Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENIRAJU S RUSIMA

Srpski dragovoljac: Dobro se sjećamo što se dogodilo u Jugoslaviji, došli smo podržati braću Ruse

FILE PHOTO: Wagner private military group centre opens in St Petersburg
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS, ilustracija
1/2
17.01.2023.
u 16:19

"Zašto uopće zovete u Wagner bilo koga iz Srbije kada znate da je to suprotno našim propisima?" zapitao se Vučić na srpskoj televiziji

Prvi srpski dobrovoljci u počeli su s borbenom obukom u okupiranoj oblasti Zaporižje u sastavu dobrovoljnog bataljuna "Sudoplatov". Srpski i ruski vojnici zajedno se pripremaju za danje sudjelovanje u ratu na jednom od poligona u oblasti.

"Došli smo podržati braću Ruse, jer se dobro sjećamo što se dogodilo u Jugoslaviji 90-ih godina. Sjećamo se nepravde koju je NATO pokazao prema Srbiji i situaciji na Kosovu. Stoga smo došli podržati ruski narod u njihovoj pravednoj borbi. Ukrajinci su zapravo oružje u rukama Zapada", rekao je za RIA Novosti jedan od srpskih dobrovoljaca s oznakom "Dunav".

Srpski borac s oznakom "Sava", pak, rekao je da u dobrovoljačkom bataljunu postoji bratski odnos prema Srbiji od strane "ruskih suboraca", postoji "potpuno međusobno razumevanje i jedinstvo". "Sada nam je glavni cilj da budemo s našom braćom Rusima, da učimo, treniramo i usvajamo iskustva naše braće", rekao je Sava odgovarajući na pitanje koji su ciljevi sudjelovanja u sukobu i koliko dugo on i njegovi suborci. planiraju ostati u sukobu. "Bit ćemo ovdje dok rat ne završi. Onoliko koliko je potrebno do pobjede", rekao je borac.

Vučić: Ponosan sam što je Srbija zemlja u kojoj se može "navijati za koga hoće"

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kasno navečer u ponedjeljak u gostovanju na provladinoj Happy.tv rekao je da u Srbiji ne postoje Wagnerove jedinice te da je riječ o "notornoj laži". Srpski predsjednik opovrgnuo je tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ove ruske paravojne skupine, koju vodi Evgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je neizravno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

"Zašto uopće zovete u Wagner bilo koga iz Srbije kada znate da je to suprotno našim propisima? Jesmo malo glava izgubili u svim ratovima? Gubili smo ih na razne načine. Idemo sačuvati svoju zemlju i svoje ljude" istaknuo je Vučić, dodajući kako je ponosan što je Srbija slobodna zemlja u kojoj se može "navijati za koga god hoće". 

Liga socijaldemokrata Vojvodine: Zabraniti aktivnosti skupine "Wagner" u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je u utorak od srbijanske vlade da se pod hitno zabrane sve aktivnosti ruske paravojne, terorističke skupine Wagner, a da svi strani ili domaći državljani koji provode njene aktivnosti u Srbiji budu zakonski sankcionirani. LSV u priopćenju navodi da Wagner sudjeluje u agresiji na Ukrajinu i po procjenama čini oko 10 posto vojnih snaga koje napadaju i uništavaju ovu nezavisnu državu, prenosi agencija Tanjug.

Također se dodaje da izvješća govore da se radi o formaciji poznatoj po brojnim brutalnostima i zločinima te da je skupina Wagner započela aktivnosti i u Srbiji. "Javnost je još u prosincu saznala za prisustvo ove skupine u našoj zemlji, a prije nekoliko dana ona je putem oglasa pozvala građane Srbije na regrutaciju za rat u Ukrajini", navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. Povezanost Wagnera s opasnim desničarskom skupinama u Srbiji je i više nego jasna, ističe LSV navodeći da paravojno-terorističku skupinu Wagner treba protjerati iz Srbije. 

VIDEO Poplava u Klinici za ortopediju na Šalati

Komentara 9

PR
pravednik2
16:17 17.01.2023.

Dragovoljci iz komšiluka treniraju sa kišobranima. Kao njihov predsjednik nekada. U Ukrajini pada često kiša.

DU
Deleted user
09:18 18.01.2023.

Ruska agresorska vojska koja je i inače u rasulu dobila je virus "bežanije" iz srbije, znano je kako su im orlovi popadali potkresanih krila, a junaci pobjegli da ih nismo mogli stići!

DU
Deleted user
10:13 18.01.2023.

Ovo su nove mlade generacije koje se ne mogu sjećat iz prve ruke "kako je to bilo". Oni koji se sjećaju iz prve ruke,ti ne idu opet u rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije