Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERIO U DIP-u

Maras ljut zbog zabrane isticanja slogana u sabornici: HDZ se ne može ponašati kao da je Hrvatska njihova

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.04.2019.
u 13:18

S obzirom na to da među zastupnicima ima i kandidata, poslao sam DIP-u upit mogu li se u sabornici, za trajanja sjednice, isticati pisani ili tiskani promidžbeni materijali, odnosno poruke i slogani. Dobili smo odgovor iz kojega je jasno da ne mogu, istaknuo je Jandroković

SDP-ov Gordan Maras izgubio je danas pravo na riječ u sabornici nakon što je dva puta zaradio opomenu prosvjedujući protiv mišljenja Državnog izbornog povjerenstva kako zastupnici ne smiju u Saboru isticati promidžbene materijale, odnosno poruke i slogane.

Naime, već više od mjesec dana Maras na svom laptopu ima poruke kojima poziva birače da mu daju glas na izborima za Europski parlament, a danas ga je predsjednik Sabora upozorio kako to više ne bi smio raditi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ujutro je objasnio kako je poslao upit DIP-u, s obzirom na to da je među zastupnicima i dosta kandidata na predstojećim europskim izborima, mogu li se u sabornici, za trajanja sjednice, isticati pisani ili tiskani promidžbeni materijali, odnosno poruke i slogani.

- Dobili smo odgovor iz kojega je jasno da ne mogu. DIP kaže kako državni dužnosnici, sudionici na izborima, ne smiju imati povlašteni položaj u odnosu na druge sudionike, te se njihove redovite aktivnosti ne smiju koristiti u promidžbene svrhe.

Kako je sudjelovanje na sjednicama Sabora redovna zastupnička dužnost, ukoliko bi oni tijekom sjednice isticali promidžbene poruke i slogane, stavili bi u nepovoljniji položaj kandidate koji nisu zastupnici, smatra DIP – objasnio je Jandroković pozvavši zastupnike da se drže tog mišljenja DIP-a.

Kako Maras nije maknuo naljepnice sa svog laptopa, na mišljenje DIP-a ga je ponovno upozorio predsjedavajući Furio Radin, koji mu je na kraju dao i opomene jer je govorio mimo reda. Maras tvrdi kako ne krši zakone, kao i da mišljenje DIP-a nije obvezujuće, pa poziva DIP da ovaj stav pošalje kao odluku na koju se on onda ima pravo žaliti.

Nakon što je zaradio dvije opomene i izgubio pravo da danas govori u sabornici, Maras je novinarima kazao kako se HDZ ne može ponašati kao da je Hrvatska njihova, da su oni jedini mjerodavni da rade pravila, da govore što se smije, a što ne.

- U ovom trenutku premijer Plenković ima svoj predizborni skup u Komarni i to se direktno prenosi na HRT-u. Koristi sve moguće državne resurse, došao je avionom u Dubrovnik, ministri se voze službenim automobilima po kampanji za Ličko-senjsku županiju. Oni misle da su građani Republike Hrvatske ludi i da pored zdravih očiju ne vide da oni sve moguće državne resurse koriste da bi sebi pomogli u kampanji. Sada im smeta što sam ja na svoj laptop stavio svoju naljepnicu. Ja nisam prekršio nikakav zakon, oni jednostavno ne žele da se čuje nikoga osim njih. Žele da jedino oni sudjeluju u kampanji i da se čuje samo njihov glas. Ako misle da je Sabor mjesto gdje se netko može promovirati, onda uopće nije trebalo biti sjednice. Što će biti kada ja u raspravi kažem neku rečenicu, hoće mi staviti flaster na usta? Odlučio sam HDZ-u reći – ne može – poručio je Maras.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Laptop s naljepnicom, naglašava, ostaje u sabornici, jer ne znam hoće li nekoga natjerati da ga makne.

- Sad je problem oko Marasove naljepnice, a nije problem što se koriste državni resursi u kampanji – prigovara i ujedno negira da namjerno izaziva cirkus u Saboru.

Cijelu priču komentirao je i Mostov Nikola Grmoja koji kaže kako je tu riječ o kršenju Poslovnika.

- Iako Maras vrlo vjerojatno krši mišljenje DIP-a, vidjet ćemo hoće li biti o tome odluka. U Poslovniku nigdje ne stoji da zastupnik ne smije istaknuti bilo kakvu naljepnicu, slogan ili doći u nekakvoj majici. Mogu se složiti s mišljenjem da je HDZ okupirao sve institucije, javnu televiziju i sva događanja u svrhu svoje promidžbe, a ne slažem se s mišljenjem DIP-a da je netko u neravnopravnom položaju. Samom činjenicom što smo saborski zastupnici imamo veću vidljivost, ali isto tako neki kandidat koji nije zastupnik može napadati zastupnike zato što smo zastupnici i da se u Saboru radi cirkus, ne donose odluke i može imati određenu prednost zbog toga. Određene nove opcije imaju tu prednost. Ovakvo mišljenje DIP-a na pridonosi ravnopravnoj izbornoj utakmici. Svjesni smo da i Vlada koristi sve svoje resurse za izbornu kampanju. Iako ja ne bih radio ovo što radi Maras, mislim da je postupanje predsjednika Jandrokovića i potpredsjednika Radina pretjeran – kaže Grmoja.

Kako smo napisali, među zastupnicima je dosta kandidata na predstojećim europskim izborima, pet Mostovih zastupnika, četiri SDP-ova, po tri HDZ-ova, SDSS-ova i Neovisnih za Hrvatsku, po dva neovisna i iz Živog zida.

Video: Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

Komentara 34

TE
tegovdizac
11:29 11.04.2019.

Ma Jandrokoviću pusti Marasa da vodi kampanju, svakim svojim istupom izbije SDP-u jos tisuću glasova od onih malo što im je i ostalo!!

MA
Markos
11:32 11.04.2019.

Nisko je spao kad mora na laptop ljepiti promidzbene materiale. Jos malo pa nestajes. Prvi sok su EU izbori onda ides na odpad. Bas kao drug Milanovic koji je tek sada shvatio da je na odpadu. A Mesic? Kako ono stoji drug Mesic na predsjedniskim izborima? 3%?

KP
kresimir.perak
11:40 11.04.2019.

Sabor nije i ne može biti ničije mjesto za promidžbu, a pogotovo još kad vidim tog cirkusanta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije