Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O BAYERNU, SP-U, SEBI...

Mandžo: Guardiola mi ne treba ništa govoriti, znam što mi je posao

Mario Mandžukić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
17.03.2014.
u 09:13

– Na početku nam je trebalo malo vremena da ga shvatimo, a sad svaki zadatak razumijemo i izvršavamo bez problema. Meni ne mora ništa posebno govoriti, ja znam što moram odraditi! Moram pokušati zabijati golove i raditi na terenu, trčati gore-dolje. Ne treba mi trener to posebno naglašavati... – rekao je Mandžo o Guardioli.

Prošle je sezone Mario Mandžukić postigao 15 pogodaka u Bundesligi, a trener Jupp Heynckes priznao je nakon četverostruke krune: “Mariju sam oduzeo naslov najboljeg strijelca lige jer sam kombinirao sastav.”

I koliko god se Pepu Guardioli možda sviđa igrati bez prave špice i koliko god bilo istine u pričama o trzavicama između njega i Mandže, činjenica je da je najbolji hrvatski nogometaš ove sezone već devet kola prije kraja premašio lanjski učinak (ima 17 pogodaka), a odigrao je samo jednu utakmicu manje nego cijele prošle sezone u ligi kod Heynckesa.

Valjda mu neće i Pep uskratiti tu čast...

– Ne zamaram se time, i ove godine gledam uspjeh momčadi, a ako se dogodi da budem prvi strijelac lige, bit ću sretan, ali neću sada zbog toga postati sebičan... – govorio je Mandžukić u večeri kad je drugu godinu zaredom okrunjen najboljim hrvatskim nogometašem u izboru Večernjeg lista.

Hoeness? Bez komentara

U igri, vidjelo se to i u subotu protiv Bayera, nema mnogo dodira s loptom, stalno se šulja, vreba, a onda koristi svoje najjače oružje: udarac glavom. Svi Bayernovi suparnici igraju bunker, Bavarci imaju loptu u posjedu 70-ak posto vremena... Kad igra za Hrvatsku, baš i nije tako.

– Teže je stalno napadati bunker, ali zato sam ja tu, da ga probijem! – rekao je uz osmijeh pun samopouzdanja.

Evo, i Leverkusen je stajao iza 90 minuta i čekao. Teško je to probiti, ali imamo mi i za to lijeka.

Da, a najbolji je vaša glava... Vježbate li posebno igru glavom?

Na svakom treningu kažem fitness treneru: “Daj mi još ubačaja na glavu”, što on sa smiješkom čini – otkriva Mandžo.

Koliko vas je pogodila priča o predsjedniku? Ili se momčad uspjela izolirati od zbivanja oko Hoenessa?

– Ne bih to komentirao, zadržao bih mišljenje za sebe.

Jeste li dolazeći u Bayern očekivali ovakvu dominaciju?

– Pa dobro, ne baš takvu, iako sam znao kamo dolazim. Prije toga klub dvije godine nije osvojio prvenstvo i svi mi igrači imali smo taj veliki motiv. Pa tako i ja, da se dokažem. Lani smo sve osvojili, a sad imam motiv da ponovimo sve to od lani. Vidi se veselje u igri, guramo dobro, nećemo stati.

Razlika u odnosu na drugog na ljestvici je 71-48. Kako vas trener drži ‘našpananima’? Rotacijama u momčadi, nekom posebnom motivacijom...?

– Istina je da rotira, ali ne baš odjednom šestoricu igrača. Ma drži nas to veselje i radost da ostvarimo rezultate kao lani i dobar trener koji je na Heynckesov sistem dodao nešto svoje, pa se vidi da smo možda čak još bolji nego prošle sezone. I imamo veliku šansu upisati se u povijest. Opet, ha-ha!

Koliko se Guardiola razlikuje od Heynckesa? Razgovarate li često pojedinačno?

– Na početku nam je trebalo malo vremena da ga shvatimo, a sad svaki zadatak razumijemo i izvršavamo bez problema. Meni ne mora ništa posebno govoriti, ja znam što moram odraditi! Moram pokušati zabijati golove i raditi na terenu, trčati gore-dolje. Ne treba mi trener to posebno naglašavati...

Foto: Reuters (Ilustracija)

Kakva iskustva imate s navijačima? Jesu li na vašoj strani ili vide Lewandowskog kao bolje rješenje za Bayernov napad?

Facebook profil nije moj

– Imam podršku navijača, od prvog dana nisam imao nijedno negativno iskustvo. I kad su otvoreni treninzi, ozračje je jako dobro. Meni su navijači i dobar odnos s njima jako važni. I zato mi je važno i da znaju kako nemam Facebook profil, nego samo na Twitteru i Instagramu, da ne vjeruju u stvari koje se prenose s Fejsa, kad nije moj.

Proslava golova s rukama na uhu postala je redovita.

– To upravo i znači poruku navijačima: glasni ste, ali ja želim da budete još glasniji. Želim ih čuti kako slave gol sa mnom.

A na gostovanjima?

– I na gostovanjima isto.

Prošlo veliko natjecanje, Euro u Poljskoj, donio vam je transfer u Bayern. Što vam osobno može donijeti Brazil?

– Ispunjenje dječjih snova. Igrati na SP-u nešto je nezaboravno, a ja ću dati sve da bude nezaboravno i za navijače.

Uđe li Bayern u finale Lige prvaka, imat ćete jako malo vremena za odmor, SP počinje samo 19 dana nakon lisabonskog spektakla.

– Znat će me poštedjeti, pronaći ćemo pravi način da budem u optimalnom stanju.

U kontaktu ste sa suigračima iz reprezentacije, što kažu ‘Ukrajinci’?

– Srna kaže da nema nikakvih problema, a ja svaki dan na TV-u vidim da su neki neredi u Donjecku. Netko laže, ha-ha!

Još se nismo cijepili i ne pripremamo se posebno za teške uvjete u Brazilu

Pripremate li se za Svjetsko prvenstvo, pitali smo Mandžu?

– Dobili smo program rada od stožera, ali osjećam se odlično i raspored mi je tako zgusnut da ne stignem dodatno raditi. Ako osjetim da nisam u formi, da padam, onda ću raditi dodatno i sve napraviti da na SP-u budem na vrhuncu. Ali u formi sam pa mi je teško dodatno raditi.

Jeste li se cijepili? Imate li kakve posebne pripreme za uvjete kakvi vas čekaju u Brazilu, posebno u Manausu?

Ne, nismo se još cijepili i ne pripremamo se na teške uvjete.

Dante, pobijedit ćemo tvoj Brazil, ne šalim se

Mario Mandžukić rekao nam je da o Svjetskom prvenstvu razmišlja svaki dan.

– Stalno! Jedva čekam. Evo, u srijedu imamo neko sponzorsko snimanje pa ću s Brazilcem Danteom igrati stolni nogomet. Ma, stalno jedan drugoga provociramo u šali, on kaže da će nas dobiti, ja kažem da ćemo mi dobiti, ili ih barem jako namučiti. On to shvaća kao šalu, a ne znam zašto! Uvjeren sam u dobar rezultat na SP-u, pa ćemo onda vidjeti tko će se smijati.

Kako nas ostali vaši suigrači iz Bayerna, iz ostalih reprezentacija, doživljavaju?

– Uvijek nas cijene, kad god razgovaramo o reprezentaciji. Znaju gotovo svakog našeg igrača i nitko ne bi volio igrati protiv nas.

>>Mourinho želi dovesti Mandžukića u Chelsea

Komentara 2

DU
Deleted user
13:22 17.03.2014.

Ma Mario je jednostavno svjetska klasa, naravno treba vidjeti kakav sistem igra ekipa, pa ni Messi ne bi bio nista posebno da igra u ekipi koja 99% igra na nabacaje kao npr. Englezi u 70 i 80 -tima

CI
cipe992
22:41 07.04.2014.

Ma mario ljudina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije