Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo financija

Marić kreće u reprogram duga cestarskih tvrtki

Zdravko Marić
Patrik Macek/PIXSELL
05.05.2017.
u 14:29

- Manji dio vjerovnika želi isplatu dok je veći dio njih sklon reprogramu obveza u smjeru niže kamate i duljeg roka otplate - rekao je Marić.

Idućih nekoliko tjedana ministar financija Zdravko Marić s kolegama iz Vlade kreće u reprogram duga cestarskih tvrtki. 

Plan je veći dio duga koji se popeo na 5,2 milijarde eura reprogramirati tako da se dogovori niža kamata na dug i produži rok otplate. Marić će u tom dijelu imati podršku Svjetske banke,a kako je najavio novi aranžmani bi trebali biti potpisani u kasnu jesen.

 "Gradnja autocesta je bila isplativa investicija"

- Manji dio vjerovnika želi isplatu dok je veći dio njih sklon reprogramu obveza u smjeru niže kamate i duljeg roka otplate. Svi modeli pokazuju da je gradnja autocesta bila isplativa investicija koja je donijela brojne koristi ali mora se restrukturirati dug i poslovanje cestarskih tvrtki- poručio je Marić. 

Raduje ga interes domaće financijske industrije za ove operacije, poručio je okupljenima na 20. Konferenciji Hrvatsko novčano tržište na kojoj su ga kolege iz svijeta banaka, investicijskih i mirovinskih fondova te makroekonomisto dočekali glasnim pljeskom koji se ponavljao u nekoliko navrata. Ministar Marić pred stručnjacima je pojasnio da su srednjeročne projekcije rasta BDP-a konzervativne. 

Zdravstveni sustav nije fiskalno održiv

- Rasterećenje koje smo napravili poreznom reformom dovodi do ubrzanja rasta od 0.25 do 1 posto BDP-a - istaknuo je Marić pojasnivši da rast može biti i jači od najavljenih 2,8 posto BDP-a za iduću godinu. A prvi podaci za prva četiri mjeseca pokazuju da se proračun puni dobro. Nijedan porez nije podbacio i svi donose prihode u skladu s očekivanjima dok je porez na dobit donio veće prihode od očekivanih podaci su koje je iznio ministar. Međutim u srednjem roku ključni će biti rashodi.

- Da bi ubrzali rast korekcije i mjere za racionalizaciju su neminovne i tu moramo poduzeti aktivnosti da promijenimo strukturu u zdravstvu i javnoj administraciji- potvrdio je Marić istaknuvši da je evidentno da zdravstveni sustav nije fiskalno održiv ako ne dođe do promjena.  Uz reforme Marić drži da fiskalna politika u srednjem roku treba počivati na tri stupa: fiskalnoj konsolidaciji, aktivaciji državne imovine te gospodarskom rastu. 

Komentara 4

DU
Deleted user
11:01 06.05.2017.

Rješavati ovaj ogroman problem uzimanjem novih kredita da bi vraćali stari i kamate više je nego besmisleno. Svi već godinama rade isto i na isti način, tj. ništa konkretno. Zato i nema nikakvih pomaka osim što se dugovi realno povećavaju.

BU
Bubalamala
16:59 05.05.2017.

Naravno, sada je potrebno provjeriti, gdje bi se moglo namaknuti sredstva za spas Agrokora. Zato je postao ministar da obavi tu misiju.Nakon poreza na nekretnine, vece trosarine za uvoz automobila i niz drugih poreza, sve to ide za spasavanje gazde !

DU
Deleted user
15:43 05.05.2017.

A jel će reporgramirati dugove manji vjerovnika koji su pod ovrhama jer im cestarske tvrtke nisu platile dugove? Ili će u slučaju tih malih vjerovnika postupiti po zakonu koji vrijedi samo za male vjerovnike pa će im država i bankenke sve zaplijeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije