Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT DOGOVOR

EU Hrvatskoj daje 22 milijarde eura, Plenković: Ovo je postignuće bez presedana

EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
21.07.2020.
u 06:27

Hrvatskoj su, prema konačnom dogovoru, na raspolaganju oko 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove

Maratonski summit lidera Europske unije završio je jutros oko 5.30 sati dogovorom o nikad većem proračunu Europske unije od 1074 milijarde eura koji uključuje povijesni iskorak u obliku prvog dogovorenog masovnog zaduživanja na razini EU za potrebe financiranja oporavka od koronakrize. Hrvatskoj su, prema konačnom dogovoru, na raspolaganju oko 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove.

– Danas smo učinili važan korak na koji svi možemo biti ponosni – izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Puno je ustupaka učinjeno na putu do kompromisa, puno rezova niza važnih Komisijinih programa, povećani su i tzv. rabati, popusti koje dobivaju neke od najbogatijih država članica kojima se vraća dio uplaćenog novca iz europskog proračuna, no na kraju je dogovor postignut i na prvim press-konferencijama jutros svi djeluju zadovoljno.

– Fond za oporavak, utemeljen na europskoj solidarnosti, povijesna je promjena, povijesni iskorak za EU – rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

– Trebalo nam je puno vremena, ali postavili smo financijske temelje Europske unije za sljedećih sedam godina. Ukupna razina fonda za oporavak zadržana je na 750 milijardi eura, kako je bilo predloženo, premda je unutar toga sada nešto manji iznos bespovratnih sredstava, 390 milijardi eura – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, s Macronom, predlagala i branila iznos od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava, no na kraju je pristala na niže. Ostatak, 360 milijardi eura, dijelit će se najpogođenijim državama članicama u obliku povoljnih zajmova. 

[POSTIGNUT DOGOVOR O "EUROPSKOJ UNIJI IDUĆE GENERACIJE"] Summit u Bruxellesu završio jutros oko 5:30 povijesnim dogovorom o fondu za oporavak od korona-krize. Uživo javljanje našeg dopisnika iz Bruxellesa i izjava premijera Andreja Plenkovića koji kaže da se vraća u Hrvatsku s 22 milijarde eura, dvostruko većim iznosom od onog koji je Hrvatska dosad imala na raspolaganju iz EU fondova

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 20. srpnja 2020.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima u Bruxellesu. 

– Nakon dugog iscrpljujućeg Europskog vijeća koje je završilo jutros oko 5.35 postignut je dogovor. Možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do ovoga kompromisa, dokazalo se da moramo pokazati političku zrelost. Postignuti kompromis jako je dobar, svi su nešto dobili, a najviše kad je riječ o gospodarskom oporavku. Priželjkivali smo da dobijemo dvostruko više sredstava nego u prvom financijskom okviru. Ovo je postignuće bez presedana. Pokazuje se još jednom koliko je Hrvatskoj važno članstvo u Europskoj uniji. Dobili smo više od 22 milijarde eura, odradili smo prilično dobar posao ovdje u Bruxellesu – rekao je premijer Plenković.

VIDEO Postignut dogovor: Hrvatska od Europske Unije dobiva 22 milijarde eura

Pojasnio je kako će Hrvatska dobiti više od 12,6 milijardi eura kroz višegodišnji financijski okvir, odnosno proračun EU za idućih sedam godina te 9,4 milijarde eura kroz instrument EU iduće generacije.

Komentara 170

MR
mrkvax
06:41 21.07.2020.

Što reci, nego: Bravo Plenki...!

AN
antiekstremist
07:09 21.07.2020.

Bravo za premijera. Plenković je još jednom dokazao da je "faca" u Bruxellessu !

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:48 21.07.2020.

Ovo je u konačnici veliki uspjeh hrvatske diplomacije i osobno predsjednika Plenkovića. Sad treba provesti reforme zbog nas samih. Ključne su u poljoprivredi. Pa i u zdravstvu zbog privatnih interesa koji sišu državu po europskim cijenama koje im država plaća u beskonačnost. I pozabaviti se školstvom i državnom upravom, nije dobro za Hrvatsku da ima 5 puta više lokalnih upravnih jedinica od Danske koja bi trebala sudjelovati u davanju državnih kredita Hrvatskoj a sličan broj stanovništva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije