Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA

Marić: HBOR će naplatiti gotovo sva potraživanja od Agrokora

Zdravko Marić
Patrik Macek/PIXSELL
12.07.2018.
u 12:03

Vlada je sa sjednice u četvrtak poručila da nema primjedbe na financijska izvješća HBOR-a za 2016. i 2017. godinu, koje je ta banka u lipnju poslala na potvrđivanje u Sabor

Vlada nema primjedbi na financijska izvješća Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za protekle dvije godine, a ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da će prema nagodbi postignutoj u Agrokoru ta banka naplatiti gotovo sva svoja potraživanja od tog koncerna.

Vlada je sa sjednice u četvrtak poručila da nema primjedbe na financijska izvješća HBOR-a za 2016. i 2017. godinu, koje je ta banka u lipnju poslala na potvrđivanje u Sabor.

HBOR je lani poslovao sa 160,78 milijuna kuna dobiti, upola manje nego godinu ranije, i to zbog troškova umanjenja i rezervacija za 126 milijuna kuna, najvećim dijelom pod utjecajem rezerviranja za Agrokor i njegova povezana društva.

Ukupni prihod ostvareni su u iznosu od 919,36 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 758,58 milijuna kuna.

U 2017. godini ta je banka kreditiranjem, osiguranjem izvoznih potraživanja i izdavanjem garancija podržala 2.428 projekata s iznosom većim od 7,4 milijardi kuna.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je na sjednici Vlade da je nedavno potvrđenom nagodbom predviđena otplata gotovo svih potraživanja prema Agrokoru d.d,, odnosno 100 posto zadnje odobravanih kredita u prosincu 2016. godine.

To pokazuje, zaključio je Marić, da je HBOR u slučaju svih klijenata, pa tako i Agrokora i njegovih povezanih društava vodio prudentnu politiku pokrivenosti kolateralima prilikom odobravanja kredita, te u skladu s dobrom bankarskom praksom vodio svoje poslovanje.

Krediti HBOR-a kompanijama iz sastava Agrokora privukli su interes javnosti lani kada su četiri tvrtke iz sastava Agrokora - Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – objavile da su u prosincu 2016. dobile 48,3 milijuna eura kredita od HBOR-a radi pripreme izvoza.

HBOR je kasnije objavio da je u razdoblju od 2006. do kraja 2016. godine društvima iz Agrokor grupe odobrio 25 kredita u iznosu od 903,6 milijuna kuna, od čega je otplaćeno njih devet.

Aktivnih je bilo 16 kredita, koji su odobreni u iznosu od 658,6 milijuna kuna, od čega je dio iznosa također otplaćen.

>> Plenković humorom najavio utakmicu, Marić ispričao vic

Zdravko Marić
1/10

Komentara 2

AN
antonelić
15:38 12.07.2018.

ovaj lik ( min.fin. marić ) je poznat po pričanju viceva ... često su ti vicevi u naravi bajke ( npr. trnoružica , agrokor , pinokio i đepeto , javni dug ... itd itd ... ) ... mogao bi marić nadmašiti sa bajkama i braću grimmm ili sa opsjenama baruna von munchausena ... uvijek se pitam zašto je marić dobio nadimak pinokio ; da li zato što mu se produžuje nos čim zausti i daje lažna mrsomuđenja ? ...

Avatar _....kamocemo_.__
_....kamocemo_.__
16:58 12.07.2018.

Maric je postavljen tu da zamuti vodu i kupi vrijeme Todoricu za traženje izlaza, prepravljanje izvješca, prebacivanje imovine itd?...prvi potez ministra Zdravka Marica bio je usmjeren na to da tu cinjenicu sakrije od poreznika i sprijeci ovrhu.... Maric je promijenio pravilnik o statistickim izvješcima o dospjelim, a nenaplacenim potraživanjima, što je potez kojim je išao na ruku Todoricevu koncernu................. Maricevom intervencijom rok je pomaknut umjesto na kraj prvoga kvartala, na kraj trecega. Kako je poznato da je Agrokor bio kljucan u stvaranju nelikvidnosti, s dugom dobavljacima od gotovo 17 milijardi kuna, jasno je da je time odgoden ulazak njihovih dugova prema dobavljacima u bazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije