Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK MARATONSKOG SASTANKA

Orban: Nizozemac je kriv za cijeli ovaj nered na summitu EU

EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.07.2020.
u 20:18

Nova prepreka tiče se prijedloga da se trošenje europskog novca veže uz poštovanje vladavine prava u članicama EU

Ne volim ni na koga svaljivati krivnju, ali Nizozemac je pravi krivac za cijeli nered – ispalio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru s novinarima u Bruxellesu, trećeg dana maratonskog summita lidera EU na kojemu se pokušava, ali zasad nikako ne uspijeva, dogovoriti sedmogodišnji proračun Unije, ojačan novim fondom za oporavak Europe od koronakrize.

Nakon što je u subotu smišljen kompromis koji bi zadovoljio nizozemskog premijera Marka Ruttea na temu upravljanja procesom reformi u državama članicama, u kojima se reforme očekuju istodobno s povlačenjem milijardi iz fonda za oporavak, nova prepreka koja se pokušava otkloniti tiče se vladavine prava.

Odnosno, tiče se prijedloga da se trošenje europskog novca veže uz poštovanje vladavine prava u državama članicama, s čime Mađarska i Poljska, kao zemlje pod istragama zbog kršenja vladavine prava, imaju najveći problem. Tako da je drugog dana zapravo stvar zakomplicirao Orban, a branili su ga poljski premijer Mateusz Morawiecki i slovenski Janez Janša.

VIDEO: Izjava Andreja Plenkovića s drugog dana summita

– Za radnom večerom u subotu rasprava je bila emotivna – kaže jedan upućeni izvor s kojim smo razgovarali jučer. Zbog toga je bila i emotivna izjava Viktora Orbana pred novinarima:

– Ne znam iz kojeg osobnog razloga nizozemski premijer mrzi mene ili Mađarsku, ali preoštro napada – rekao je mađarski premijer.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji su potpuno usklađeni u potpori prijedlogu Komisije i Charlesa Michela te pokušavaju pomoći da se dođe do kompromisa sa svima koji se tom prijedlogu protive, navodno su u jednom trenutku u subotu navečer bili toliko iziritirani otporima da su se digli od stola i otišli. Macron je, prema nekim medijskim izvješćima, naložio da mu se pripremi zrakoplov za polijetanje u 23 sata u subotu. No, i Macron i Merkel samo su emotivno reagirali, nisu otišli, vratili su se. Nitko od 27 premijera i predsjednika nije zapravo rekao da želi otići ako se ne može postići dogovor, svi i dalje pokušavaju postići taj dogovor, a summit je u trenucima zaključenja ovog izdanja još trajao.

– Bili su malo razdraženi, ali nastavljamo, sutra je novi dan – rekao je Rutte u subotu navečer. Prilikom ulaska na nastavak summita u nedjelju kancelarka Merkel rekla je da će se nastaviti truditi pomoći da se dođe do dogovora.

– Ne mogu ništa predvidjeti. Postoji mnogo dobre volje, ali i mnogo različitih stajališta. Moguće je i da danas nećemo postići rezultat – rekla je Merkel.

Plenarni format, gdje razgovara svih 27 šefova država i vlada, često se prekida kako bi se pomak dogovorio u manjim grupama, s ključnim akterima koji su oštro protiv nečega i onima koji ih pokušavaju udobrovoljiti. Premijer Andrej Plenković i dalje podržava prijedlog koji bi Hrvatskoj donio više od 20 milijardi eura u sljedećih sedam godina i ne daje naznake da je podržao Orbanovu argumentaciju oko vladavine prava, a protiv Rutteove argumentacije izjasnio se još na početku.

Komentara 73

MI
Mico12
16:06 19.07.2020.

Cuj to vladavina prava, hahaha bas Madjarska i Poljska koji nedaju pederima djecu su na udaru Nizozemaca i pedera iz Eu jebi ih Orbane nedaj se

OD
otac_domovine
14:49 19.07.2020.

Nakon dugo vremena sam otvorio portal večernjeg samo da bih vidio nevjerojatno i skandalozno davanje vrijednosnih sudova od strane autora koji se potpisao kao HINA. Ovakav diskurs nekoga tko predstavlja izvještajnu agenciju je karakteristično za zemlje boljševiččkog tipa, a štoo Hrvatska već trideset godina ne bi trebala biti. Kao desničar puno radije odem na Index jer tamo ima puno više demokracije nego na totalitarističkom portalu večernjeg lista.

DU
Deleted user
15:42 19.07.2020.

Državnik Orban državnički,u bebu! Bravo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije