Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ HRVATA U ZAMBIJI

Malenica: Djeca imaju dokumente, vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani

Zagreb: Ivan Malenica dao je izjavu za medije nakon održane sjednice Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/16
01.06.2023.
u 15:10

Nema točnu informaciju kada bi se četiri hrvatska para s djecom trebala vratiti, no ističe da bi to trebalo biti "kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate"

Nakon gotovo šest mjeseci četiri hrvatska para uhićena u zračnoj luci u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, konačno su dočekali kraj procesa. Nakon mjeseci drame i nevjerojatnih obrata u slučaju, danas je sutkinja Mary Mulanda odbacila optužnicu. Na slučaj se osvrnuo ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te istaknuo kako vjeruje da će Hrvati u što kraćem roku doći u Hrvatsku. 

"Izražavamo zadovoljstvo za oslobađajuću presudu. Sud je utvrdio da ne postoje elementi kaznenog djela. Istaknuo bih da je Ministarstvo čitavo ovo vrijeme nudilo pravnu pomoć zambijskim vlastima, no one nisu koristile tu mogućnost. Vjerujem da će se u kratkom roku Hrvati s djecom vratiti", naveo je ministar. 

VIDEO Kraj agonije Hrvata nakon gotovo 6 mjeseci: Sutkinja ih oslobodila i odbacila optužnicu

Nema točnu informaciju kada bi se četiri hrvatska para s djecom trebala vratiti, no ističe da bi to trebalo biti "kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate". 

"Možda nije realno da bude danas, ali vjerujem u narednim danima", dodaje. Konzularna služba, kako kaže, vodi računa o putu iz Zambije u Hrvatsku.

"Njima je priznata strana sudska odluka. Djeca imaju dokumente, vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani", ističe Malenica. 

GALERIJA Suđenje Hrvatima u Zambiji

Zagreb: Ivan Malenica dao je izjavu za medije nakon održane sjednice Vlade RH
1/15

Podsjetimo, na ročištu u ponedjeljak završilo je unakrsno ispitivanje posljednjeg svjedoka optužbe, službenika koji je 7. prosinca 2022. uhitio osmero hrvatskih državljana. 

Četiri para iz Hrvatske su krajem prošle godine uhićena i optužena za trgovinu ljudima nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom u dobi od jedne do tri godine iz DR Konga koja su im na kraju oduzeta. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

Komentara 34

VI
Visibaba
15:39 01.06.2023.

Djeca imaju dokumente.... odakle im dokumenti? Nikad bili u Hrvatskoj, nikad ih nitko iz Hrvatske vidio nije, niti s njima izravno kontaktirao, a imaju hrvatske dokumente. Ja kad vadim novu osobnu moram priložiti fotografiju, ovi ništa. Kako?

JO
jozekštrumfek
15:48 01.06.2023.

Ne djeca su državljani Konga, a iz sirotišta su prodana jer Kongo zabranjuje posvajanja. Vi sudjelujete u kriminalu zajedno sa zambijskom sutkinjom.

SA
saneko23
15:24 01.06.2023.

Bogme, ovdje se Kongo očito ništa ne pita...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije