je ni kupio, a zanimljivo da se sada, nakon sedam godina, netko bavi vrijednošću moje vikendice – komentirao nam je Marić.

Kada je riječ o apartmanima u Turnju koje je 2001. također kupio od Šarića, objašnjava da je apartman koji je glasio na njegovo ime prodao nekoliko godina nakon kupnje i kupio manji apartman od 26 četvornih metara i maslinik u istom mjestu. Maslinik je, kaže, prodao kada je odlučio prijeći u Živogošće. Suprugin apartman bio je prijavljen u imovinskoj kartici 2013. godine, a poslije je prodan, kaže Marić i dodaje kako 60.000 kuna koje je prijavio kao dodatni prihod nije bilo prihod od prodaje nekretnina, nego zarada od knjige.

Apartman na ime supruge

Marić ima odgovor i na pitanje zašto je u imovinskoj kartici za apartman koji je glasio na ime njegove supruge Marijane naveo kako mu je površina 56 četvornih metara, dok u zemljišnim knjigama stoji da je površina tog apartmana 47,45 kvadrata, odnosno s 80,1 s “pristupnom terasom, lođom i parkirališnim mjestom”.

– Taj apartman i u kupoprodajnom ugovoru i u stvarnosti ima površinu od 56 četvornih metara, no u zemljišnim knjigama pripojena mu je i terasa i parking – kaže Marić.

Povjerenstvo bi moglo krenuti u provjeru marićeve kartice

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sastat će se početkom idućeg tjedna, kada svi njegovi članovi budu u Zagrebu. U tom tijelu zasad neformalno tumače kako je jedino što trenutačno mogu učiniti pokretanje provjere Marićeve imovinske kartice, kako bi se vidjelo slažu li se podaci s onima iz Porezne uprave. Pokažu li se nedosljednosti, zatražit će Marićevo očitovanje, a postupak se pokreće tek ako Marić ne bude mogao opravdati odstupanja.

VIDEO Bruna Esih kritizirala premijera:

Ključne riječi

Komentara 81

Avatar Urbani
Urbani
02:05 25.04.2019.

Svaki dan novi "skandal a samo sitnozuba marva grize..

IM
imperatoriso
21:58 24.04.2019.

Kakvo nebulozno izmišljanje afere. Zamjera se Mariću što nije ispravno naveo vrijednost svoje vikendice kao da su procjene vrijednosti nekretnina fiksne. Pa ja svoj stan od 85 kvadrata u Zagrebu procjenjujem na dva milijuna kn već tri godine i nitkoo mi još nije došao s ponudom većom 1,3 milijuna kn. Čitam i da se Mariću zamjera jer je prodao bivšu Mesićevu vilu svom prijatelju, a taj njegov prijatelj je na natječaju morao ponuditi najviše da bi se dokopao vile. Stvarno nevjerojatno sa kakvim glupostima se Marić mora baviti. Ovdje je bitno Marića obilježiti nekom izmišljenom aferom i percepcijom da je nešto mutno da bi se nahranilo sve one koji mrze HDZ i to je to, istina je totalno nebitna.

KO
korektor1619
00:06 25.04.2019.

Komunjarska gamad i njihovi mediji blati poštene ljude, a skrivaju teški kriminal od više od 7 milijardi u DUUDI.-u mafije milanović i drugova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije