Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKO-NJEMAČKI PRIJEDLOG

Manuel Sarazzin jasan: Srbija mora priznati Kosovo ako želi u EU

Beograd: Manuel Sarrazin  na konferenciji "Revitalizacija vrijednosti EU"
Foto: Amir Hamzagic
1/3
19.01.2023.
u 14:25

Francusko-njemački prijedlog za rješavanje kosovskog pitanja, kojeg se u Europi naziva "jednim od najozbiljnijih" u proteklom desetljeću pregovora na najvišoj razini, posljednjih je mjeseci sve češće spominjan u javnosti, ali se bit tog prijedloga često svodi na nagađanja.

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je u četvrtak beogradskom tisku da Srbija ne može postati članicom Europske unije (EU) bez priznanja Kosova, ali ni bez slobodnih medija i demokracije. Sarrazin je za list Nova naglasio "veoma jasno" stajalište Njemačke da će pred kraj normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kada Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje nezavisnosti Kosova biti dio procesa.

Na pitanje o tome kada će francusko-njemački prijedlog za rješavanje statusa Kosova, koji je u međuvremenu postao europski prijedlog, biti predstavljen javnosti, Sarrazin je sugerirao kako je "bolje da se prvo stvori atmosfera povjerenja i razumijevanja" u kojoj čelnici obiju strana mogu pričati bez razmišljanja da će nešto biti objavljeno. 

Sarrazin je rekao kako razumije da je "za građane i budućnost dviju zemalja" to "vrlo važna tema". No, s obzirom na to da "prijedlog nije objavljen, javna rasprava svodi se na pojedine glasine i informacije koje su nerijetko netočne", naglasio je njemački diplomat.

Francusko-njemački prijedlog za rješavanje kosovskog pitanja, kojeg se u Europi naziva "jednim od najozbiljnijih" u proteklom desetljeću pregovora na najvišoj razini, posljednjih je mjeseci sve češće spominjan u javnosti, ali se bit tog prijedloga često svodi na nagađanja.

Prema dosadašnjim uvidima, čelnici Francuske i Njemačke, Olaf Scholz i Emmanuel Macron, žele "punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", što se tumači kao želja za međusobnim priznanjem, možda ne u potpunom de iure formatu, ali u mjeri da Srbija prihvati realnost neovisnosti Kosova. 

VIDEO: Tomašević o odvozu plastike: 'Nemamo još rješenje... Za to treba investicija od 400 milijuna kuna'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar PJP
PJP
23:19 19.01.2023.

Predstavnici vlasti u Srbiji su odavno rekli, da ako se bude postavio zahtev i uslov priznanja Kosova i Metohije za članstvo u EU, u tom slučaju Srbija prekida takozvane EU integracije. U suštini samo će poslušati ono šta im narod odavno poručuje, a poručuje im da ne želi da bude deo okupatorske EU.

DU
Deleted user
20:13 19.01.2023.

srbija ili rat ili priznanje nema druge ovo sad je samo rastezanje gume

LU
luminax
17:54 19.01.2023.

Švajcarska da sutra podnese molbu za prijem u EU ne bi bila primljene , jer je prijem novih članica zaustavljen , tako da je to prazna priča . EU će se , kako stvari stoje raspadati , a ne širiti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije