Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova Europe

Marić: Hrvatska podržava ideju o koronaobveznicama u EU

Zdravko Maric Vijece EU Ecofin
17.04.2020.
u 12:37

Ideja je da se visoki trošak ekonomskog oporavka nakon koronakrize rasporedi na sve države zajedno

Hrvatska snažno podržava ideju tzv. koronaobveznica, zajedničkih obveznica država članica EU kojima bi se financirala obnova Europe nakon krize povezane s pandemijom koronavirusa. Rekao je to ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za njemački list Die Welt.

Ideju mutualizacije dugova, odnosno kolektivnog zaduživanja, već tjednima zagovaraju Italija, Španjolska, Grčka i još neke zemlje. Pridružila im se i Francuska, čiji je predsjednik Emmanuel Macron izjavio da bi se EU mogla raspasti ako ne uspije dogovoriti takav novi fond solidarnosti. No, ideji udruživanja dugova snažno se opiru Nizozemska, Njemačka i još nekoliko zemalja. Ministri financija koji sjede u Eurogrupi i Ecofinu, tijelima koja okupljaju njih 19 iz eurozone i svih 27 iz svih država članica, nisu uspjeli dogovoriti detalje, pa su prebacili raspravu na premijere i predsjednike država koji će novu videokonferenciju imati sljedeći tjedan. 

Zbog osjetljivosti teme i snažnog protivljenja nekih zemalja samoj ideji zajedničkih euroobveznica neki su odustali od toga da rješenje nazivaju koronaobveznicama, pa sad govore o tome kao o fondu za obnovu, no ideja je ista: 

– Fond za obnovu trebao bi nam omogućiti kolektivno zaduživanje. Razlika između toga i euroobveznica bila bi u tome što bismo stvorili privremeni, ciljani fond i ne bismo tražili dugoročnu mutualizaciju prošlih i budućih dugova. Ideja je vodilja da rasporedimo visoki trošak ekonomskog oporavka na sve države – rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za Die Welt.

– Što se tiče fonda za obnovu i njegova financiranja, mi snažno podupiremo ideju koronaobveznica ili euroobveznica – rekao je ministar Marić, za kojeg Die Welt podsjeća da govori i kao ministar zemlje koja trenutačno predsjeda Vijećem EU. 

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar krmenadla
krmenadla
12:58 17.04.2020.

To je odlicna vijest, svi cemo snositi posljedice. Bolje to nego da se sami nosimo sa posljedicama krize.

Avatar Dipsy
Dipsy
13:00 17.04.2020.

Uz ovako sposobnog ministra, krizu cemo jedva osjetiti. Treba biti snalazljiv u svakoj situaciji.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:50 17.04.2020.

Zbog takve politike englezi su glasali za izlazak...samo nastavite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije