Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predstojeći europski izbori ključni su trenutak za budući razvoj EU-a'

„Svjesni smo da je EU projekt koji nije nastao slučajno i da nije samo gospodarsko tržište nego povijesno postignuće, jedinstveni projekt temeljen u prvom redu na vrijednostima mira, slobode, vladavine prava i demokracije, koje treba obraniti zbog svake države članice, pa tako i Hrvatske“.
09. travnja 2019. u 16:34 5 komentara 104 prikaza
Gordan Jandroković u Beču
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/4

Dvodnevna konferencija predsjednika parlamenata EU-a u Beču završila je danas pozivom nacionalnim parlamentima i Europskom parlamentu na još tjesniju suradnju kako bi bili uključeniji u donošenje najvažnijih odluka na europskoj razini, vezano uz teme o kojima se je raspravljalo i na kraju zasjedanja usvojen prijedlog zaključaka. U zaključcima se, između ostalog, aktivno potiče sudjelovanje građana u demokratskom životu Unije i naglašava važnost sudjelovanja građana na svibanjskim izborima za Europski parlament. 

Gordan Jandroković HDZ Jandroković: Sigurno ćemo biti najjača politička stranka na ovim izborima

O značaju predstojećih europskih izbora i međuparlamentarnoj suradnji u okviru Europske unije nakon 2019. godine završnog dana zasjedanja govorio je  i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

„Predstojeći izbori za Europski parlament bitno će odrediti kako će Europa izgledati u godinama koje dolaze jer se ove godine bira između snaga koje promoviraju stabilnost i sigurnost u Europi i onih koji neodgovornim politikama potiču dezintegracijske procese“, rekao je Jandroković, ustvrdivši kako  svibanjski izbori predstavljaju „ključni trenutak za budući razvoj EU-a“.

Napomenuo je kako smo svjedoci brojnih promjena, kako unutar EU tako i na globalnoj razini, koje imaju izravne posljedice na zajedničke napore država članica., koje su utjecale na gubitak povjerenja građana u europski projekt i dovele do rasta euroskeptičnih snaga u Europi. Založio se je za snažnije interno i međunarodno povezivanje i stalnu promociju europskih vrijednosti i načela: jedinstva, odgovornosti, solidarnosti i partnerstva.

Theresa May NINO RASPUDIĆ Mi jedva ušli, Englezi već na izlazu

Govoreći o značaju europskih izbora koji će, kako je  novinarima rekao, „odlučiti o smjeru kojim će Europa ići“, Jandroković je ukazao na proeuropske snage koje se zalažu za „stabilnost i sigurnost i koje kroz argumentiranu raspravu pokušavaju doći do birača“, te one koje kroz „lažne kampanje, manipulacije i podvale biračima žele doći u poziciju vlasti“.

Gordan Jandroković u Beču | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

„Svima treba biti jasno da dezintegracija Europe znači nestabilnost, nesigurnost i nove sukobe“, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora dodavši:

„Svjesni smo da je EU projekt koji nije nastao slučajno i da nije samo gospodarsko tržište nego povijesno postignuće, jedinstveni projekt temeljen u prvom redu na vrijednostima mira, slobode, vladavine prava i demokracije, koje treba obraniti zbog svake države članice, pa tako i Hrvatske“.

Napomenuo je kako „ni sloboda, niti stabilnost niti sigurnost nisu nam pali s neba, već su rezultat dugog rada političkih struktura“.

Jandroković beč Jandroković: Brexit je populistički pokušaj temeljen na lažnim informacijama i manipulacijama

„To je stoljetni projekt i bitno je čvrsto braniti vrijednosti na kojima počiva. Ako obranimo te vrijednosti bit će nam puno lakše raspravljati o budućnosti, oblicima integracije i suradnje“, istakao je izjasnivši se za dogovor, a ne nametanje stavova i pogleda, aludirajući na nužno uvažavanje „malih zemalja“ članica EU-a od onih tzv. „velikih“.

Predsjednik Sabora drži da je potrebno odgovorno reagirati na kampanje dezinformacija i promovirati istinu te pozitivnu i konstruktivnu priču o Europi, kako bi se osigurao veći izlazak birača na europske izbore.

Na novinarski upit o Brexitu Jandroković je rekao kako je to „pravi primjer kako kampanja dezinformacija i manipulacija može dovesti jednu naciju u stanje kaosa i neizvjesnosti“. Dodao je kako i njegove europske kolege koje su sudjelovale na bečkoj konferenciji Brexit doživljavaju „na sličan način kao i Hrvatska“.

Brexit kaotično Brexit: Izlazak iz EU bez sporazuma svakim danom izgledniji

Novinare je zanimao i Jandrokovićev stav o nužnosti uspostave zajedničke europske vojske, što su u Beču posebno isticali njegove kolege iz Njemačke i Francuske. Predsjednik Hrvatskog sabora je rekao kako su pozicije unutar članica  EU po tom pitanju različite, pa je za sada nejasno kako bi novi zajednički ciljevi mogli izgledati.

Gordan Jandroković u Beču | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Kad je riječ o brojnim drugim pitanjima, kao primjerice o proširenju EU-a na

Istok, Njemačka i Francuska nemaju baš jedinstvena stajališta, što je bilo vidno i u Beču.

Stoga svakako treba istaknuti Jandrokovićevu važnu poruku sudionicima bečkog skupa, da su supsidijarnost i proporcionalnost osnovna načela na kojima počiva Europa, s čime se slažu i brojne njegove europske kolege, svjesni da  svi zajedno moraju djelotvornije poraditi na uspostavljanju pravne ravnoteže između Europske unije i država članica te jačanju dijaloga s građanima o europskoj budućnosti. Hoće li u tome i uspjeti, pokazat će uskoro izbori . 

Gordan Jandroković VELIKI UZLET U stranci i oporbi su ga ismijavali, ali danas svi pozorno slušaju što ima za reći. Kako to?

U završnoj raspravi predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka posebno je naglasio značaj približavanja EU europskim građanima. Njegov njemački kolega Wolfgang Schäuble tvrdi da je Europa u stanju „sve svoje probleme sama riješiti“. Predsjednica nizozemske „Prve komore“ Ankie Broekers-Knol napominje kako nacionalni parlamenti moraju biti transparentni i ne smije se uvijek „Crni Petar“ pripisivati EU. Predsjednik francuskog parlamenta Gerard Larcher je istakao kako će 2019. biti „sudbonosna“ godina, a njegov poljski kolega izrazio je nezadovoljstvo da EU pravi razlike između „novih“ i „“starih“ članica.

Većina parlamentaraca i njihovih čelnika vide velike izazove u zajedničkoj borbi na europskoj razini na području migracija i sigurnosti, borbe protiv terorizma i antisemitizma, te klimatskih promjena. Neki od njih posebno su istakli značaj zajedničkog djelovanja protiv sve prisutnijeg populizma i  euroskepticizma u Europi.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • antonelić:

    pametno zbori njonjo " vičtučapters " : budući izbori su ključni za budućnost eu ... a što bi trebali biti ključni za prošlost eu ? ... e moj njonjo ...

  • Avatar cep92
    cep92:

    Kada dode do bilo kakvog globalnog uništenja,preživjet ce štakori i Njonjo.