Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV SVJEDOCIMA

Manolić: U ono vrijeme Agrokor nije bio takav

Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
02.11.2017.
u 21:26

Istražno povjerenstvo dobilo je potvrdu o dostavi poziva samo od Stipe Mesića i Josipa Manolića. Obojica su potvrdila dolazak

Stipe Mesić će, po svemu sudeći, biti svjedok pred istražnim povjerenstvom o Agrokoru koje sutra napokon, šest mjeseci nakon što je predloženo Saboru, formalno počinje s radom. Do jučer je, naime, jedino njemu i drugom hrvatskom premijeru Josipu Manoliću uručen poziv za svjedočenje, a poziv nije još stigao do prva dva pozvana svjedoka – Ivice Todorića i njegova oca Ante.

Da poziv vjerojatno neće doći do Ivice Todorića bilo je jasno od početka jer se njegovo trenutačno prebivalište ne zna, no očekivalo se da će poziv ipak primiti njegov otac Ante, koji je na dan velike akcije DORH-a i uhićenja bivše uprave Agrokora zatečen u Kulmerovim dvorima.

Pozvani i šefovi privatizacije

– Zasad imamo samo potvrde o urednoj dostavi poziva Mesiću i Manoliću, za ostale svjedoke tu potvrdu još nismo dobili. Očito nisu zatečeni na adresama na koje smo im slali pozive ili poziv nisu preuzeli – kazao nam je predsjednik istražnog povjerenstva, SDP-ovac Orsat Miljenić. Podsjetimo, sutra bi u 10 sati prvo trebali svjedočiti Ivica Todorić te njegov otac Ante, dok je u 11 sati pozvan Stipe Mesić. Koji nam je jučer potvrdio da će doći, no nije želio govoriti o tome ima li što o Agrokoru reći članovima povjerenstva.

U utorak je sazvana druga sjednica na koju su pozvani Josip Manolić te prva dva šefa Fonda za privatizaciju, Milan Kovač i Ivan Penić. Dolazak su nam potvrdili Manolić i Kovač, no nijedan ne misli da bi svjedočenjem mogao pridonijeti istrazi o Agrokoru.

– Mislim da ne znam nešto značajnije o Agrokoru jer u moje doba nije postojao Agrokor kakav je danas, osim na papiru – tvrdi Manolić. Slično je rekao i Kovač koji ističe da u njegovo vrijeme Todorić nije kupovao tvrtke te da on ne raspolaže bitnim informacijama. Tko bi trebali biti sljedeći svjedoci, članovi istražnog povjerenstva još nisu dogovorili.

– Najavio sam članovima da razmisle i dođu sutra s prijedlogom imena, ideja je da na svakoj sjednici na kraju dogovorimo nova imena koja bismo kasnije zvali – pojašnjava Miljenić. Rad povjerenstva trebala bi pratiti i opširna dokumentacija koja je već zatražena od većine bitnih institucija, no ništa od nje povjerenstvo nije dobilo, što je, kaže Miljenić, i očekivano s obzirom na dugo razdoblje koje bi trebalo obuhvatiti.

Tajnik povjerenstva (koji doduše još nije formalno imenovan), mostovac Nikola Grmoja već danima najavljuje da ima “ozbiljne dokumente koji će uzdrmati Vladu i savjetnike”.

– Ne želim još govoriti o čemu se točno radi, ali ti dokumenti kompromitirat će pravosuđe jer nije reagiralo i izvršnu vlast iz 90-ih godina – kaže Grmoja te dodaje da cijeli tim Mosta ozbiljno pristupa radu tog povjerenstva i smišlja pitanja te prikuplja dokumentaciju koja bi dovela do neke istine o Agrokoru, a time, dodaje, i do svojevrsne katarze društva. Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, svi pozvani svjedoci dužni su svjedočiti i dostaviti traženu dokumentaciju.

Propisana čak i kazna zatvora

Zakon predviđa i stavak koji kaže da pozvani svjedok može uskratiti svjedočenje ako bi se time neposredno izvrgnuo kaznenom progonu.

Budući da Ivica Todorić trenutačno ima status bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, možda bi se on mogao pozvati na taj članak zakona pravdajući svoj izostanak.

Zakon predviđa vrlo ozbiljne kazne za one koji se ne odazovu pozivu istražnog povjerenstva ili ne dostave zatraženu dokumentaciju. Novčana kazna iznosi od 50 tisuća do milijun kuna, a može se odrediti ili kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Orsat Miljenić, šef istražnog povjerenstva, već je najavio da će podnositi kaznene prijave protiv onih koji će ignorirati poziv povjerenstva.

Tu mu je izjavu zamjerio HDZ-ov član Milijan Brkić rekavši da povjerenstvo odluke donosi većinom glasova, a ne samostalnom voljom predsjednika. Da HDZ uporno želi eutanazirati istražno povjerenstvo svjedoči i to što je preglasavanjem odlučeno da povjerenstvo ne može raditi nije li prisutna većina članova.      

Komentara 23

AC
acer7
15:55 03.11.2017.

U Manolićevo doba trgovina se odvijala robnom razmjenom jer novac još nije postojao

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
14:52 03.11.2017.

U zločinačko vrijeme TITA za pljačku 1000 x manjeg iznosa od danas odlazilo se na dugogodišnju robiju,,,s time da se sav iznos ne plaćen državi morao vratiti sa kamatama i ostalim troškovima,,,,,bila su to strawična vremena,,,ne povratilo se nikada !

DU
Deleted user
13:50 03.11.2017.

Manolko jedva sjedi a oženio 20-30 god mlađu.. ma nije važno, bitno se partizanska mirovina na zatire !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije