Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Manolić: U ono vrijeme Agrokor nije bio takav

Istražno povjerenstvo dobilo je potvrdu o dostavi poziva samo od Stipe Mesića i Josipa Manolića. Obojica su potvrdila dolazak
02. studenoga 2017. u 21:26 23 komentara 2838 prikaza
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Stipe Mesić će, po svemu sudeći, biti svjedok pred istražnim povjerenstvom o Agrokoru koje sutra napokon, šest mjeseci nakon što je predloženo Saboru, formalno počinje s radom. Do jučer je, naime, jedino njemu i drugom hrvatskom premijeru Josipu Manoliću uručen poziv za svjedočenje, a poziv nije još stigao do prva dva pozvana svjedoka – Ivice Todorića i njegova oca Ante.

Andrej Plenković i Marija Pejčinović Burić Slučaj Agrokor: Stručnjaci upozoravaju Protiv Hrvatske vodi se hibridni rat, sada je u prvom planu gospodarstvo, i to će se nastaviti

Da poziv vjerojatno neće doći do Ivice Todorića bilo je jasno od početka jer se njegovo trenutačno prebivalište ne zna, no očekivalo se da će poziv ipak primiti njegov otac Ante, koji je na dan velike akcije DORH-a i uhićenja bivše uprave Agrokora zatečen u Kulmerovim dvorima.

Pozvani i šefovi privatizacije

– Zasad imamo samo potvrde o urednoj dostavi poziva Mesiću i Manoliću, za ostale svjedoke tu potvrdu još nismo dobili. Očito nisu zatečeni na adresama na koje smo im slali pozive ili poziv nisu preuzeli – kazao nam je predsjednik istražnog povjerenstva, SDP-ovac Orsat Miljenić. Podsjetimo, sutra bi u 10 sati prvo trebali svjedočiti Ivica Todorić te njegov otac Ante, dok je u 11 sati pozvan Stipe Mesić. Koji nam je jučer potvrdio da će doći, no nije želio govoriti o tome ima li što o Agrokoru reći članovima povjerenstva.

U utorak je sazvana druga sjednica na koju su pozvani Josip Manolić te prva dva šefa Fonda za privatizaciju, Milan Kovač i Ivan Penić. Dolazak su nam potvrdili Manolić i Kovač, no nijedan ne misli da bi svjedočenjem mogao pridonijeti istrazi o Agrokoru.

– Mislim da ne znam nešto značajnije o Agrokoru jer u moje doba nije postojao Agrokor kakav je danas, osim na papiru – tvrdi Manolić. Slično je rekao i Kovač koji ističe da u njegovo vrijeme Todorić nije kupovao tvrtke te da on ne raspolaže bitnim informacijama. Tko bi trebali biti sljedeći svjedoci, članovi istražnog povjerenstva još nisu dogovorili.

– Najavio sam članovima da razmisle i dođu sutra s prijedlogom imena, ideja je da na svakoj sjednici na kraju dogovorimo nova imena koja bismo kasnije zvali – pojašnjava Miljenić. Rad povjerenstva trebala bi pratiti i opširna dokumentacija koja je već zatražena od većine bitnih institucija, no ništa od nje povjerenstvo nije dobilo, što je, kaže Miljenić, i očekivano s obzirom na dugo razdoblje koje bi trebalo obuhvatiti.

Tajnik povjerenstva (koji doduše još nije formalno imenovan), mostovac Nikola Grmoja već danima najavljuje da ima “ozbiljne dokumente koji će uzdrmati Vladu i savjetnike”.

– Ne želim još govoriti o čemu se točno radi, ali ti dokumenti kompromitirat će pravosuđe jer nije reagiralo i izvršnu vlast iz 90-ih godina – kaže Grmoja te dodaje da cijeli tim Mosta ozbiljno pristupa radu tog povjerenstva i smišlja pitanja te prikuplja dokumentaciju koja bi dovela do neke istine o Agrokoru, a time, dodaje, i do svojevrsne katarze društva. Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, svi pozvani svjedoci dužni su svjedočiti i dostaviti traženu dokumentaciju.

Propisana čak i kazna zatvora

Zakon predviđa i stavak koji kaže da pozvani svjedok može uskratiti svjedočenje ako bi se time neposredno izvrgnuo kaznenom progonu.

Budući da Ivica Todorić trenutačno ima status bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, možda bi se on mogao pozvati na taj članak zakona pravdajući svoj izostanak.

Zakon predviđa vrlo ozbiljne kazne za one koji se ne odazovu pozivu istražnog povjerenstva ili ne dostave zatraženu dokumentaciju. Novčana kazna iznosi od 50 tisuća do milijun kuna, a može se odrediti ili kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Orsat Miljenić, šef istražnog povjerenstva, već je najavio da će podnositi kaznene prijave protiv onih koji će ignorirati poziv povjerenstva.

Tu mu je izjavu zamjerio HDZ-ov član Milijan Brkić rekavši da povjerenstvo odluke donosi većinom glasova, a ne samostalnom voljom predsjednika. Da HDZ uporno želi eutanazirati istražno povjerenstvo svjedoči i to što je preglasavanjem odlučeno da povjerenstvo ne može raditi nije li prisutna većina članova.      

Ivica Todorić Ivica Todorić: 'Agrokor početkom 2017. nije bio u problemima, država je napravila ogromnu štetu' Ivica Todorić Objavljen popis U petak Istražno povjerenstvo za Agrokor, Ivica Todorić prvi svjedok Glavni odbor SDP-a Davor Bernardić: 'Ortačka skupina izvlači novac iz Hrvatske u stilu pretvorbe i privatizacije iz 90-ih'
Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • acer7:

  U Manolićevo doba trgovina se odvijala robnom razmjenom jer novac još nije postojao

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  U zločinačko vrijeme TITA za pljačku 1000 x manjeg iznosa od danas odlazilo se na dugogodišnju robiju,,,s time da se sav iznos ne plaćen državi morao vratiti sa kamatama i ostalim troškovima,,,,,bila su to strawična vremena,,,ne povratilo se nikada !

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Manolko jedva sjedi a oženio 20-30 god mlađu.. ma nije važno, bitno se partizanska mirovina na zatire !