Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izglasano pokretanje ustavnih promjena

Makedonci pristali postati Sjeverni Makedonci

Foto: REUTERS
1/2
21.10.2018.
u 10:40

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, među kojima i osam zastupnika opozicijske stranke VMRO-DPMNE

Sasvim neočekivano, makedonski parlament izglasao je u petak navečer ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom koja bi zauzvrat trebala prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, među kojima i osam zastupnika opozicijske stranke VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene.

To se tumači kao veliki uspjeh makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Zastupnici VMRO-DPMNE-a su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uvjeta pod kojima će pristati glasovati za promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, od kojih je jedan amnestija za optužene za izazivanje nasilja potkraj travnja prošle godine u Sobranju.

Naime, četvero od osam zastupnika opozicije koji su glasovali za izmjene optuženi su za izazivanje nereda u parlamentu 27. travnja prošle godine, kada je Albanac Talat Dzaferi izabran za predsjednika parlamenta.

Lider stranke Hristijan Mickoski rekao je da su zastupnici VMRO-DPMNE-a, koji su glasovali za ustavne promjene, postupili suprotno stranačkom stavu te su isključeni iz članstva u stranci.

Ne zna se hoće li grčki premijer Alexis Tsipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu. Grčki nacionalisti, uključujući stranku Nezavisni Grci koja je u koaliciji s Tsiprasom, protive se dopuštanju Makedoniji korištenja tog imena u bilo kojem obliku.

Ta je stranka najavila i povlačenje iz vlade bude li taj sporazum ratificiran.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom, ministar vanjskih poslova Nikos Kocias, ovaj je tjedan dao ostavku nakon sukoba s Nezavisnim Grcima.

>> Pogledajte video makete prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar arba_arba
arba_arba
10:32 21.10.2018.

sve je boje nego "Juzni Serbin"

MA
Markos
10:56 21.10.2018.

Bravo Makedonci! Sto dalje od Balkano-Smrdije. 27 godina mocvare bilo je dosta. Wellcome u razvijeni dio svijeta. Samo hrabro.

MA
Marko1337
15:03 21.10.2018.

Jedino pametno,. Niti su Makedonci Mkedonci, niti su Grci Grci. Pravi Grci bili su narod koji je stvorio civilizaciju reda, rada, napretka, kulture, velike civilizacije ... sve što nisu današnji grci koji nisu sposbni ni živjeti od svog rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije