Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na dan nestanka

Stanovnici Maldiva: Vidjeli smo nestali Boeing, letio je jako nisko!

nestali zrakoplov,Boeing
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
18.03.2014.
u 19:28

Vlada vjeruje da je avion namjerno preusmjeren u koridor koji se nalazi sjeverno ili južno od posljednje poznate lokacije aviona u Malajskom prolazu.

Malezijske vlasti održale su konferenciju za medije na kojoj su iznesene nove informacije u vezi s istragom nestanka aviona Malaysian Airlinesa za kojim se traga već deset dana. Vlada vjeruje da je avion namjerno preusmjeren u koridor koji se nalazi sjeverno ili južno od posljednje poznate lokacije u Malajskom prolazu.

Otmica ili?

Istražitelji razmatraju mogućnost da je u nestanak aviona uključena posada ili pojedini putnici aviona. Na osnovi sigurnosnih provjera,Kina je izjavila da nema dokaza koji bi sugerirali kako je bilo tko od 153 kineska putnika na letu bio uključen u otmicu ili teroristički napad.

Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein izjavio je da je istraga dobila ''novu međunarodnu dimenziju'' te je sada usmjerna na četiri glavna faktora: prikupljanje informacija putem satelitskih nadzora, analiziranje informacija s radara, dodatno raspoređivanje zračnih i kopnenih snaga koje sudjeluju u istrazi te povećanje broja uključenih tehničkih stručnjaka.

Osim malezijskih vlasti, danas su se oglasili i otočani Maldiva koji su, javlja Independent.ie, posvjedočili o ''niskom letu'' nestalog zrakoplova. Ugledali su ga oko 6.15 sati po lokalnom vremenu na dan nestanka.

– Nikad nisam vidio zrakoplov da leti tako nisko iznad naših otoka. Vidjeli smo hidroavione, ali ovaj nije bio jedan od njih – izjavio je jedan svjedok. Dodao je da je i nekoliko njegovih susjeda također vidjelo nestali zrakoplov.

– Izašli smo iz kuća da bismo shvatili odakle dopire ta velika buka – kazao je.

Dok se misterij nastavlja, ogorčeni članovi nestalih kineskih putnika zaprijetili su štrajkom glađu sve dok im malezijske vlasti ne otkriju istinu o njihovim najbližima. Apelirali su na kineske političare da im pomognu. Kineske predstavnike Malaysia Airlinesa ljutito su napali i zatražili da ih obiđe malezijski veleposlanik.

Potraga se opet širi

SAD, Australija, Novi Zealand, Koreja, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina raspoređuju brodove i letjelice kako bi pomogle u potrazi u koju je sada uključeno 25 zemalja, a područje pretrage dodatno je prošireno.

Malezijske vlasti istaknule su kako je primarni cilj pronalazak aviona te se ne smije dopustiti da se istraga pretvori u političko pitanje.

Odbili su komentirati navode kako je pilot rodbinski povezan s tastom i punicom sina vođe malezijske oporbe.

>> Courtney Love riješila misterij nestalog aviona?

>> Avion namjerno preusmjeren, posljednje riječi uputio kopilot

Komentara 14

DU
Deleted user
20:54 18.03.2014.

"Osim malezijskih vlasti, danas su se oglasili i otočani te države koji su, javlja Independent.ie, posvjedočili o ''niskom letu'' nestalog zrakoplova. Ugledali su ga oko 6.15 sati po lokalnom vremenu na dan nestanka." Ne otočani Malezije, već Maldiva. Još vamvam lijepo stoji u samom naslovu članka na koji ste stavili poveznicu: "Maldives islanders saw 'low flying plane'".

AF
afrika
14:18 18.03.2014.

21 stoljeće a oni nemogu naći avion. pa čovjeće kad pljuješ po nekom političaru nekako te nađu u roku 24 sata...Kad je u pitanju avion nitko ne zna ništa. Gdje crna kutija koja bi trebala slati signal. Pa možete li locirati i jedan mobitel? Pa ako je otet nije valjda moguće da je letio preko neke države a da ga nisu primjetili...

HO
homofob
19:26 18.03.2014.

Evo malo edukacije i informacije: Malezija je velikom vecinom vrlo striktna ( fundamentalisticka) muslimanska drzava. Ranijih godina su militanti pokusali regrutirati pilote za samoubilacke letove ali nije bilo interesenata. U kuci pilota nestalog aviona je naden simulator letenje Boinga 77777 a to i u "sam svoj majstor" verziji kosta nekoliko miliona eura. Pitajmo se cemu ce izucenom pilotu s svakodnevnom praksom simulator. Pogotovo jer ima pristup simulatoru u vlasnistvu poslodavca. Proizlazi da je netko od njega trazio treniranje mogucih terorista kako upravljati upravo boingom 777 na sta je on ocito pristao. Taj netko je financirao "skolu" i dao "studente" a pilot je bio instruktor. Kada je "skolovanje dovrseno trebao im je i avion, jer cemu "skolovani piloti" ako nemaju cime letjeti!? Kooperirajuci pilot je i tu izasao u susret, ajer je znao da ce biti "frke" svoju obitelj je dan prije posljednjeg redovnog leta iz luksuzne vile otpremio na sigurno i jos nisu nadeni (ne vjerujem ni da ce ikada biti nadeni. Kurs aviona nakon nestanka je navodno zagonetan ali zapravo nije: Pocetna tocka novog kursa je tocka nestanka s radara civilne kontrole letenja, zatim sat poslije imamo slijedecu tocku u smjeru zapad - jugozapad od pocetne i pola sata poslije imamo jednu dimenziju pozicije ustanovljenu satelitom koji je samo odredio projekciju kruga na Zemlji koji presjeca ustanovljeni kurs zapad - jugozapad i nekim unosi pomutnju pa sada traze nestali avion na kursevima poprecno prijasnjem kursu. Avion je bio usmjeren juzno od Ceilona. Vjerujem s namjerom da izbjegne radarske kontakte. Destinacija mora imati aerodromsku pistu sposobnu za polijetanje i slijetanje B 777. Zasto bi netko isao u sve troskove simulatora letenja i skolovanja i regrutiranja novih pilota samo da sroza avion u more ili planine?! Ako produzimo kurs aviona pred nama je africka drzava Somalija drzava bez ikakova zakona i civilne organizurane vlasti u rukama gusara i grupica militantnih muslimanskih hajduka. To bi mogla biti idealna i logicna destinacija. Postoje i druge slicne zamlje pogodne za sakriti avion i u dosegu goriva: cijeli Pakistan, Jemen i dio Irana , dio Saudijske Arabije a jedino sto bi zahtjevalo promjenu kursa nakon prolaska pokraj Ceilona i rta Indije. Bojim se da su putnici otmicarima samo balast i potencijalni svjedoci pa su vec davno likvidirani nakon slijetanja. Sto se sada radi je vjerojatno "filanje" aviona eksplozivom i cekanje pogodnog trenutka za zavrsnu operaciju. Gdje i kada to cemo svi mi vidjeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije