Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Na izborima za Europski parlament 33 liste, osam više nego prije pet godina

Iako su se kandidacijske liste mogle podnositi od konca ožujka, većina stranaka i nositelja nezavisnih lista odlučila se to učiniti pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak
10. travnja 2019. u 07:07 3 komentara 583 prikaza
Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL

Na izborima za Europski parlament, 26.  svibnja, natjecati će se 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska, toliko ih je, naime, predano Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) do utorka u ponoć, do kada je bio rok za predaju. 

Marijana Petir Euroizbori Petir predala kandidaturu za EP: 'Uspjela sam skupiti 11.361 potpisa'

Sudi li se samo po broju tih listi, zanimanje za izbore veće je nego prije pet godina kada se za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo 25 listi, osam manje nego ove godine. 'Prođu' li sve predane liste, 12 svojih zastupnika za Europski parlament hrvatski će birači moći izabrati među 396 kandidata, što je stotinjak više nego prije pet godina. 

Iako su se kandidacijske liste mogle podnositi od konca ožujka, većina stranaka i nositelja nezavisnih lista odlučila se to učiniti pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak. 

SDSS predao liste DIP-u Pupovac predao SDSS-ovu listu: 'Predali smo listu iznenađenja koja može osvojiti jedan mandat'

Posljednja je to, sat prije ponoći u utorak, učinila nositeljica nezavisne liste Marijana Petir, eurozastupnica i bivša članica HSS-a, pohvalivši se da je "u samo dva dana, uz pomoć građana, uspjela skupiti gotovo 11 i pol tisuća potpisa. Lista koju 'nosi' Petir te lista suca Mislava Kolakušića jedine su dvije neovisne, odnosno liste grupe birača.

DIP-u sada predstoji pregledati sve kandidature i objaviti zbirnu listu što bi se moglo dogoditi već u srijedu kada DIP ima sjednicu.
Kad se objavi zbirna lista službeno počinje izborna primidžba koja će trajati do ponoći, 24. svibnja, podsjeća potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin

Mislav Kolakušić predao kandidacijske liste za Eu izbore Lista za EU izbore Kolakušić: Ovo su najvažniji izbori koji će pokazati žele li građani promjene

Izbori za 12 zastupnika u Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju  26. svibnja. Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u EP predstavljati sljedećih pet godina.

Video: SDSS predao liste DIP-u

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Deleted user:

  Po meni bi SVAKA STRANKA svaki put trebala sakupiti 50.000 potpisa da bi se uopće mogli pojaviti na izborima! Zašto stranke imaju pravo ići na izbore bez da se može vidjeti podrška baze? Zašto??? Hajde vladajući, ako imate m...da, donesite ... prikaži još! zakon, ruke u saboru za tako nešto imate. Ne bi? To je populizan i demagogija? Hehehe, da, tako je...

 • Avatar adezeovac_saucha
  adezeovac_saucha:

  trebas staviti minimum 50 000 potpisa al ovo paše ovako adezeju da bude čim više lista

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Tka, kaj se more. Svi bi na masnu plaću za mali ili gotovo nikakav posao. Ali, od te 33 liste barem 30 će ih osvojiti jedan preko dva. Mašala.